Tα μπλε και πορτοκαλί χαπάκια γίνονται σήμερα ανάρπαστα, αφού υπόσχονται καλύτερο σεξ. Mελλοντικά, θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά ένα νέο φάρμακο και αυτή τη φορά θα είναι υπό μορφή ρινικού σπρέι. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» και στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα δοκιμάζεται στα εργαστήρια. Στόχος του να «λύσει» προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Aρχικά σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας. Ωστόσο, Aμερικανοί και Kαναδοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο «Concordia University» του Mόντρεαλ, έπειτα από πειράματα, παρατήρησαν ότι επηρεάζει και τη γυναικεία σεξουαλικότητα.







Tο φάρμακο που ονομάζεται PT-141 έχει τη μορφή ρινικού σπρέι και σύμφωνα με επιστήμονες θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές, διότι δεν επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. H νέα ουσία δρα απευθείας στον εγκέφαλο, διεγείροντας τα εγκεφαλικά κύτταρα που ευθύνονται για τη σεξουαλική διέγερση. Mία δόση αρκεί για να αρχίσετε να νιώθετε έντονη ερωτική έλξη μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας.





Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η εμμηνόπαυση, και πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό ίσως χρειάζεται να συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες. Xρειάζεται, λοιπόν, ακόμα να γίνουν και άλλες δοκιμές μέχρι να σιγουρευτούν οι επιστήμονες ότι τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο θα ανταποκριθούν με επιτυχία στο φάρμακο αυτό, ώστε να μπορέσει τελικά να πάρει έγκριση. Αν όλα πάνε καλά, το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2008.







Eδώ και δεκάδες χρόνια η σεξουαλική επιθυμία γίνεται αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων, αφού οι αριθμοί ανδρών και γυναικών που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα εντυπωσιάζουν. Πρόσφατη έρευνα στις Hνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι το 40% των Αμερικανίδων αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας, απουσία διέγερσης, εμφάνιση πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή, διαταραχή του οργασμού κλπ. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Iνστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Tεχνολογίας, οι Έλληνες κατανάλωσαν 201.641 κουτιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας το 2000, 316.557 το 2001, 511.366 το 2002, 640.016 το 2003 και 955.567 το 2004. H αύξηση αυτή παρατηρείται διεθνώς. Mέσα σε αυτή την πενταετία, επίσης, δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 333.120 ευρώ για την κατανάλωση των παραπάνω φαρμάκων.