Υπάρχουν ορισμένα μηχανήματα και αξεσουάρ γυμναστικής τα οποία ίσως να αποφεύγετε, ίσως πάλι να μη γνωρίζετε καν την ύπαρξή τους. Αν, όμως, τα χρησιμοποιούσατε παράλληλα με τα αγαπημένα σας όργανα, μόνο οφέλη θα μπορούσατε να έχετε για τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας, καθώς η εναλλαγή αυτή θα τόνωνε και θα «ξυπνούσε» το σώμα σας, ενώ παράλληλα θα σας έβγαζε από τη μονοτονία. Σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα μηχανήματα, όργανα και αξεσουάρ που είτε είναι σχετικά άγνωστα είτε είναι παρεξηγημένα γιατί θεωρούνται «δύσκολα», ώστε να τονώσετε το μυϊκό σας σύστημα και να κάνετε αεροβική γυμναστική, με την καθοδήγηση πάντα των γυμναστών.

Μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης
Smith
Σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο του fitness Jack LaLanne στη δεκαετία του ’50 και είναι ένα μηχάνημα που αποτελείται από δύο κατακόρυφους στυλοβάτες πάνω στους οποίους γλιστρά και ανεβοκατεβαίνει μια μπάρα όπου προστίθενται όσα κιλά θέλετε. Είναι ένα μηχάνημα που ίσως φαίνεται τρομακτικό για πολλούς ή και πολύπλοκο. Είναι, όμως, ένα εξαιρετικό εργαλείο γυμναστικής στα χέρια ενός καλού γυμναστή, ο οποίος μπορεί να δείξει πολλές χρήσιμες ασκήσεις, ακόμη και σε αρχάριους.
Τι γυμνάζει Πολλά μέρη του σώματος με άριστα αποτελέσματα:τα πόδια (τετρακέφαλους και δικέφαλους μηριαίους), τους γλουτούς, το στήθος, τους ώμους, την πλάτη και τα χέρια, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές αν ακολουθείτε τις οδη­γίες των γυμναστών.

Εκτάσεις αυχένα
Δυστυχώς, είναι ένα μηχά­νημα που λίγα γυμναστήρια διαθέτουν, γιατί θεωρείται αρκετά εξειδικευμένο και
δεν έχει μεγάλη ζήτηση από τα μέλη.
Τι γυμνάζει
Το λαιμό, τον αυχένα και το άνω τμήμα του τραπεζοειδούς. Με αυτό το μηχάνημα θα πετύχετε καλύτερη στάση και θα αποφύγετε τις τόσο συχνές ενοχλήσεις στον αυχένα. Αναλογιστείτε ότι ο αυχένας σηκώνει καθημερινά το βάρος 4-6 κιλών, δηλαδή όσο ζυγίζει κατά μέσο όρο το κεφάλι μας, ενώ μετά τη μέση είναι η περιοχή του σώματος που υποφέρει περισσότερο. Όταν οι ασκήσεις έκτασης του αυχένα γίνονται σωστά και με καθοδήγηση, μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής.

Λάστιχα
Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσα πλεονεκτήματα έχουν οι ασκήσεις με λάστιχα. Μεταφέρονται εύκολα, οι ασκήσεις γίνονται οπουδήποτε και συνιστούν μία πολύ αποτελεσματική και οικονομική λύση προγράμματος ενδυνάμωσης.
Τι γυμνάζουν Τα λάστιχα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που γυμνάζουν όλο το σώμα. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν αντίσταση η οποία είναι μεταβλητή, δηλαδή αυξάνεται όσο η κίνηση συνεχίζεται. Με αντίσταση και κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επιτυγχάνεται ακόμη η εξειδι­κευμένη ενδυνάμωση, που σας δίνει τη δυνατότητα να μιμηθείτε τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου αθλήματος. Επιπλέον, η άσκηση με λάστιχα κινητοποιεί περισσότερο τις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής, εκείνες δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα για ενδυνάμωση και είναι αυτές που τείνουμε να χάσουμε καθώς μεγαλώνουμε. Έχουν δε και άριστη εφαρμογήσε φάσεις αποκατάστασης.

Εκτάσεις πλάτης
Ένα μηχάνημα αρκετά παραγκω­νισμένο σε πολλούς χώρους άσκησης, γιατί οι περισσότεροι δεν επιδιώκουν να γυμνάσουν την πλάτη, αλλά μέρη του σώματος όπου τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά, όπως είναι, λόγου χάρη, οι κοιλιακοί ή τα «ποντίκια». Στο μηχάνημα αυτό, σε καθιστή θέση, σπρώχνετε το κινητό μέρος του με την πλάτη σας προς τα πίσω. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του πάγκου (χωρίς βάρη, δηλαδή), όπου η ενδυνάμωση της μέσης γίνεται σε διαφορετική γωνία χρησιμοποιώντας το βάρος του κορμού.
Τι γυμνάζει Την πλάτη και τη μέση, που είναι από τα σημαντικότερα μέρη ενός προγράμματος γυμναστικής. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν στατιστικές που αναφέρουν πως το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή της ζωής του θα έχει πόνο ή ενόχληση στη μέση. Για λόγους πρόληψης, λοιπόν, αλλά και αντιμετώπισης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι γυμνασμένοι οι μύες του κάτω μέρους της πλάτης, στην περιοχή της μέσης δηλαδή, έτσι ώστε να υπάρχει καλή στήριξη και ισορροπία του κορμού. Ζητήστε από το γυμναστή να σας δείξει τη σωστή εκτέλεση της άσκησης.

Μηχανήματα
Κωπηλατική
Άλλο ένα μηχάνημα πλήρως αδικημένο και παρεξηγημένο, κάτι που το κάνει να χρησιμοποιείται πολύ λίγο είτε στο γυμναστήριο είτε και ως μηχάνημα γυμναστικής για το σπίτι. Είναι η απόλυτη προσομοίωση της κωπηλατικής κίνησης σε μια βάρκα.
Τι γυμνάζει Τους μηρούς (τετρακέφαλους, δικέφαλους), τους γλουτούς, τις κνήμες, το στήθος, τους ώμους, τα χέρια (δικέφαλους και τρικέφαλους), την πλάτη και τους κοιλιακούς. Με λίγα λόγια, γυμνάζει περισσότερους μυς από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα καρδιοκυκλοφορικής άσκησης (διάδρομο, ποδήλατο, stepper κλπ.), χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το σώμα, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με το διάδρομο. Επίσης, δεν έχει καθόλου κραδασμούς και έτσι δεν κουράζει τις αρθρώσεις, ενώ είναι το μόνο που γυμνάζει και το πάνω μέρος του σώματος. Το μόνο που έχετε να προσέξετε είναι να έχετε τη μέση και την πλάτη σας ίσιες κατά την εκτέλεση.
Καύση θερμίδων Κατά μέσο όρο 6,8 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών θα κάψει 238 θερμίδες σε 30 λεπτά. Επιτυγχάνει, με άλλα λόγια, πολύ καλή καύση λίγο μικρότερη από το τζόγκινγκ (που είναι 322 θερμίδες για άτομο 70 κιλών αντίστοιχα) και λίγο μεγαλύτερη από την άσκηση σε στατικό ποδήλατο (που είναι 206 θερμίδες για ένα άτομο 70 κιλών αντίστοιχα).

Μηχανήματα αεροβικής άσκησης
Ελλειπτικό
Το ελλειπτικό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά τη θέση που του αρμόζει! Πρόκειται για ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε πριν από λίγα χρόνια ως ένα κράμα διαδρόμου, ποδηλάτου και stepper. Πατώντας στα πέδιλα του ελλειπτικού, κάνετε μια μεγάλη ελλειπτική κίνηση χωρίς καθόλου κραδασμούς.
Τι γυμνάζει Συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα του διαδρόμου, του ποδηλάτου και του stepper, γυμνάζοντας τις ίδιες μυϊκές ομάδες (μηρούς κυρίως), καθώς και γλουτούς (στην ανάστροφη κίνηση), ενώ δεν έχει καθόλου κραδασμούς που κουράζουν τα γόνατα και τους αστραγάλους.
Καύση θερμίδων Κατά μέσο όρο 8,8 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών θα κάψει 308 θερμίδες σε 30 λεπτά. Επιτυγχάνει, δηλαδή, πολύ καλή καύση, αντίστοιχη του τζόγκινγκ σε διάδρομο (που είναι 322 θερμίδες αντίστοιχα). Είναι, βέβαια, δύσκολο να υπάρξει απόλυτη αντιστοίχηση των εντάσεων στα δύο μηχανήματα, ώστε να υπάρξει και ακριβής σύγκριση των θερμίδων που καίγονται.

Cross country ski
Ένα αρκετά δυσεύρετο μηχάνημα σε γυμναστήρια, ιδιαίτερα στη δική μας χώρα όπου δεν καλλιεργείται και ιδιαίτερα το άθλημα αυτό. Φυσικά, δεν χρειάζεται να ξέρετε cross country ski για να γυμναστείτε στο μηχάνημα αυτό. Μάλιστα, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το βρείτε και να το αγοράσετε για χρήση στο σπίτι.
Τι γυμνάζει Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, δεν έχει καθόλου κραδασμούς, ενώ γυμνάζει πάρα πολύ τους μηρούς και ιδιαίτερα τους τετρακέφαλους. Είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεί, βέβαια, άριστη αεροβική άσκηση – θεωρείται από τις πλέον επίπονες αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, οι αθλητές του μαζί με τους «σκουοσίστες» θεωρούνται ότι έχουν την καλύτερη φυσική κατάσταση.
Καύση θερμίδων Κατά μέσο όρο 8,2 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών θα κάψει 287 θερμίδες σε 30 λεπτά. Επιτυγχάνει πολύ καλή καύση, ανάλογη της άσκησης σε ελλειπτικό (που είναι 308 θερμίδες αντίστοιχα).