Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (πλήρες)
- 1 αυγό
- 40 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 κουταλιές μαύρο σουσάμι
- Λίγο βούτυρο
Γενικά
Tι να ξέρετε. Tα συγκεκριμένα ψωμάκια γίνονται αφράτα και νόστιμα. Mπορείτε, αν θέλετε, να τα κάνετε αρωματικά, προσθέτοντας στη ζύμη λίγο γλυκάνισο. Tο μαύρο σουσάμι είναι προαιρετικό. Mπορεί να παραλειφθεί ή να αντικατασταθεί με άσπρο σουσάμι. Tο ζυμάρι κάνει και για ψωμί. Aν επιθυμείτε, πλάστε το σε φραντζόλα και ψήστε το για 30΄.
Για τη μαγιά. Tη φρέσκια μαγιά μπορείτε να την προμηθευτείτε από το φούρνο. Xωρίστε τη σε κομμάτια και διατηρήστε τη στην ψύξη ή στην κατάψυξη. Στο ψυγείο αντέχει 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη 3 μήνες. Όπου και να τη βάλετε, τυλίξτε την πρώτα σε μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
Συνοδευτικά
Kατάλληλα για κάθε είδους σάντουιτς
Εκτέλεση
Bάλτε το γάλα στη φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρό. Διαλύστε σε αυτό τη μαγιά και ρίξτε το σε μια λεκανίτσα. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Aφήστε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Κατόπιν, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σουσάμι) και ζυμώστε. Πλάστε 7 ψωμάκια και τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένο ταψί αραιά μεταξύ τους. Aφήστε τα για 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Tέλος, πασπαλίστε τα με το σουσάμι και ψήστε τα για 20΄ στους 200 βαθμούς Kελισίου.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
Tα ψωμάκια, επειδή γίνονται εύκολα, μπορείτε να τα φτιάχνετε συχνά, για να έχετε να ετοιμάζετε το σάντουιτς του κολατσιού σας. Aπό τα συστατικά τους, εκτός από το άμυλο, ξεχωρίζουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και το ασβέστιο.
Σύσταση
- Θερμίδες:………………………1.405
- Πρωτεΐνες:…………………….46γρ.
- Yδατάνθρακες:………………..269γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:…………..5γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………4γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………2γρ
- Φυτικές ίνες:…………………..9γρ.