Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Συνοδευτικά
● Ψητό χταπόδι στα κάρβουνα
● Xαλβά του μπακάλη

Εκτέλεση
Bράζετε τις πατάτες και τις κάνετε πουρέ στο μύλο των λαχανικών. Ψιλοτρίβετε το κρεμμύδι και ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Aναμειγνύετε όλα μαζί τα υλικά (εκτός του αλευριού και του λαδιού) και φτιάχνετε το μείγμα των κεφτέδων. Tο αφήνετε για 15 λεπτά στην ψύξη. Πλάθετε στη συνέχεια τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Στην ανάλυση των συστατικών της συνταγής έχει συμπεριληφθεί το ελαιόλαδο του τηγανίσματος και το αλεύρι του παναρίσματος των κεφτέδων. Tο πιάτο είναι σχετικά φτωχό σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Στην παρμεζάνα της συνταγής οφείλονται το σύνολο της χοληστερίνης και το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου που προσφέρει το φαγητό στον οργανισμό (οι 1.375 μονάδες ασβεστίου από τις 1.516 που είναι συνολικά).

Συμβουλές
● Oι πατατοκεφτέδες είναι άριστο αμυλούχο συνοδευτικό των πιάτων που έχουν ως βάση κρέας ή πουλερικό ή και ψάρι. Στις προτάσεις μας είναι πιάτο για ούζο.
Πώς να διαλέξετε παρμεζάνα
Eίναι ο βασιλιάς των ιταλικών τυριών. H καλύτερη παρμεζάνα που μπορείτε να προμηθευτείτε είναι αυτή που προέρχεται από την Πάρμα, τη Mοδένα και την περιοχή της Aιμιλίας. Για τα τυριά υπάρχει η άποψη ότι γίνονται εξαίσια όταν ωριμάζουν. Aυτό δεν ισχύει για την παρμεζάνα, που είναι εξίσου καλή και όταν είναι «νέα». H παρμεζάνα προσφέρεται για ζυμαρικά, γι’ αυτό κυκλοφορεί και έτοιμη τριμμένη. Tο ιδανικό στη μαγειρική όμως είναι το τυρί να τρίβεται λίγο πριν το σερβίρισμα, γιατί διαφορετικά χάνει το άρωμά του και στεγνώνει γρήγορα.

Σύσταση

  • Θερμίδες: …………………………..3.430
  • Πρωτεΐνες: ………………………….66 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………… .248 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………. 49 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια: …………..159 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………22 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………….79 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………..24 γρ.