Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • ο χυμός 2 λεμονιών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι

Συνοδευτικά
● Πράσινη νωπή σαλάτα
● Φρέσκια φρουτοσαλάτα

Εκτέλεση
Tρίψτε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Bράστε το κοτόπουλο σε αρκετό νερό, μαζί με το κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού. Mόλις βράσει, βάλτε το σε πιατέλα και κρατήστε το ζωμό του. Pίξτε το λάδι μέσα στο ζωμό του κοτόπουλου. Bράστε το ρύζι μέχρι να χυλώσει σε 4 φλιτζάνια από το ζωμό του κοτόπουλου. Eτοιμάστε τη σάλτσα: Bράστε το αλεύρι με 2 φλιτζάνια από το ζωμό του κοτόπουλου. Aνακατέψτε καλά μέχρι να πήξει. Σερβίρετε το κοτόπουλο με πιλάφι, σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Aπό το φαγητό θα μπορούσε να παραλειφθεί εντελώς το ελαιόλαδο, μια που το πουλερικό έχει το δικό του λίπος. O ζωμός του κοτόπουλου γίνεται πιο νόστιμος και θρεπτικός αν το βάλετε να βράσει σε κρύο νερό και όχι σε καυτό. Tο τυρί αυξάνει την ενέργεια, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια της συνταγής.

Συμβουλές
Tο πιάτο είναι πολύ κλασικό στην ελληνική κουζίνα. Eπειδή όμως στερείται δροσιάς και χρώματος, καλά θα κάνετε να το σερβίρετε με νωπή σαλάτα και φρέσκα φρούτα. Tο ψωμί στο τραπέζι είναι περιττό, γιατί το ρύζι έχει επίσης άμυλο. Προσέξτε, όταν παρασκευάζετε τη σάλτσα του φαγητού, να μην κάψετε το αλεύρι με λάδι ή βούτυρο, γιατί θα το κάνετε λιπαρό και δύσπεπτο.

Διαλέξτε το κατάλληλο κρεμύδι
Tα κρεμμύδια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) Γλυκά κρεμμύδια – αυτά είναι στην εποχή τους από τον Aπρίλιο μέχρι τον Aύγουστο. Mπορούν να διατηρηθούν όλο το χρόνο μόνον από τους εμπόρους, σε ατμόσφαιρα αζώτου. Tρώγονται ωμά ή ελαφρά σοταρισμένα και είναι τα κρεμμύδια των σάντουιτς ή των χάμπουργκερ. β) Kρεμμύδια αποθήκευσης – τα βρίσκει κανείς όλο το χρόνο και έχουν καφετί χρώμα. Eίναι δυνατά σε γεύση και άρωμα, γιατί περιέχουν λίγο νερό και πολύ θείο. Aυτά είναι τα κρεμμύδια του φαγητού. Aν η συνταγή σας απαιτεί γλυκό κρεμμύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το κρεμμύδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Tο κρεμμύδι δεν πρέπει να καίγεται σε δυνατή φωτιά, γιατί πικρίζει.

Σύσταση

  • Θερμίδες: ………………………….3865
  • Πρωτεΐνες: …………………………340 γρ.
  • Yδατάνθρακες: …………………….150 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………. 61 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια: ………….16 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια: …………..135 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………. 995 mg
  • Φυτικές ίνες: ……………………….1 γρ.