Υλικά

  • 2 τσιπούρες πελαγίσιες
  • 100 γρ. ξίδι αρωματικό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Γενικά
Tην ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Bίβιαν Nτετοπούλου, MSc, κλινική διαιτολόγος.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και αφήνουμε τις τσιπούρες να στραγγίξουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της μαρινάτας και περιχύνουμε τα ψάρια. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο 3 ώρες. Ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς Κελσίου) για 1/2 ώρα περίπου. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Η συνταγή αυτή αποτελεί μια υγιεινή και ελαφριά σε θερμίδες πρόταση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μουστάρδα που χρησιμοποιείται στη συνταγή θεωρείται «ελεύθερο» τρόφιμο, δηλαδή δίνει ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να προστεθεί «έξτρα» σε ένα διαιτολόγιο, κάτι που δεν συμβαίνει με τη μαγιονέζα, που συνήθως συνοδεύει το ψάρι. Το κύριο, ωστόσο, πλεονέκτημα αυτής της συνταγής είναι η παρουσία του ψαριού. Τρώγοντας τσιπούρα, προσλαμβάνετε «καλά λιπαρά» για την καρδιά σας, τα γνωστά ω-3, που βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των αρρυθμιών και συμβάλλουν σε μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα υγιή άτομα πρέπει να τρώνε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.


Συμβουλές
Oι τσιπούρες ιχθυοτροφείου είναι πολύ πιο παχυντικές από τις πελαγίσιες και τις ξεχωρίζουμε από την έντονη γυαλάδα και το ομοιόμορφα καμπύλο -σαν «αγκυλωμένο»- σχήμα που έχουν τα ψάρια.

Εάν βάλουμε ξίδι μπαλσάμικο, μπορούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη.

Η μουστάρδα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι το έτοιμο μείγμα που πωλείται σε μπουκάλια ή και σκόνη, ένα υλικό που αξίζει πάντα να έχουμε στο ντουλάπι.


Σύσταση

  • Θερμίδες…………………….450
  • Λιπαρά……………………….35 γρ.
  • Xοληστερίνη………………..140 mg