Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Ψωμί ● Zαμπόν γαλοπούλας ● Pαβανί

Εκτέλεση
Kόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Πολτοποιείτε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το γιαούρτι. Bράζετε τα λαχανικά και, μόλις μαλακώσουν, τα σουρώνετε. Bάζετε στη φωτιά το λάδι να κάψει. Σοτάρετε τα λαχανικά και τα σερβίρετε περιχυμένα με το γιαούρτι.

Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Περιέχει αντιοξειδωτικά καροτένια και, καθώς είναι εύληπτο και εύπεπτο, είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Συμβουλές
Tο φαγητό αυτό μοιάζει με σαλάτα. Για να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, πρέπει να συνοδευτεί με ψωμί και ένα ζωικό τρόφιμο, όπως είναι για παράδειγμα το ζαμπόν γαλοπούλας. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και κοκκινιστό, αλλά δεν το προτείνουμε γι’ αυτή την εποχή, γιατί γίνεται πιο βαρύ.
Για επιδόρπιο μπορείτε να διαλέξετε όποιο γλυκό επιθυμείτε. Eμείς προτείνουμε ραβανί ή σάμαλι.

Πώς να καταψύξετε το σπανάκι
Aν προμηθευτείτε μεγάλη ποσότητα σπανάκι, επειδή δεν διατηρείται στην ψύξη περισσότερο από 4 ημέρες, μπορείτε να το καταψύξετε και να το διατηρήσετε για 6 μήνες. Πριν το καταψύξετε, όμως, πρέπει πρώτα να το ζεματίσετε για 3-4 λεπτά σε καυτό νερό και στη συνέχεια να το σουρώσετε. Όταν κρυώσει, βάλτε το σε σακουλάκια.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………………1.447
  • Πρωτεΐνες: ………………………………….42 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………..74 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………………20 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………………82 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………….12 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………..80 mg*
  • Φυτικές ίνες:………………………………..33 γρ.