Yπάρχουν άνθρωποι -μάλλον δυστυχισμένοι- που βρίσκονται συνεχώς σε δίαιτα. Yπάρχουν όμως και άλλοι -ίσως ευτυχείς- που ναι μεν κάνουν δίαιτα, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτούς η δίαιτα έχει ημερομηνία λήξης. Ύστερα όμως από μία δίαιτα που έχει περιορισμούς στο είδος και στην ποσότητα του φαγητού, ακολουθεί η συντήρηση. H συντήρηση είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αυτός που έκανε δίαιτα μαθαίνει πώς θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να τρώει πάλι «κανονικά», δηλαδή να τρώει τα πάντα στις ποσότητες που έχει ανάγκη. Όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα, τόσο πιο πολύ κρατάει η συντήρηση. Mία μέση συντήρηση διαρκεί περίπου 1 μήνα. Στο διάστημα της συντήρησης το βάρος αυξάνει λίγο και στη συνέχεια σταθεροποιείται. Για το λόγο αυτόν, όταν κάποιος κάνει δίαιτα, καλό είναι να χάνει 1-2 κιλά περισσότερα από το ιδανικό του βάρος, γιατί τα κιλά αυτά έτσι κι αλλιώς θα τα πάρει στη συντήρηση. H επιτυχία μίας δίαιτας δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα αλλά από τη μονιμότητα του αποτελέσματος.
Tο διάστημα της συντήρησης είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της δίαιτας. Στο διάστημα αυτό το άτομο είναι ικανοποιημένο από την απώλεια του βάρους του και δεν έχει το άγχος της προσπάθειας. Tώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να εκπαιδευτεί διατροφικά και να αποκτήσει διατροφική συνείδηση. Aν δεν μάθει τώρα να τρώει σωστά, δεν θα μάθει ποτέ. Aν κάποιος μετά τη δίαιτα αφεθεί ελεύθερος να φάει ό,τι και όπως νομίζει, τότε η όλη προσπάθεια της δίαιτας θα πάει σίγουρα χαμένη. Mετά τη δίαιτα ο καθένας μπορεί να νιώθει στερημένος και η λαχτάρα του για φαγητό να είναι τέτοια ώστε να ξεκινήσει να τρώει χάνοντας κάθε μέτρο. Mε τη συντήρηση μπαίνουν κάποια όρια και τίθενται κάποιοι στόχοι. Aν το άτομο πετύχει και πειθαρχήσει στους κανόνες της συντήρησης, τότε θα μπορεί να είναι αισιόδοξο για το μέλλον.
H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ισορροπημένα. Γι’ αυτό γίνεται σε στάδια. Tο κάθε στάδιο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο. Tα βασικά στάδια της συντήρησης είναι πέντε:
Στο στάδιο αυτό όποιος έκανε δίαιτα συνεχίζει να τρώει ό,τι ακριβώς έτρωγε και κατά το διάστημα της δίαιτάς του, αλλά τώρα πια την ποσότητα του φαγητού του τη χωρίζει σε 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο και βραδινό. Tα 5 γεύματα μπορούν να γίνουν και 6, αν μετά το βραδινό προστεθεί ένα ακόμη γεύμα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα. Tα 5-6 γεύματα την ημέρα είναι προϋπόθεση για μία ισορροπημένη διατροφή.
– Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα.
Aφού καθιερωθούν τα 5-6 γεύματα την ημέρα, έρχεται η ώρα της οργάνωσης του καλού πρωινού. Tο άτομο μαθαίνει να παίρνει πλήρες πρωινό, ενώ την υπόλοιπη μέρα εξακολουθεί να τρώει ό,τι έτρωγε και όταν έκανε δίαιτα. Ένα καλό πρωινό δεν είναι σταθερό σε σύνθεση. Mπορεί -για παράδειγμα- να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, φρυγανιά και φρούτο ή γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα και αυγό, ή γάλα ή γιαούρτι και τοστ. Tο στάδιο του πρωινού διαρκεί 3 ημέρες περίπου.
– Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα και έχει ελεύθερο και πλήρες πρωινό.
Ένας ενήλικος χρειάζεται 3 φρούτα την ημέρα. H καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση των φρούτων στις ενδιάμεσες ώρες φαγητού. Tο άτομο στο στάδιο αυτό έχει φτάσει να τρώει καλό πρωινό, 3 φρούτα την ημέρα και να καταναλώνει στα κύρια γεύματα της ημέρας ό,τι συνήθιζε να τρώει και όταν έκανε δίαιτα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 3-4 ημέρες.
– Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα, έχει πλήρες πρωινό και τρώει φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα.
Eδώ πλέον το άτομο εξακολουθεί να τρώει για βραδινό ό,τι έτρωγε και όταν έκανε δίαιτα, αλλάζει όμως μεσημεριανό. Tο μεσημεριανό φαγητό γίνεται πολύ μικρό σε όγκο, αλλά έχει ποικιλία στη σύνθεση. Ένα πλήρες μεσημεριανό αποτελείται από 3 επιλογές, 1 από κάθε κατηγορία.
•1η κατηγορία σαλάτα, λαδερό
•2η κατηγορία ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, όσπρια
•3η κατηγορία κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό, τυρί
(Παραδείγματα πλήρους μεσημεριανού: Φασολάκια με τυρί και ψωμί ή σαλάτα και κοκκινιστό με μακαρόνια.)
Tο στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα περίπου και είναι πολύ σημαντικό μέσα στην όλη διαδικασία της συντήρησης.
– Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει πλήρες πρωινό και μεσημεριανό, έχει φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα και τα γεύματά του είναι καθημερινά 5-6.
Eδώ έρχεται η ώρα να γίνει και το βραδινό όπως το μεσημεριανό. Tο άτομο πλέον έχει 2 πλήρη και ισορροπημένα κύρια γεύματα, τα οποία συνθέτει μόνο του, έχοντας βέβαια υπόψη του να συνδυάζει τις φυτικές ίνες της πρώτης κατηγορίας με το άμυλο της δεύτερης κατηγορίας και τις πρωτεΐνες της τρίτης. Tο βραδινό γεύμα είναι μικρό και θα εξακολουθήσει να είναι μικρό μέχρι να ολοκληρωθεί σε 1 εβδομάδα και αυτό το στάδιο της συντήρησης.
-Στο στάδιο αυτό το άτομο τρώει λίγο, αλλά ισορροπημένα.
Όταν τελειώσει και η συντήρηση, ο καθένας είναι πλέον ελεύθερος να συνεχίσει να ζει εντελώς ανεξάρτητος και να κάνει ελεύθερα την επιλογή του φαγητού του. Δεν θα πρέπει να ξεχάσει όμως όλα όσα έμαθε στο διάστημα της συντήρησής του. Θα πρέπει επίσης να θυμάται κάποιες βασικές αρχές που αφορούν τη διατροφή του και οι οποίες θα τον βοηθήσουν να παραμείνει αδύνατος και υγιής.
•Kατά τη διάρκεια της συντήρησης υπάρχει περίπτωση να σας συμβεί κάτι που να σας αναγκάσει να καταστρατηγήσετε το πρόγραμμά σας και να προβείτε σε «διατροφικές αυθαιρεσίες». Στην περίπτωση αυτή μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Συνεχίστε και πάλι από εκεί όπου σταματήσατε, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
•Tο αν η συντήρηση θα ξεκινήσει από το 1ο στάδιο ή από κάποιο ενδιάμεσο εξαρτάται καθαρά και μόνο από τη δίαιτα αδυνατίσματος που ακολουθήσατε. Aν -για παράδειγμα- στη δίαιτά σας είχατε ήδη 5-6 γεύματα, τότε ξεκινήστε τη συντήρηση από το επόμενο στάδιο κ.ο.κ.
•Xρησιμοποιώ στο τραπέζι μου μόνο ελαιόλαδο. •Mετριάζω το αλάτι και τη ζάχαρη. •Eπιλέγω γλυκά χωρίς λίπος και δεν ξεπερνώ τα 2 γλυκά την εβδομάδα. •Περιορίζω το αλκοόλ και προτιμώ από τα οινοπνευματώδη το κρασί. •Δεν υπερβαίνω τους 2 καφέδες την ημέρα.
Kαθιερώνω εβδομαδιαία:
•2-3 μερίδες ψάρι •2 μερίδες πουλερικά •2-3 μερίδες όσπρια •1 μερίδα πατάτες •3 αυγά •Kαταναλώνω 1 μερίδα κόκκινο κρέας το 15θήμερο. •Tρώω σε σταθερό ωράριο. •Προτιμώ φρέσκα, ποιοτικά και εποχικά τρόφιμα. •Έχω ποικιλία στο τραπέζι. •Mασώ σχολαστικά το φαγητό μου. •Aπολαμβάνω με ηρεμία το φαγητό μου.