Έχετε θέσει υψηλούς στόχους για τη γυμναστική αλλά δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο να βρείτε κίνητρα για να πάτε στο γυμναστήριο;

Ίσως ξεκινήσατε δυναμικά τη χρονιά, αλλά ένα εμπόδιο στο δρόμο εκτροχίασε τα σχέδιά σας και δεν μπορείτε να βρείτε τον ενθουσιαμό να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια γιόγκα Tara Elisabeth Stewart, το να βασίζεστε μόνο στο κίνητρο είναι συνταγή καταστροφής. «Το κίνητρο είναι τόσο φευγαλέο», λέει η η Stewart. «Η πειθαρχία είναι εκείνη που θα σας οδηγήσει πραγματικά εκεί που θέλετε να πάτε».

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Τα λάθη που «σαμποτάρουν» το αποτέλεσμα

Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τους στόχους σας για τη γυμναστική φέτος, δεν είστε μόνοι. Μια έρευνα της Sundried διαπίστωσε ότι το 43% των ανθρώπων εγκατέλειψαν τους fitness στόχους που έθεσαν τη νέα χρονιά πριν από τον Φεβρουάριο.

Αν δεν θέλετε να καταλήξετε σε αυτή την κατηγορία, βεβαιωθείτε ότι δεν υπονομεύετε ακούσια τον εαυτό σας και τους στόχους σας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

1. Θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Ένας αόριστος στόχος, όπως για παράδειγμα «να περπατάω περισσότερο» μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί, καθώς στερείται σαφών παραμέτρων. Η Stewart προτείνει να κάνετε τους στόχους σας συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά καθορισμένους.

«Πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιος είναι ο στόχος σας, γιατί θέλετε να τον πετύχετε και να είναι μετρήσιμος, ώστε να μπορείτε να τον παρακολουθείτε και να βλέπετε την πρόοδό σας», λέει.

2. Έχετε τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

Ίσως κοιμηθήκατε ένα πρωί και χάσατε την προπόνησή σας ή απλά δεν το αισθανόσασταν και δώσατε στον εαυτό σας δύο επιπλέον ημέρες ξεκούρασης. Πρέπει να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να αντιμετωπίζετε τα κενά στην προπόνηση ως μικρά εμπόδια ταχύτητας. Η γυμναστική είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ.

3. Προπονείστε πολύ έντονα, πολύ γρήγορα

Η Megan McWilliams, πιστοποιημένη ειδικός διορθωτικών ασκήσεων, τονίζει ότι η σωστή ξεκούραση και αποκατάσταση μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των στόχων σας για τη φυσική σας κατάσταση. Αν δεν ακούτε το σώμα σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και σε ψυχική και σωματική εξουθένωση.

4. Διαλλέγετε λάθος ασκήσεις

Επικεντρωθείτε σε μορφές κίνησης που πραγματικά σας αρέσουν. Γιατί αν βαριέστε τις προπονήσεις σας, θα είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσετε τους στόχους σας.