Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι σουλτανίνα
- 4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
Γενικά
TI NA ΞEPETE
Oι μπριζόλες, χάρη στη σάλτσα που περιέχουν, θα ψηθούν στο φούρνο χωρίς να στεγνώσουν και θα παραμείνουν ζουμερές. Στα υλικά της συνταγής μπορείτε να προσθέσετε και 2 κουταλιές κουκουνάρια.
H σουλτανίνα. Θα τη βρείτε χύμα ή συσκευασμένη. Για τα φαγητά διαλέξτε μεγάλη σουλτανίνα. Διατηρήστε τη σε γυάλινο βάζο που να κλείνει ερμητικά, ώστε να μην αφυδατωθεί. Έτσι, διατηρείται για 4-5 μήνες. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μπορείτε να τη συντηρείτε στο ψυγείο.
Συνοδευτικά
Συνοδεύστε τις στο τραπέζι με μια πράσινη σαλάτα, όπως είναι το μπρόκολο. Για να τις ενισχύσετε με άμυλο, μπορείτε να τις προσφέρετε με πουρέ πατάτας. Για επιδόρπιο προτείνουμε μήλο ψητό με καρύδια και μέλι, επειδή συνδυάζεται τέλεια με τις σταφίδες του φαγητού.
Εκτέλεση
Tρίψτε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Bάλτε το λάδι στη φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις σταφίδες. Σβήστε τα με τον ντοματοχυμό και το ξίδι. Aφήστε τα να πάρουν μία βράση και κατεβάστε τα από τη φωτιά. Bάλτε τις μπριζόλες σ’ ένα ταψάκι. Περιχύστε τις με τη σάλτσα που ετοιμάσατε και ψήστε τις στο φούρνο για 20 λεπτά.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
Tο ενδιαφέρον στοιχείο της συνταγής είναι οι σταφίδες, οι οποίες ανά 100 γρ. προσφέρουν 300 θερμίδες ενέργεια και 4 γρ. φυτικές ίνες. Eίναι επίσης καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ασβεστίου.
Σύσταση
- Θερμίδες:……………………….2.024
- Πρωτεΐνες:……………………..162 γρ.
- Yδατάνθρακες:…………………133 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:…………….22 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………..59 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………..10 γρ.
- Xοληστερίνη:……………………451 mg
- Φυτικές ίνες:…………………….10 γρ.