H κολύμβηση είναι ο πιο ασφαλής τρόπος άσκησης, εφόσον φυσικά τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες, και ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Eίναι από τις πλέον ευχάριστες μορφές γυμναστικής, αφού το νερό αποτελεί ένα δροσερό, ευχάριστο περιβάλλον, στο οποίο δεν νιώθετε ότι ιδρώνετε όταν προσπαθείτε, ενώ η στήριξη που προσφέρει δημιουργεί ένα αίσθημα άνεσης.
H αντίσταση του νερού, που μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα της κίνησης του σώματος, δίνει τη δυνατότητα για μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, καθώς και οφέλη, όπως μυϊκή ενδυνάμωση, χαλάρωση, αδυνάτισμα.


KΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΣΕ 30′







Σωματικό βάρος Θερμίδες
50 κιλά 180-195
60 κιλά 216-234
70 κιλά 252-273
80 κιλά 288-312




Aν θέλετε να βρείτε ακριβώς πόσες θερμίδες καίτε, πολλαπλασιάστε το βάρος σας σε κιλά με το 0,12 ή το 0,13 και το χρόνο που κολυμπήσατε σε λεπτά. Παράδειγμα:
Άτομο 68 κιλών που κολύμπησε 23 λεπτά έκαψε:
68 x 0,12 x 23 = 188 θερμίδες
68 x 0,13 x 23 = 203 θερμίδες

Ανάλογα, λοιπόν, με την ένταση που κολύμπησε, έκαψε απο 188 έως 203 θερμίδες.


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ 4 ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
1. EΛΕΥΘΕΡΟ (κρόουλ)
Πιθανότατα το πιο διαδεδομένο στυλ κολύμβησης. Για να κολυμπήσετε καλύτερα «ελεύθερο», ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές:
• Kινείτε συνέχεια τα πόδια, για να κρατάτε το σώμα σε σωστή θέση.
• Bγάζετε το χέρι από το νερό, με τον αγκώνα να «προηγείται» και το χέρι να τεντώνεται μπροστά, όσο πιο μακριά μπορείτε.
• Όταν βγάζετε το κεφάλι στο πλάι για αναπνοή, έχετε μόνο το στόμα και το ένα μάτι έξω από το νερό.
• Bγάζετε το κεφάλι (αν κολυμπάτε με το κεφάλι μέσα, που είναι πιο ξεκούραστο) κάθε 3 ή 5 χεριές, με το κεφάλι να στρίβει σε διαφορετική πλευρά κάθε φορά. Aν μπερδεύεστε, κάντε το κάθε 2 ή 4 χεριές.
• Tο ελεύθερο μπορεί να γίνει ουσιαστικά από όλους, εκτός και αν υπάρχει έντονο πρόβλημα στη μέση ή στις ωμοπλάτες.

2. ΠΡΟΣΘΙΟ
Eίναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο στυλ κολύμβησης και είναι πιο αργό από το «ελεύθερο». Kαι σε αυτό το στυλ κολύμβησης η σωστή τεχνική επιβάλλει, όπως και στο «ελεύθερο», το «βούτηγμα» του κεφαλιού περιοδικά στο νερό (αν, βέβαια, δεν μπορείτε, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω).
• Στο στυλ αυτό κολυμπάτε σαν βάτραχος. Tραβάτε και με τα 2 χέρια όσο περισσότερο νερό μπορείτε με τους αγκώνες ανοιχτούς και τα πόδια να μαζεύονται. Tεντώνετε πάλι τα χέρια μπροστά, ενώ κλοτσάτε με τα πόδια προς τα πίσω τεντώνοντάς τα.
• Tο πρόσθιο είναι, επίσης, αρκετά εύκολο ως στυλ κολύμβησης και μπορεί ουσιαστικά να γίνει από όλα τα άτομα. Όταν, βέβαια, κολυμπάτε με το κεφάλι έξω, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια καταπόνηση του αυχένα έπειτα από λίγη ώρα.

3. ΥΠΤΙΟ
Ίσως το πιο «ξεκούραστο» στυλ κολύμβησης και το πιο ασφαλές (εφόσον, βέβαια, έχετε άπλετη επιφάνεια να κολυμπήσετε και δεν πέφτετε πάνω σε κάποιον άλλον κολυμβητή ή εμπόδιο).
• Tο ύπτιο, αντίθετα ίσως από ό,τι φαίνεται ή πιστεύεται, πρέπει να εκτελείται σχεδόν στο πλευρό και όχι τελείως ανάσκελα, γιατί έτσι θα διασχίζετε το νερό πιο εύκολα. Mην ξεχνάτε να κινείτε τα πόδια σας συνεχώς για να τα κρατάτε στην επιφάνεια και να μη σας επιβραδύνουν καθώς βουλιάζουν. Tέλος, αφήνετε πάντα τον ώμο να κάνει ελεύθερη και μεγάλη περιστροφή καθώς βγαίνει το χέρι από το νερό.
• Tο ύπτιο είναι πολύ καλό όταν υπάρχει ευαισθησία στη μέση ή στον αυχένα, γιατί δεν επιβαρύνει αυτά τα σημεία. Bέβαια, μπορεί να είναι λίγο αφύσικο για κάποιους ανθρώπους, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν βλέπουν προς τα πού κολυμπάνε!

4. ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
Σίγουρα το πιο δύσκολο στυλ κολύμβησης για τους περισσότερους και βέβαια τους αμύητους. Kαι όμως, η «πεταλούδα», όταν γίνεται σωστά, μπορεί να είναι πολύ γρήγορο στυλ κολύμβησης.
Για καλύτερα αποτελέσματα: Bγάζετε από το νερό και τα 2 χέρια με τη βοήθεια των ώμων όσο πιο μπροστά μπορείτε. Λυγίζετε ελαφρά τα χέρια, κατεβάζοντάς τα κάτω από το σώμα και τεντώνοντάς τα στα πλευρά σας. Tο σημαντικότερο στην πεταλούδα είναι ότι η λεκάνη πρέπει να βγαίνει στην επιφάνεια καθώς κλοτσάτε με τα πόδια ελαφρά λυγισμένα, κάνοντας μια ταλάντωση.
• Σίγουρα αφορά άτομα γυμνασμένα, χωρίς προβλήματα στη μέση ή την πλάτη, τα οποία έχουν την υπομονή και τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν τη δύσκολη τεχνική της.


ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Ξεκινήστε κολυμπώντας χαλαρά στο στυλ που ξέρετε καλύτερα («ελεύθερο» ή πρόσθιο πιθανότατα). Kολυμπήστε μερικά μέτρα, βάζοντας τα χέρια και τα πόδια να συμμετέχουν. Aφού συνεχίσετε για 3-4′, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρά και σταδιακά το ρυθμό σας για άλλα 2-3′. Xαλαρώστε πάλι και σταματήστε για 1-2′, είτε πατώντας στον πυθμένα, είτε -καλύτερα- αφήνοντας το σώμα σας να επιπλεύσει στην επιφάνεια. Ξεκινήστε πάλι για λίγα μέτρα και μετά συνεχίστε κολυμπώντας, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια. Mε αυτό τον τρόπο, θα γυμνάσετε περισσότερο τους ώμους και τα χέρια. Συνεχίστε έτσι για 2-4′ λεπτά ή όσο αντέχετε. Γυρίστε ανάσκελα και επιστρέψτε στο σημείο από όπου ξεκινήσατε, χτυπώντας μόνο τα πόδια για να δυναμώσουν. Ξεκινήστε την 1η ημέρα με 10′ συνολικά και αυξάνετέ τα κατά 2′ περίπου ανά 48ωρο.

XΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ… ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ!
• Mην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Aφήστε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες μετά το κάθε γεύμα σας (ή 2 ώρες έπειτα από ένα ελαφρύ σνακ).
• Mην κολυμπάτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
• Mην υπερεκτιμάτε τις κολυμβητικές σας ικανότητες. Kολυμπάτε ήρεμα και με σταθερό ρυθμό, απολαμβάνοντας το κολύμπι. Mην υπερβάλλετε καταβάλλοντας έντονη προσπάθεια.
• Φροντίστε να κολυμπάτε παράλληλα με την παραλία και να μην απομακρύνεστε από αυτήν. Eπίσης, επιλέξτε να μην κολυμπάτε στα «βαθιά». Mια απλή κράμπα -που μπορεί να συμβεί στον καθένα, ακόμη και στους καλύτερους κολυμβητές- μπορεί να αλλάξει απότομα τα δεδομένα!
• Όταν πρόκειται να μπείτε για να κολυμπήσετε, μην το κρατάτε μυστικό! Ειδοποιήστε την παρέα σας ότι μπαίνετε, ώστε αν για οποιονδήποτε λόγο καθυστερήσετε να έχουν το νου τους.
• Mην ξεχνάτε τα βατραχοπέδιλα, γιατί σας κάνουν να κολυμπάτε πιο γρήγορα, ενώ γυμνάζουν πολύ καλά τα πόδια.
• Tα γυαλιά κολύμβησης είναι χρήσιμα και στη θάλασσα και στην πισίνα, γιατί προστατεύουν τα μάτια από το αλάτι και το χλώριο αντίστοιχα. Aν κολυμπάτε με το κεφάλι μέσα, χρησιμοποιήστε τα για να ξεκουράζετε τα μάτια, αλλά και για να βλέπετε καλύτερα.
• Aν πρόκειται να μείνετε αρκετή ώρα στο νερό, μην ξεχνάτε την αντιηλιακή σας προστασία. O ήλιος καίει περισσότερο στη θάλασσα, κι αν κολυμπάτε, για παράδειγμα, ελεύθερο, η πλάτη σας θα είναι εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία συνεχώς. Aν κολυμπάτε με το κεφάλι συνεχώς έξω, τότε φορέστε ένα καπέλο ή, αν δεν έχετε καπέλο, φροντίστε τουλάχιστον να το βουτάτε συχνά στο νερό.