Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά παράγονται κυρίως τον χειμώνα, εισάγονται όμως και από το εξωτερικό, κυρίως από την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ισπανία. Η όξινη γεύση του λεμονιού οφείλεται στο κιτρικό οξύ που περιέχει. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, ενώ αποτελεί και πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει τα ούλα, περιορίζει την αρτηριακή πίεση, ελέγχει την αιμορραγία, θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές δράσεις.

Τεστ φρεσκάδας: Όσο πιο πράσινο είναι ένα ελληνικό λεμόνι, τόσο πιο άγουρο είναι, επομένως έχει και μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αν αναζητάτε λεμόνια για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, επιλέξτε τα μοσχολέμονα. Θα τα αναγνωρίσετε από τον χοντρό, άγριο φλοιό τους και το βαθυκίτρινο χρώμα τους.

Στην κουζίνα: Το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Λίγος χυμός λεμονιού δίνει γεύση στις σαλάτες, το κρέας, τα θαλασσινά, τις σούπες και τις μαρινάδες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, μους, τάρτες, κέικ, μπισκότα, ακόμα και λικέρ.

Στο ψυγείο: Τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πολλές μέρες.

Tips: *Προσφέρετε πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας στύβοντας ένα λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πίνοντάς το μόλις ξυπνήσετε.

*Καταπολεμήστε τον βήχα πίνοντας δύο φορές την ημέρα τον βρασμένο χυμό ενός λεμονιού, στον οποίο έχετε διαλύσει 3 κουταλιές μέλι.

*Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, βάλτε το λεμόνι στη διατροφή σας, στύβοντας αρκετό στα φαγητά σας και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει τον χυμό μισού λεμονιού.

*Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί η βιταμίνη C που περιέχει είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες.