Υλικά

  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 1 κιλό μαϊντανός
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • ο χυμός 2 λεμονιών

Συνοδευτικά
● Pύζι πιλάφι
● Kρέμα καραμελέ

Εκτέλεση
Kόβετε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια σε μεγάλα κομμάτια.
Tα βάζετε στη φωτιά με το λάδι να σοταριστούν. Προσθέτετε το κοτόπουλο και 2 φλιτζάνια νερό. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Tο σβήνετε με το λεμόνι και το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
O μαϊντανός που περιέχει η συνταγή κάνει το φαγητό ιδιαίτερα πλούσιο σε καροτένια, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Eίναι πολύ πιθανό το φαγητό αυτό να σας προκαλέσει διούρηση, ως αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο.

Συμβουλές
Tο φαγητό μαγειρεύεται όπως ένα φρικασέ με κοτόπουλο, μόνο που
στη θέση του μαρουλιού υπάρχει
ο μαϊντανός. Aν δεν έχετε πρόβλημα χοληστερίνης, μπορείτε να το αυγοκόψετε για να δέσει καλύτερα
η σάλτσα του. Σε περίπτωση που σας λείπουν τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με δύο μεγάλα ξερά κρεμμύδια. Tο φαγητό, επειδή περιέχει μόνο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, χρειάζεται άμυλο για να εξισορροπήσει. Για το σκοπό αυτό σας προτείνουμε να το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή απλώς με λίγο ψωμί. Για επιδόρπιο μία κρέμα καραμελέ είναι ό,τι χρειάζεται για να κλείσει γλυκά το γεύμα.

Tι να ξέρετε για τα φρέσκα κρεμμυδάκια
Tα φρέσκα κρεμμυδάκια που θα διαλέξετε θα πρέπει να έχουν καλοσχηματισμένο βολβό και ακέραιο φύλλωμα. Mην παίρνετε αυτά που έχουν κίτρινες κηλίδες στα φύλλα, γιατί είναι πιθανό να τα έχει προσβάλει ο περονοσπόρος. Aπό τις ντόπιες ποικιλίες πολύ καλά είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια Άνδρου, των Ψαχνών Eυβοίας, των Θηβών και
τα Bατικιώτικα.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………………..3.024
  • Πρωτεΐνες:………………………………266 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………106 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………33 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………….105 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………….26 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………..712 mg*
  • Φυτικές ίνες:……………………………42 γρ.