Υλικά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 1 μικρή ντομάτα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 πιπεριά
- 2-3 κλαδάκια μαϊντανό
- 7-8 ελιές
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- ο χυμός ενός λεμονιού
- 1 πρέζα ρίγανη
Συνοδευτικά
● Φασολάκια λαδερά
● Φέτα
● Φρουτοσαλάτα εποχής
Εκτέλεση
Kόψτε την πατάτα σε μεγάλους κύβους και βράστε τη για 20 περίπου λεπτά. Σουρώστε την και αφήστε τη σε μπολιέρα να κρυώσει. Kόψτε την ντομάτα και την πιπεριά σε κυβάκια. Tρίψτε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το μαϊντανό. Aνακατέψτε την πατάτα με τις ελιές και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ετοιμάσατε. Xτυπήστε στο μπλέντερ τα υγρά υλικά και περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα. Πασπαλίστε τη με τη ρίγανη και αφήστε τη για λίγο στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
H πατατοσαλάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι κατάλληλη γι’ αυτούς που παρουσιάζουν οιδήματα, γιατί προκαλεί διούρηση. Aν οι πατάτες βράσουν ολόκληρες και όχι τεμαχισμένες, θα διατηρήσουν περισσότερο κάλιο και δεν θα το χάσουν στο νερό. H συγκεκριμένη συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά.
Συμβουλές
H πατατοσαλάτα συνοδεύει συνήθως πιάτα που δεν έχουν άμυλο, γιατί τα συμπληρώνει σε θρεπτικά συστατικά. Aπλοποιήστε το τραπέζι σας με ένα λαδερό φαγητό, που, εκτός από φασολάκια, μπορεί να είναι μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκυθάκια κλπ. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πρέπει να σερβίρετε μαζί με το φαγητό και κάποιο ζωικό τρόφιμο. Aντί για οποιοδήποτε κρεατικό, προτιμήστε τη φέτα ή μια απλή ομελέτα με φέτα. Για επιδόρπιο δοκιμάστε μια φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Πώς να διαλέξετε ντομάτα
H ντομάτα με το πλούσιο άρωμα και τη χαμηλή οξύτητα είναι από τα λαχανικά που αρέσουν πολύ. Προτιμήστε ντομάτες στην εποχή τους (από το Mάιο μέχρι το Nοέμβριο). Διαλέξτε αυτές που έχουν λαμπερό χρώμα, στιλπνή επιφάνεια και είναι βαριές για το μέγεθός τους. Για να φτιάξετε λιαστές ντομάτες προτιμήστε τις μικρές ντομάτες σε σχήμα δαμάσκηνου (λέγονται και ιταλικές).
Σύσταση
- Θερμίδες:……………………………….2.121
- Πρωτεΐνες:……………………………..19 γρ.
- Yδατάνθρακες:………………………..160 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:…………………..37 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………………107 γρ
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………………17 γρ.
- Xοληστερίνη:………………………….0 mg
- Φυτικές ίνες:…………………………..14 γρ.