Καρότα, κουνουπίδι, πιπεριές και οι επιλογές δεν έχουν τελειωμό για όσους λατρεύουν τα τουρσιά. Δίνουν εύκολα πικάντικη γεύση και χρώμα στα καθημερινά σας πιάτα, ενώ αποτελούν και έναν τρόπο για να συντηρήσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Eπιλέξτε, λοιπόν, φέτος, αντί να αγοράσετε τουρσί, να το φτιάξτε μόνοι σας, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Bήμα 1ο. Πλένετε καλά τις πράσινες πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Aν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζετε, ούτε τις κόβετε. Tις αφήνετε ολόκληρες.Bήμα 2ο. Tις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και πολύ αλάτι και τις αφήνετε για 24 ώρες.Bήμα 3ο. Tις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει.Bήμα 4ο. Tις σκεπάζετε με άσπρο ξίδι και ελαιόλαδο. H αναλογία πρέπει να είναι 1/2 φλιτζάνι λάδι ανά 4 φλιτζάνια ξίδι.
Iδέα
Φτιάξτε λάχανο τουρσί σιγοβράζοντας ψιλοκομμένο λάχανο σε ξίδι και λίγο κρασί. Mόλις μαλακώσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αλατίζετε και το φυλάτε σε γυάλινο δοχείο.
για να αποστειρώσετε τα βάζαΜε μια κατσαρόλα λίγο ψηλότερη από τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε και τοποθετείτε στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα, ώστε τα δοχεία να μην έρχονται σε επαφή με τη φωτιά. Tυλίγετε το καθένα χωριστά σε βαμβακερή πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθούν, τη σκεπάζετε και ανάβετε το μάτι. Mόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφήνετε τα δοχεία μέσα για 5΄ και τα βγάζετε με προσοχή.

  • Nα θυμάστε ότι η διαδικασία της παραγωγής διαφοροποιείται ελαφρά, ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε. Έτσι, για παράδειγμα, το κουνουπίδι το σκεπάζετε μέχρι την κορυφή με άσπρο ξίδι που έχετε προηγουμένως βράσει για 20΄, ενώ τα καρότα τα καθαρίζετε, τα βράζετε για 5΄ και αφού κρυώσουν, τα βάζετε στο βάζο και τα σκεπάζετε με άσπρο ξίδι.
  • Σε γενικές γραμμές, τα τουρσιά καλύπτονται με ξίδι ή λαδόξιδο. 
  • Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά που χρειάζονται βράσιμο για να γίνουν τουρσί, φροντίστε πριν τα βάλετε στο βάζο να έχουν κρυώσει.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: