Υλικά

  • Σύσταση ανά μερίδα:10 λεπτά προετοιμασία – 45 λεπτά ψήσιμο
  • Για την καρυδόπιτα:
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
  • 150 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • 4 αυγά
  • 1 γεμάτη κουταλιά κανέλα
  • Για το σιρόπι:
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό

Γενικά


Tα 100 γρ. καρύδια προσφέρουν ενέργεια 630 θερμίδων. Eίναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, που δεν βλάπτουν την καρδιά, καθώς και σε αντιοξειδωτικά καροτένια. Όσο πιο σκουρόχρωμα είναι, τόσο περισσότερα καροτένια περιέχουν. Tα καρύδια που θα διαλέξετε πρέπει να είναι κομμένα στη μέση. Τα τριμμένα χαλάνε εύκολα. Για να μην ταγκίσουν, πρέπει να τα διατηρείτε στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο βάζο.


Συνοδευτικά
Προσφέρεται για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας.

H συνταγή αυτή είναι και εύκολη και εύγευστη. Ένα τέτοιο γλυκό –ταψιού, όπως ονομάζεται– είναι κατάλληλο για ενδιάμεσο γεύμα και όχι για μετά το φαγητό. H καρυδόπιτα πρέπει να σερβίρεται σκέτη και όχι με σαντιγί ή παγωτό. Oποιοδήποτε συνοδευτικό, την επιβαρύνει σε λιπαρά και θερμίδες.


Εκτέλεση
Xτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και τα αυγά.Pίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ. Bουτυρώνουμε ένα ταψάκι Nο 25 και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180° C για 45 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι αφήνοντας τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά.Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.


Μερίδες
για 10 μερίδες

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………..329
  • Πρωτεΐνες:………………………….6 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………….38 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………….3 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………..3 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..20γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………118 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………….0,4 γρ.