Η μεσογειακή διατροφή έχουν πολλούς πιστούς ακολούθους και για καλούς λόγους. Από καιρό φημίζεται για την ωφέλιμή της δράση για την υγεία της καρδιάς. Τώρα νέα έρευνα προτείνει ότι οι λάτρεις της μεσογειακής διατροφής μπορεί επίσης να υποφέρουν λιγότερο συχνά από ημικρανία.

Ο πόνος, οι παλμοί και η ναυτία που προκαλούν οι ημικρανίες μπορεί να ποικίλλουν από ήπια ένταση έως και πιο σοβαρή. Τα ερεθίσματα που τις προκαλούν μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο αλλά για πολλούς, το φαγητό φαίνεται να παίζει ρόλο.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση και μεταβολισμός: Πώς σχετίζονται;

Η νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience, αναφέρει ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μείωσε τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των πονοκεφάλων ημικρανίας.

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

Οι ειδικοί την παρομοιάζουν περισσότερο με τρόπο ζωής παρά με διατροφικό πρόγραμμα. Είναι εύκολο να την ακολουθήσετε και δεν απαιτεί μέτρηση θερμίδων, μέτρηση υδατανθράκων ή πλήρη αποχή από οποιοδήποτε είδος τροφής.

Τα βασικά της στοιχεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

  • Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καταναλώνονται στα περισσότερα γεύματα.
  • Ξηροί καρποί, σπόροι και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά καταναλώνονται καθημερινά, αλλά όχι σε κάθε γεύμα.
  • Τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά, τα όσπρια και οι πατάτες καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα.
  • Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα, τα επεξεργασμένα κρέατα και το κόκκινο κρέας καταναλώνονται με φειδώ.

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη, οι υποστηρικτές της τονίζουν την ανάγκη να λαμβάνετε καθημερινές δόσεις σωματικής δραστηριότητας και χαλάρωσης. Και τα δύο μειώνουν το στρες, ένα κοινό έναυσμα ημικρανίας.

Πώς βοηθά με τις ημικρανίες;

Η νέα μελέτη για την ημικρανία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 262 ασθενών με ημικρανία ηλικίας 20 έως 50 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων για να προσδιορίσουν τι έτρωγαν οι άνθρωποι.

Εκείνοι που ακολουθούσαν πιο πιστά τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής είχαν τις καλύτερες βαθμολογίες για χαμηλότερη συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια πονοκεφάλου. Κατανάλωναν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ψαριών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, καλών λιπαρών, διαιτητικών ινών και μαγνησίου.

Αυτές οι τροφές έχουν σαφώς οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Πώς όμως βοηθούν στις ημικρανίες;

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεδομένου ότι η νευρογενής φλεγμονή έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους ημικρανίας, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ημικρανιών, εξηγούν οι ειδικοί.

Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητα της μεσογειακής διατροφής σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας.

Παράλληλα μπορεί να βελτιώσει και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να προκληθεί, εν μέρει, από εγκεφαλικά κύτταρα που απελευθερώνουν χημικές ουσίες που στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο.

Τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια όπως ο σολομός μπορεί να μειώσουν αυτή την επίδραση. Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης, μια κοινή αιτία ημικρανίας, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Και μετά υπάρχει το μαγνήσιο, το οποίο είναι άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το μαγνήσιο λειτουργεί αναστέλλοντας τους υποδοχείς N-Methyl-D-aspartate (NMDA), τους κύριους διεγερτικούς νευροδιαβιβαστές που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να ανακουφίσει τους αγγειακούς σπασμούς. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη των ημικρανιών.

Η εξάλειψη των ανθυγιεινών τροφών από το διατροφολόγιό σας είναι εξίσου σημαντική με την κατανάλωση υγιεινών για την ανακούφιση από την ημικρανία.

Αν και η μελέτη δεν περιέγραψε τις τροφές που παρέλειψαν οι συμμετέχοντες, οι ειδικοί συνιστούν την χαμηλότερη πρόσληψη γνωστών παραγόντων ημικρανίας, όπως επεξεργασμένο κρέας, χοτ ντογκ, ζαμπόν, λιπαρά τρόφιμα και τηγανητά φαγητά.