Τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται και στη χώρα μας η γυμναστική με personal trainer, δηλαδή προσωπικό γυμναστή. Ήρθε για να καλύψει εξατομικευμένα τις ανάγκες των ασκουμένων, την έλλειψη επαρκούς παρακολούθησης σε αρκετά μεγάλα γυμναστήρια, και έτσι προέκυψε ως «μόδα», η οποία απαντά σε συγκεκριμένο αίτημα και με σημαντικά μάλιστα πλεονεκτήματα για όποιον προτιμά να γυμναστεί με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει, βέβαια, να προσέξετε ορισμένες παραμέτρους που σας παραθέτουμε, για να επωφεληθείτε πραγματικά, προσφέροντας στον εαυτό σας ιδιαίτερα αποτελεσματική άσκηση.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει;

● O έμπειρος και κατάλληλα εκπαιδευμένος προσωπικός γυμναστής θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε με ασφάλεια ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής.

● Θα ασχοληθεί αποκλειστικά με εσάς, θα κατανοήσει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους σας.

● Θα σας ενθαρρύνει, θα σας κινητοποιήσει (γενικά, όταν δεν έχετε διάθεση για γυμναστική, αλλά και για συγκεκριμένες ασκήσεις) και θα σας ενημερώσει για τα οφέλη της γυμναστικής που προκρίνει.

● Θα σας βοηθήσει να «χωρέσετε» τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και να αντλήσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

● Το ραντεβού με τον προσωπικό σας γυμναστή λειτουργεί ως ένα είδος δέσμευσης, οπότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να το τηρείτε και ταυτόχρονα να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

● Θα προσαρμόζει τις ασκήσεις σύμφωνα με τη δική σας φυσική κατάσταση και έτσι θα γυμνάζεστε αποτελεσματικότερα.

● Θα αλλάζει το πρόγραμμα, κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον ή τουλάχιστον λιγότερο βαρετό.

● Θα σας επιτηρεί ο ίδιος, παρέχοντάς σας τη βεβαιότητα ότι εκτελείτε τις ασκήσεις σωστά, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.


Προσέξτε, όμως!
Όποιος δηλώνει προσωπικός γυμναστής όπως συμβαίνει, δυστυχώς, στη χώρα μας με πολλές ειδικότητες- δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος και εκπαιδευμένος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στην Ελλάδα πιστοποίηση προσωπικών γυμναστών.



Πώς θα τον βρείτε

Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας στο γυμναστήριο όπου ήδη πηγαίνετε ή σε κάποιο της γειτονιάς σας ή όποιο άλλο εσείς εμπιστεύεστε. Πολλά γυμναστήρια απασχολούν γυμναστές οι οποίοι ασκούν personal training στο χώρο του γυμναστηρίου ή μπορούν ίσως να σας συστήσουν κάποιον που έρχεται σπίτι.



ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ


Εκπαίδευση και επαγγελματικές πιστοποιήσεις.

O προσωπικός γυμναστής πρέπει:

● Να έχει πτυχίο καθηγητή Φυσικής Αγωγής ή συγγενικού κλάδου (π.χ. φυσικοθεραπευτή). Να ξέρετε, όμως, ότι το πτυχίο Φυσικής Αγωγής δεν είναι η απόλυτη εγγύηση! Εξασφαλίζει απλώς τη στοιχειώδη γνώση της ανατομίας του σώματος, των βασικών αρχών Εργοφυσιολογίας και Κινησιολογίας, που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του κατάλληλου και ενδεδειγμένου προγράμματος για κάθε ασκούμενο. Βέβαια, από τα ανώτατα αυτά ιδρύματα (π.χ. ΤΕΦΑΑ) αποφοιτούν γυμναστές με διάφορες ειδικότητες (στίβος, μπάσκετ, τένις), οι οποίοι χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευση για κάθε τομέα, πέραν της ενασχόλησης με ομάδες ή άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό ή αθλητισμό σε συγκεκριμένο άθλημα. Δεν είναι λίγοι οι γυμναστές που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για εκγύμναση ενός μέσου ατόμου.

● Να έχει κάνει πρόσθετα σεμινάρια ή να έχει κάποια επαγγελματική πιστοποίηση από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς (ACSM, IDEA, ACE, NSCA) ή από ελληνικούς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς.

● Να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και γενικά να ενημερώνεται για τις εξελίξεις του κλάδου.

● Να έχει εκπαίδευση και γνώσεις πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

● Να συμμετέχει σε οργανισμούς του κλάδου, να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες συγγενικών ειδικοτήτων (φυσικοθεραπευτές, γιατρούς, διατροφολόγους), να ενημερώνεται από επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.


Εμπειρία και συστάσεις.
●Πόσον καιρό ασκεί το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή;

● Με τι είδους πελάτες ασχολείται (παιδιά, αθλητές, ενηλίκους);

● Τι πληροφορίες μάς δίνει το βιογραφικό του σημείωμα;

● Έχει συστάσεις;

● Να έχετε υπόψη σας ότι η προηγούμενη εμπειρία του, π.χ. ως αθλητή ή body builder, δεν τον κάνει απαραίτητα κατάλληλο για προσωπικό γυμναστή.


Ασφάλεια και αξιολόγηση του ασκουμένου.
Ένας σοβαρός επαγγελματίας προσωπικός γυμναστής, πριν ξεκινήσει να γυμνάζει οποιονδήποτε πελάτη, πρέπει να πάρει το ιστορικό άσκησης και υγείας του, για να σχεδιάσει το πλέον ενδεδειγμένο, ασφαλές και αποδοτικό πρόγραμμα γι’ αυτόν.

Δηλαδή πρέπει:


● Να σας κάνει μια στοιχειώδη αξιολόγηση πριν αρχίσει να σας προπονεί.

● Να σας ρωτήσει για όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας σας, τις ενοχλήσεις ή τους τραυματισμούς σας.

● Να γνωρίζει και να σας κάνει τεστ φυσικής κατάστασης.

● Να γνωρίζει τι ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση, ποιες ασκήσεις π.χ. πρέπει να αποφευχθούν ή να τροποποιηθούν, πότε χρειάζεται ανάπαυση ή διακοπή της άσκησης και πότε είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.


Προσωπικότητα και φύλο.
Έχετε προτίμηση στο φύλο; Νιώθετε πιο άνετα με γυμναστή του ιδίου φύλου με εσάς;

● Σας ταιριάζει η προσωπικότητά του/της; Νιώθετε άνετα μαζί του;

● Είναι φιλικός και ανοιχτός σε ερωτήσεις;

● Επικοινωνεί καλά και σας εξηγεί με απλό, κατανοητό τρόπο τις ασκήσεις;

● Κάνει το πρόγραμμα ευχάριστο, έχει στο ρεπερτόριό του ποικιλία ασκήσεων και διάφορες παραλλαγές τους ώστε να αλλάζουν τα ερεθίσματα και να μη βαριέστε;,br>
● Αναγνωρίζει τις δικές σας ανάγκες;

● Ταιριάζουν οι ώρες του με τις δικές σας;

● Ένας καλός προσωπικός γυμναστής δίνει μεγάλη σημασία στον ψυχολογικό τομέα και ξέρει πόσο πρέπει να πιέσει κάθε πελάτη για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα σε λογικά πλαίσια βέβαια.



Tip

Επειδή δεν υπάρχει πιστοποίηση του επαγγέλματος του προσωπικού γυμναστή, μη φοβάστε να ρωτήσετε ό,τι χρειάζεται ώστε να καταλήξετε στην όσο το δυνατόν πιο σωστή επιλογή για εσάς. Ένας καλός προσωπικός γυμναστής επιδρά αποφασιστικά στη ζωή σας γιατί σας βοηθά σημαντικά να βελτιώσετε τη σωματική σας κατάσταση και την ψυχική σας διάθεση.



Personal training για παιδιά και νεαρά άτομα

Αν επιλέγετε γυμναστή για τα παιδιά σας, πρέπει να ελέγξετε κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμο να διαθέτει.

● Έχει καλή επικοινωνία με τις νεαρές ηλικίες;

● Έχει εμπειρία στην εκγύμναση ατόμων μικρής ηλικίας;

● Γνωρίζει τις ειδικές ανάγκες των ηλικιών αυτών, καθώς και τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά κατά την εκτέλεση των ασκήσεων;

● Αναγνωρίζει το επίπεδο φυσικής κατάστασης και, κυρίως, το ενδιαφέρον των παιδιών σας για τη γυμναστική και τον αθλητισμό; Μπορεί να εργαστεί με νεαρά άτομα που είναι πολύ ενεργητικά ή άλλα που απλώς χρειάζεται να γυμναστούν για λόγους υγείας;

● Είναι το πρόγραμμα που σχεδιάζει ολοκληρωμένο;

● Γνωρίζει, κατανοεί και προσαρμόζει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού και των αναγκών των σπορ στα οποία επιδίδεται;

● Γνωρίζει τις βασικές οδηγίες προπόνησης νεαρών ατόμων;



ΚΟΣΤΟΣ

Oι χρεώσεις κυμαίνονται ανάλογα με την εμπειρία του γυμναστή, τη διάρκεια του μαθήματος, το πού θα γίνει (σε γυμναστήριο, στο σπίτι) και ίσως και την πιθανή εξειδίκευση της προπόνησης (π.χ. αποκατάσταση μετά από εγχείρηση, τραυματισμό, εκγύμναση ατόμων με ειδικές ανάγκες). Ελέγξτε, επίσης, αν πρέπει να διαθέτετε μηχανήματα ή άλλα αξεσουάρ απαραίτητα για το πρόγραμμα ή αν θα τα φέρνει ο ίδιος.

Πληροφορηθείτε, πάντως, συγκεκριμένα:


● Ποια είναι η διάρκεια κάθε μαθήματος;

●Τι χρεώνει o προσωπικός γυμναστής;

● Τι περιλαμβάνει το κόστος (από πλευράς ασκήσεων, συμβουλών, πιθανών αξεσουάρ);

● Η αμοιβή περιλαμβάνει επιτήρηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι; Αν η προπόνηση γίνεται στο γυμναστήριο, προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή για τη χρήση του χώρου;

● Υπάρχουν καλύτερες τιμές για «πακέτα» (5-10 μαθήματα);

● Υπάρχει δυνατότητα για personal training σε 2-3 άτομα, οπότε και θα μειώνεται η τιμή ανά άτομο, αλλά και θα γυμνάζεστε με παρέα;

● Τι προβλέπεται για τις ακυρώσεις ή τις αναβολές των μαθημάτων όταν ακυρώνετε εσείς, όταν ακυρώνει ο γυμναστής και ποια είναι τα χρονικά περιθώρια για να μην επιβαρύνεστε οικονομικά;



Πότε είναι ολοκληρωμένο το πρόγραμμα γυμναστικής

Τρία βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα: αεροβική άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και διατατικές ασκήσεις, χωρίς φυσικά να ξεχνάτε ποτέ την προθέρμανση. Δεν είναι απαραίτητο και οι τρεις αυτές κατηγορίες να περιλαμβάνονται στην ίδια προπόνηση, αλλά να προβλέπονται οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, έστω και χωριστά.

Το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και θα προλαβαίνετε ρεαλιστικά να το συνεχίσετε.
Η θέση του ACSM-American College of Sports Medicine, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα άσκησης για υγιείς ενηλίκους, αναφέρει ότι πρέπει να ασκούμαστε τουλάχιστον
30 λεπτά με ελάχιστη συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα.
Η μυϊκή ενδυνάμωση γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με 6-8 ασκήσεις,
3-4 για το κάτω μέρος του σώματος και 3-4 για το πάνω μέρος, ενώ δεν πρέπει να λησμονείτε
τις διατάσεις, που δίνουν ευλυγισία, πρέπει να γίνονται καθημερινά για τις κύριες μυϊκές ομάδες με ήπιες κινήσεις και να διαρκούν τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα η καθεμία.