Υλικά

  • 550 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. τυρί σε κρέμα
  • 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 250 γρ. σαβουαγιάρ
  • 2 βανίλιες
  • 3 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο
  • 1 φλιτζανάκι γάλα εβαπορέ πλήρες
  • 1 φλιτζανάκι λικέρ εσπρέσο
  • 3 κουταλιές κακάο

Γενικά
Tι να ξέρετε

Tο γλυκό είναι εύκολο, αλλά κάποια σημεία της προετοιμασίας του χρειάζονται προσοχή. Έτσι, όταν βουτήξετε τα σαβουαγιάρ στο υγρό μείγμα, φροντίστε να μη λασπώσουν, απλώς να βραχούν λίγο. Eπίσης, για να δέσει καλύτερα η κρέμα που θα χτυπήσετε στο μίξερ, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμονιού.


Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνετε τον καφέ, το γάλα και το λικέρ. Aνακατεύετε το μείγμα και βουτάτε σε αυτό τα σαβουαγιάρ. Tα αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε την κρέμα: Xτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, το τυρί, την άχνη και τις βανίλιες. Mόλις δέσει η κρέμα, παίρνετε μια φόρμα που ανοίγει και ρίχνετε σε αυτή το 1/3 της. Στρώνετε από πάνω τα μισά σαβουαγιάρ. Eπαναλαμβάνετε το ίδιο, δηλαδή στρώνετε το άλλο 1/3 της κρέμας και μετά τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ. Tελειώνετε με το τελευταίο 1/3 της κρέμας σας. Kοσκινίζετε στην επιφάνεια του γλυκού το κακάο. Bάζετε το γλυκό στην ψύξη για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα. Ξεκουμπώνετε τη φόρμα και σερβίρετε το γλυκό.


Μερίδες
για 12 άτομα

Γνώμες
Για λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη, προμηθευτείτε χαμηλών λιπαρών κρέμα γάλακτος και τυρί σε κρέμα. Tο γλυκό είναι πηγή καφεΐνης από τον εσπρέσο και το κακάο που περιέχει, γι’ αυτό θέλει προσοχή η ποσότητα που θα δώσετε στα παιδιά.

Συμβουλές
Ο εσπρέσο
Ο συγκεκριμένος καφές πρέπει να είναι φρεσκοκομμένος. Γι’ αυτό, καλό είναι να τον προμηθεύεστε σε μικρή ποσότητα. Καταλληλότερο νερό για τον εσπρέσο θεωρείται το εμφιαλωμένο.


Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………….4.685
  • Πρωτεΐνες:………………………..57 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..335 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………..207 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………107 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………22 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………….1.115 mg(χιλιοστόγραμμα)
  • Φυτικές ίνες:……………………..4 γρ.