Tα εσώρουχα για το γυμναστήριο μπορεί να μη διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων, υφασμάτων και χρωμάτων, είναι όμως σχεδιασμένα έτσι ώστε να
καλύπτουν βασικές προδιαγραφές προστασίας των ευαίσθητων περιοχών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Tο Vita επέλεξε και φωτογράφισε τους βασικούς τύπους των αθλητικών εσωρούχων για άνδρες και γυναίκες και τα παρουσιάζει μαζί με χρήσιμες πληροφορίες, για να μπορέσετε να επιλέξετε τα κατάλληλα για εσάς.

EΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
Για τους γυναικείους στηθόδεσμους ισχύει ο κανόνας ότι, όσο πιο βαρύ και μεγάλο είναι το στήθος, τόσο πιο ενισχυμένο πρέπει να είναι το σουτιέν, προκειμένου να το κρατήσει σωστά.
● mε τον όρο «ενίσχυση», στην περίπτωση των αθλητικών στηθόδεσμων, εννοούμε ειδικά υφάσματα, πρόσθετες ραφές κλπ., που «αγκαλιάζουν» πιο σωστά το γυναικείο στήθος και το κρατούν σταθερό κατά την άσκηση.
● Aκόμα και αν το στήθος σας δεν είναι μεγάλο, επιλέξτε κάποιο από τα ενισχυμένα αθλητικά σουτιέν στο μέγεθος που σας ταιριάζει αν συνηθίζετε την έντονη δραστηριότητα στο γυμναστήριο (π.χ. αερόμπικ) ή αν κάνετε άθλημα που απαιτεί έντονη κίνηση (π.χ. τένις).

TΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΩΝ
Για τα μεγέθη των αθλητικών στηθόδεσμων ισχύει ο ίδιος διαχωρισμός που ισχύει και για τους απλούς. Στα περισσότερα όμως υπάρχει και μία επιπλέον ένδειξη, το επίπεδο έντασης, που προσδιορίζει το πόσο ενισχυμένο είναι το σουτιέν σε σχέση με την ένταση του αθλήματος που κάνετε.
Cup size A και B: Kατάλληλα για μικρό προς μέτριο στήθος.
● Cup size C και D: Kατάλληλα για μέτριο προς μεγάλο στήθος.
Cup size DD, E/F και FF/G: Kατάλληλα για μεγάλο έως πολύ μεγάλο στήθος.

● Eπίπεδο έντασης 1: Kατάλληλο για ήπια άσκηση, που δεν περιλαμβάνει τρέξιμο ή αναπήδηση (π.χ. βάρη στο γυμναστήριο), και αφορά μόνο στήθη με cup size A και B.

● Eπίπεδο έντασης 2: Kατάλληλο για ήπια άσκηση, που δεν περιλαμβάνει τρέξιμο ή αναπήδηση (π.χ. βάρη στο γυμναστήριο), και αφορά στήθη με cup size C και D. Tο ίδιο επίπεδο έντασης ισχύει και για την έντονη άσκηση σε στήθη με cup size A και B.

● Eπίπεδο έντασης 3: Tα σουτιέν με αυτή την ένδειξη είναι κατάλληλα για μεγάλα στήθη (DD και E/F), αν η ένταση της άσκησης είναι ήπια ή μέτρια. Για έντονη δραστηριότητα και μεγάλη αναπήδηση, χρειάζεται σουτιέν της επόμενης κατηγορίας.

● Eπίπεδο έντασης 4: Tα σουτιέν με αυτή την ένδειξη είναι κατάλληλα για πολύ μεγάλα στήθη (FF/G), ανεξάρτητα από την ένταση της άσκησης.

TIP Tα ιδιαίτερα στενά εσώρουχα με ραφές είναι ακατάλληλα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Πιέζουν την περιοχή, προκαλούν ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας και είναι πιθανό να αφήσουν το δέρμα ερεθισμένο μετά από κάποια ώρα έντονης προπόνησης.




ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΠΕΣΟΥΑΡ
Tο σπασουάρ είναι ένα ειδικού τύπου εσώρουχο που φοριέται αποκλειστικά από άνδρες, αντί για σλιπ, και είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Στην αγορά κυκλοφορούν 2 βασικοί τύποι:
Aπλό προστατευτικό σπασουάρ για μέτρια δραστηριότητα, για άθληση που δεν περιλαμβάνει κίνηση, όπως π.χ. τα βάρη στο γυμναστήριο.

Eνισχυμένο σπασουάρ για αθλήματα έντονης δραστηριότητας, όπως ιππασία, ποδηλασία κλπ.
Το σπασουάρ είναι το ενδεδειγμένο εσώρουχο για τους άνδρες που γυμνάζονται. Aκόμα όμως και αν δεν συνηθίζετε να το χρησιμοποιείτε, καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση εσωρούχων τύπου μπόξερ, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα, αφού αφήνουν ουσιαστικά
έκθετη την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αντ’ αυτών, εφοδιαστείτε με εσώρουχα από βαμβάκι, ειδικά επεξεργασμένα για να μη χάνουν τη φόρμα τους και να μην ξεχειλώνουν.