Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στο εικονικό χτύπημα μιας μπάλας από το σαλόνι του σπιτιού σας για να απολαύσετε έναν αγώνα τένις. Άλλωστε, μπορεί να θεωρείται ένα αριστοκρατικό σπορ, αλλά πλέον δεν απευθύνεται σε λίγους. Αρκετοί δήμοι προσφέρουν μαθήματα με χαμηλό κόστος, ενώ αρκεί μια ρακέτα για να μπείτε στο γήπεδο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να το αναβάλλετε. Πάρτε την απόφαση, διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το άθλημα, κάντε μια έρευνα αγοράς και ανακαλύψτε την κρυφή γοητεία του τένις.

Τι γυμνάζει;
Το τένις γυμνάζει κυρίως τα χέρια, τους καρπούς και του ώμους. Με το χτύπημα της ρακέτας, «δουλεύει» παράλληλα η σπονδυλική στήλη και τα ισχία, ενώ δυναμώνουν σχεδόν όλοι οι μύες των ποδιών (π.χ. τετρακέφαλος, γλουτιαίοι, προσαγωγοί) και του κορμού (π.χ. κοιλιακοί, πλάγιοι, ραχιαίοι), καθώς και τα πόδια. Θεωρείται, επίσης, ότι το συγκεκριμένο άθλημα συντελεί στην ενδυνάμωση των οστών, γι’ αυτό και ενδείκνυται ακόμα και για ανθρώπους με οστεοπόρωση. Όταν παίζουμε με μέτρια ή και υψηλή ένταση, μπορούμε να κάψουμε λίπος και άρα σε βάθος χρόνου να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος. Ταυτόχρονα, με το τένις μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τα αντανακλαστικά μας, ενώ είναι και μια ιδανική ευκαιρία να απαλλαγούμε από την ένταση της ημέρας.

Το τένις με μια ματιά
Τένις μπορεί να ξεκινήσει ο καθένας, οποιαδήποτε φυσική κατάσταση και αν έχει, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται. Φυσικά, όσο μικρότερος αρχίσει κανείς, τόσο καλύτερα θα μάθει την τεχνική. Μάλιστα, ιδανική ηλικία για ένα παιδί είναι μόλις τα 5 χρόνια. Συνήθως, κάνοντας 2 μαθήματα την εβδομάδα για 1 περίπου χρόνο, μπορούμε να παίζουμε τένις σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στα πρώτα μαθήματα μαθαίνουμε τις 2 βασικές κινήσεις, το forehand (ντράιβ) και το backhand (ανάποδο χτύπημα ή αλλιώς ρεβέρ), τα χτυπήματα δηλαδή που γίνονται με τη μέσα και την έξω πλευρά της παλάμης. Ο προπονητής στέλνει ουσιαστικά την μπάλα στον εκπαιδευόμενο και ταυτόχρονα διορθώνει τα λάθη στην κίνηση του χεριού του. Όταν εξοικειωθούμε με αυτές τις κινήσεις, μαθαίνουμε το σερβίς, μετά το βολέ (χτύπημα που πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος) και συνεχίζουμε με δυσκολότερες κινήσεις (ο τενίστας έχει στη διάθεσή του 8 βασικά χτυπήματα). Σε γενικές γραμμές, μετά τα 12 περίπου πρώτα μαθήματα, είμαστε σε θέση να ανταλλάξουμε μπαλιές.

Πώς να επιλέξω ρακέτα;
Δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε ένα μεγάλο ποσό για να πάρουμε ρακέτα πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματα. Μπορούμε να αγοράσουμε μια φτηνή ρακέτα ή ακόμα και να δανειστούμε, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι μας αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα και θέλουμε να το συνεχίσουμε. Τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και θα μπορούμε να προμηθευτούμε μια καλή ρακέτα. Αρχικά, λοιπόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια ρακέτα που δεν θα ξεπερνά τα 50€ και να συνεχίσουμε με μια αρκετά καλή, που θα μας κοστίσει γύρω στα 150¤. Οι αρχάριοι πρέπει να προτιμούν ελαφριές ρακέτες (οι άνδρες μέχρι 300 γρ. βάρος και οι γυναίκες μεταξύ 250 και 280 γρ.) με αρκετά μεγάλο εμβαδόν κεφαλής, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα αποτυχημένου χτυπήματος.

Αποφύγετε τους τραυματισμούς
Σωστή προθέρμανση
Για την αποφυγή τραυματισμών, είναι απαραίτητη η προθέρμανση πριν από κάθε μάθημα, καθώς και οι διατατικές ασκήσεις. Γι’ αυτό, δεν ξεχνάμε να κάνουμε 2-3 γύρους τρέξιμο και στη συνέχεια 5-10΄ διατάσεις, κυρίως για τα χέρια, που επιβαρύνονται περισσότερο. Μετά το μάθημα, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για αποθεραπεία, ώστε να χαλαρώσουμε τους μυς που δούλεψαν και να μην πιαστούμε την επόμενη ημέρα.
Tennis elbow
Ο «αγκώνας του τενίστα» είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο τένις. Πρόκειται για ένα αίσθημα ενόχλησης στον αγκώνα, το οποίο παρουσιάζεται κυρίως σε ανθρώπους με αγύμναστα χέρια, μετά από αρκετή καταπόνηση. Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους τραυματισμούς, πρέπει να προτιμάμε τις ελαφριές ρακέτες, να μάθουμε τη σωστή τεχνική στις κινήσεις των χεριών από έμπειρο δάσκαλο, να μη σφίγγουμε δυνατά τη ρακέτα την ώρα που χτυπάμε το μπαλάκι και να δυναμώσουμε τους μυς των χεριών μας. Αν νιώσουμε ενόχληση στον αγκώνα, καλό είναι να τον ξεκουράσουμε και να ζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού.
Stand by me
Συνήθως, όσοι ξεκινούν να παίζουν μόνοι τους τένις και μετά από ένα διάστημα αποφασίσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα είναι δυσκολότερο να μάθουν σωστά τις κινήσεις των χεριών, αφού έχουν συνηθίσει να τις κάνουν με λάθος τρόπο. Καλό είναι, λοιπόν, να εμπιστευτούμε, ειδικά στα πρώτα μας βήματα, έναν έμπειρο προπονητή τένις, ο οποίος θα μας διδάξει την τεχνική που απαιτείται για να παίξουμε σωστά και να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Χρειάζομαι ειδικά παπούτσια;
Στην αγορά υπάρχουν ειδικά παπούτσια για τενίστες, τα οποία είναι ενισχυμένα στα σημεία του ποδιού που καταπονούνται περισσότερο όταν παίζει κανείς τένις. Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο να τα προμηθευτούμε από την αρχή. Ξεκινάμε με τα αθλητικά παπούτσια που διαθέτουμε (χωρίς αερόσολα, όμως, γιατί είναι πιθανό να «γυρίσει» το πόδι μας) και προμηθευόμαστε καινούργια όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με το άθλημα. ●

INFO
Μαθήματα τένις προσφέρουν, πέρα από τους ιδιώτες, και αρκετοί δήμοι της χώρας. Η διάρκεια του μαθήματος είναι συνήθως 60΄ και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε γκρουπ (περίπου 5-6 ατόμων) και ιδιαίτερο. Το μηνιαίο κόστος για 2 μαθήματα την εβδομάδα κυμαίνεται από περίπου 45€ (όταν πρόκειται για δήμους), μέχρι και 80€ (στην περίπτωση του γκρουπ). Στο ιδιαίτερο, οι τιμές ξεκινούν από 25€ (το μάθημα), μέχρι και 50€. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσουμε με ιδιαίτερα μαθήματα, ώστε να μάθουμε σωστά την τεχνική, και όταν θα είμαστε σε θέση να ανταλλάσσουμε μπαλιές, να μπούμε σε γκρουπ. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να μοιραστούμε τα έξοδα του ιδιαίτερου μαθήματος, πηγαίνοντας μαζί με ένα φίλο ή με το σύντροφό μας.

Info: www.tennisnews.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΟΡΦΑΝΙΔΗ, προπονητή τένις.