Υλικά

  • 1/2 κιλό κληματόφυλλα
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/4 του φλιτζανιού τριμμένο κρεμμύδι
  • 1/2 φλιτζάνι άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 2 φλιτζάνια στραγγισμένο γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κληματόφυλλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τα βουτάμε για 2-3 λεπτά λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ζυμώνουμε καλά και κλείνουμε μέσα σε κάθε κληματόφυλλο μια μικρή ποσότητα (μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού). Βάζουμε τα ντολμαδάκια μέσα σε κατσαρόλα που έχουμε καλύψει με κληματόφυλλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, προσθέτουμε το καυτό νερό και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Τα σερβίρουμε με τη σάλτσα από γιαούρτι.

Συμβουλές
● Διατηρήστε τα ζεματισμένα στην κατάψυξη ή χωρίς να τα πλύνετε, τυλιγμένα σε ρολό, σε καλά κλεισμένα βάζα.
● Αυτή η συνταγή είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.