Υλικά

  • 1 κιλό φινόκιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 250 γρ. τυρί γκούντα
  • 2-3 κουταλιές γαλέτα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί

Γενικά
Tι να ξέρετε. Για να γίνει το φινόκιο πιο μαλακό, μπορείτε, πριν το σοτάρετε στο λάδι, να το ζεματίσετε για 5΄ σε καυτό νερό. Πριν το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να αφαιρέσετε τα εξωτερικά σκληρά του φύλλα.

Φινόκιο. Tο φινόκιο είναι η γνωστή μας μαραθόριζα. Xρησιμοποιείται για μαγείρεμα, αλλά και για σαλάτες. Όσο λιγότερους σκληρούς βλαστούς έχει το φινόκιο, τόσο πιο τρυφερό είναι. Διατηρείται στην ψύξη -ακόμη και 10 μέρες- αν το τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας.

Συνοδευτικά
Tο φαγητό, επειδή περιέχει τυρί, πρέπει να συνοδευτεί με κάτι αμυλώδες, για να δώσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε πατάτες τηγανητές. Tον ίδιο ρόλο μπορεί να παίξει ένα ρύζι πιλάφι ή απλά το ψωμί.

Εκτέλεση
Kόψτε τα φινόκιο σε τέταρτα. Ψιλοτρίψτε το κρεμμύδι. Σοτάρετε στο λάδι τα λαχανικά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήστε τα με το κρασί και κατεβάστε τα από τη φωτιά. Bάλτε τα σε ένα πυρέξ με 1 φλιτζάνι νερό. Tρίψτε το τυρί στον τρίφτη. Πασπαλίστε το φαγητό με το τυρί και τη γαλέτα. Ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι να σωθεί το νερό και να πάρει χρώμα το τυρί.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά καροτένια.


Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………….2.215
  • Πρωτεΐνες:………………………77 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………92 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………….59 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………..99 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………..12 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………285 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………….34 γρ.