• 1 μεγάλη γαβάθα
• 1 μαχαίρι
• 1 μεγάλο ταψί
• Μίξερ ή ξύλινη κουτάλα


•1½ ποτήρι ελαιόλαδο
•1½ ποτήρι ζάχαρη
•1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•1 κουταλάκι σόδα
•1 κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη)
•1/2 κουταλάκι γαρίφαλο (σε σκόνη)
•1 ποτήρι σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
•1 κιλό αλεύρι μαλακό


1. Pίχνετε στη γαβάθα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα δουλεύετε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως.
2. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, τα κανελογαρίφαλα και ανακατεύετε.
3.Πασπαλίζετε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι και τις ρίχνετε στο μείγμα.
4. Pίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ομογενοποιημένη ζύμη.
5. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, μοιράζετε τη ζύμη στα δύο και την πλάθετε σε μακρόστενα καρβέλια, τα οποία χαράζετε βαθιά σε φέτες (χωρίς να τις διαχωρίσετε τελείως).
6 Ψήνετε τα παξιμαδάκια για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
7 Bγάζετε το ταψί από το φούρνο, διαχωρίζετε τα παξιμαδάκια, τα απλώνετε στο ταψί και τα βάζετε ξανά στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους.
8. Tα αφήνετε να κρυώσουν τελείως και τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί ή βάζο για μπισκότα.

Δείτε επίσης: