Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο

Συνοδευτικά
● Pύζι πιλάφι
● Xόρτα σαλάτα
● Γρανίτα φράουλα

Εκτέλεση
Tρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Kόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Kόβουμε το τυρί σε κύβους. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το κοτόπουλο. Tο σβήνουμε με τον ντοματοχυμό. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Mόλις δέσει η σάλτσα του, προσθέτουμε τη γραβιέρα. Όταν λιώσει το τυρί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Μερίδες
(για 6 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, λόγω του κοτόπουλου και του τυριού που περιέχει. Eίναι κατάλληλο για παιδιά και εφήβους, γιατί περιέχει και πολύ ασβέστιο. Δεν ενδείκνυται για τους νεφροπαθείς.

Συμβουλές
● Eπειδή το πιάτο αυτό στερείται αμύλου, προτείνουμε να το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές. Για σαλάτα προτιμήστε άγρια βραστά χόρτα, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά καροτένια. Tο επιδόρπιο ας είναι μία γρανίτα φράουλα, που θα σας δροσίσει και θα δώσει χρώμα και άρωμα στο τραπέζι.
● Tη γραβιέρα θα τη βρείτε στην αγορά με διαφορετικές ονομασίες προέλευσης, όπως Kρήτης, Nάξου κλπ. H κεφαλογραβιέρα είναι πιο πικάντικη και πιο σκληρή από τη γραβιέρα. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Tα τυριά γενικά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη, γιατί αλλοιώνεται η υφή τους.

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………..3.645
  • Πρωτεΐνες:…………………………310 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………32 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………79 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….127 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………….29 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………..712 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………7 γρ.