Παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά, αλλά και πιο απλά, όπως εύκολη κόπωση, ροχαλητό, ακόμα και άπνοιες κατά τον ύπνο, ενδεχομένως να σχετίζονται με το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά. Η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι αντίστοιχη σε όλους τους ανθρώπους και ποικίλλει ανάλογα με το ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, το φύλο, την ηλικία, τις αντοχές του καθενός. Οι γυναίκες μάλιστα λόγω της ορμονικής τους ιδιοσυγκρασίας εμφανίζουν προβλήματα κυρίως μετά την κλιμακτήριο.

Πόσο λίπος πρέπει να έχουμε

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Μια μέση τιμή δίνεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
Η μέτρησή του γίνεται με τη μέθοδο της λιπομέτρησης, όπου ανάλογα με την τεχνική υπάρχουν μηχανήματα που μετράνε είτε συνολικό λίπος ή/και τμηματικά πώς αυτό κατανέμεται στο σώμα μας. Ωστόσο ένας απλός τρόπος να έχετε μια πρώτη εικόνα του ενδοκοιλιακού λίπους εύκολα και γρήγορα είναι να μετρήσετε μόνοι σας με μια απλή μεζούρα. Εάν η μέση σας (στο λεπτότερο σημείο της) είναι περισσότερο από 80 εκ. για τις γυναίκες και από 94 εκ. για τους άνδρες, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, και θα πρέπει σίγουρα να χάσετε βάρος.

Πώς αποθηκεύεται το κοιλιακό λίπος

Ενας μεγάλος μύθος που επικρατεί γύρω από τη διατροφή και το σωματικό βάρος έχει να κάνει με το πώς η τροφή που ένας άνθρωπος καταναλώνει αποθηκεύεται ως λίπος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μόνο όταν τρώνε κάτι λιπαρό «φτιάχνουν» λίπος. Αλλοι πάλι ύστερα από μια λιπομέτρηση αναρωτιούνται «γιατί έχω τόσο λίπος αφού δεν τρώω λιπαρά;». Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το λίπος που ένας άνθρωπος αποθηκεύει στο σώμα του δεν έχει να κάνει μόνο με το λίπος που προσλαμβάνει μέσα από την τροφή του. Οταν τρώμε κάτι, ο οργανισμός το διασπά σε μικρότερα κομμάτια, ό,τι και αν είναι αυτό. Αυτές οι απλές μορφές ενώσεων μπαίνουν στο μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού είτε είναι λίπος είτε είναι υδατάνθρακες είτε είναι πρωτεΐνες, «καίγονται» και παράγεται ενέργεια για να επιτελεστούν οι διάφορες λειτουργίες. Προσοχή όμως! Οση ενέργεια περισσεύει ο οργανισμός την αποθηκεύει ως λίπος, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως λίπος δεν συσσωρεύεται μόνο όταν τρώμε λιπαρά. Οτιδήποτε παραπάνω από τη σωστή ποσότητα ο οργανισμός το κάνει λίπος. Αρα το θέμα δεν είναι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα.

Πώς χάνεται

Μια σωστή διατροφή παράλληλα με συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να δημιουργήσουμε, όπως λέμε, αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας στον οργανισμό μας. Να αυξήσουμε δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως μέσω της άσκησης και ταυτόχρονα να μειώσουμε αυτές που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Τότε ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια θα κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος. Και το καλό το αφήσαμε για το τέλος: το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οργανισμού και, όπως λέμε, είναι μεταβολικά ενεργό. Με απλά λόγια, η κοιλίτσα είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως φεύγει χάνοντας κάποια κιλά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.