Τα περισσότερα κοκτέιλ επινοήθηκαν την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, καθώς οι μπάρμαν προσπαθούσαν να καλύψουν τη γεύση του αλκοόλ προσθέτοντας χυμούς και άλλα ποτά, γι’ αυτό έχουν κι έναν αέρα μυστηρίου. Μπορεί για κάποιο διάστημα να έχασαν τη λάμψη τους, στις μέρες μας πάντως επανέρχονται δυναμικά και μάλιστα σε βελτιωμένες εκδόσεις. Συνδυασμοί που με την πρώτη ματιά φαίνεται να μη δένουν, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα μας συνεπαίρνει. Τα κοκτέιλ ήρθαν για να κερδίσουν ξανά την εκτίμησή μας, αρκεί βέβαια να είναι φτιαγμένα σωστά. Τα πολύχρωμα και εντυπωσιακά αυτά μείγματα από αλκοόλ και φρέσκους χυμούς φρούτων δίνουν μια νότα δροσιάς στις καλοκαιρινές νύχτες και κλέβουν την παράσταση.





• 4 cl λευκό ρούμι • 1 κομμάτι (περίπου 80 mm ή 1/2 αντίχειρας) τζίντζερ (ψιλοκομμένο) • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη • 1/2 λάιμ (κομμένο στα τέσσερα) • 2 cl χυμό λεμονιού • 1 κουτάκι ginger ale • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
: Βάζετε στο ποτήρι του σέικερ τη ζάχαρη, τα κομματάκια λάιμ, το χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμέ­νο τζίντζερ και τα πολτοποιείτε με το γουδοχέρι. Προσθέτετε τα ­φυλλαράκια δυόσμου και χτυπάτε λίγο ακόμη. Βάζετε το θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι, γεμίζετε το σέικερ με παγάκια και χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά. Στραγγίζετε χρησιμοποιώντας το strainer, βάζετε σε ποτήρι με πάγο το ποτό και συμπληρώνετε με ginger ale.
Θερμίδες: 120




• 4 cl λευκό ρούμι • 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη • 1 ζουμερό λάιμ(το χυμό του) • 2 φέτες πεπόνι
: Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με μια χούφτα παγάκια. Θερμίδες: 160


! Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πεπόνι με ροδάκινο, φράουλα ή όποιο φρούτο επιθυμείτε, αρκεί η ποσότητα να αντιστοιχεί σε 1 μερίδα

.




• 4 cl Cachaça • 1/2 μεγάλο λάιμ • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη • 4 φράουλες
: Κόβετε το λάιμ στα τέσσερα και τις φράουλες σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε στο ποτήρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το γουδοχέρι. Προσθέτετε θρυμματισμένο πάγο, συμπληρώνετε με Cachaça και ανακατεύετε καλά με τον αναδευτήρα (ψηλό κουτάλι).
: 130



Margarita (frozen)
Υλικά • 4 cl τεκίλα • 1 ζουμερό λάιμ (το χυμό του) • 1cl λικέρ Cointreau
Εκτέλεση: Χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ. Περνάτε το χείλος του ποτηριού με λεμόνι και το βουτάτε σε αλάτι. Θρυμματίζετε πάγο και τον βάζετε μέσα στο ποτήρι και στη συνέχεια προσθέστε το περιεχόμενο του μπλέντερ.
Θερμίδες: 175



Bellini
Υλικά • 1/2 ροδάκινο • 1 κουταλάκι ζάχαρη • Σαμπάνια ή άλλος αφρώδης οίνος
Εκτέλεση: Ξεφλουδίζετε το ροδάκινο και το χτυπάτε μαζί με τη ζάχαρη στο μπλέντερ για λίγο, ώστε να γίνει παχύρρευστο. Βάζετε την πούλπα (περίπου 2 δάχτυλα) στο ποτήρι και συμπληρώνετε με σαμπάνια.
Θερμίδες: 125




• 3 cl βότκα (2 σφηνάκια = 1 μεζούρα) • 2 ντομάτες • 3 cl χυμό λεμoνιού • 2-3 σταγόνες tabasco • 3-4 σταγόνες Worcester sauce • 1 πρέζα αλάτι • 1 πρέζα πιπέρι • 1 κουταλάκι ζάχαρη
: Αναμειγνύετε τα υλικά στο ποτήρι μαζί με παγάκια.





• 3 cl τζιν • 1cl cherry brandy • 1/2 πορτοκάλι (το χυμό του) • 1 φέτα λάιμ (το χυμό της)
: Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί με παγάκια στο σέικερ, τα περνάτε από το strainer και σερβίρετε.





• 4 cl Pimm’s • 6 cl ginger ale • 1 λωρίδα αγγούρι (όσο είναι το ποτήρι) • 1 φράουλα • 1/2 πορτοκάλι (το χυμό του) • 1 φέτα λεμόνι • 1 φέτα πορτοκάλι • 2 φύλλα δυόσμο
: Κόβετε τη φράουλα στα δύο, το πορτοκάλι και το λεμόνι σε κυβάκια. Αναμειγνύετε όλα μαζί τα υλικά κατευθείαν στο ποτήρι και σερβίρετε.





• 4 cl μπράντι • 2 cl σουμάδα • 3 μήλα (για περίπου 40 cl χυμό) • 1 πρέζα τριμμένη κανέλα
: Περνάτε τα μήλα από αποχυμωτή. Βάζετε στο σέικερ το χυμό από τα μήλα, τη σουμάδα, το μπράντι και παγάκια και τα χτυπάτε. Στραγγίζετε, χρησιμοποιώντας το strainer, σε ποτήρι με παγάκια και γαρνίρετε με την κανέλα.





• 3 cl λευκό ρούμι • 5 cl Malibu • 2 μπάλες παγωτό καρύδα με κομμάτια καρύδας • 1 φέτα ανανά (περίπου 80 mm)
: Κόβετε τον ανανά σε κυβάκια. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με πάγο, τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σαν γρανίτα και ­σερβίρετε.
Θερμίδες: 400


Αν δεν έχετε το παγωτό της συνταγής, χρησιμοποιήστε παγωτό βανίλια και προσθέστε εσείς τα κομματάκια καρύδας.




● Στα κοκτέιλ, ιδιαίτερα αν αυτά περιλαµβάνουν φυσικούς χυµούς, χρησιµοποιείτε µικρές ποσότητες ζάχαρης, µόνο για να δένουν τα υλικά.
● Αποφύγετε το υπερβολικό ζούληγµα των φρούτων.
● ∆ιαλέγετε µε προσοχή τις πρώτες ύλες. Μάλιστα, τα βιολογικά προϊόντα είναι η καλύτερη επιλογή.
● Πείτε όχι στις υπερβολικές γαρνιτούρες, που βαραίνουν το ποτό χωρίς λόγο. Η ουσία βρίσκεται στο περιεχόµενο του ποτηριού και όχι στη διακόσµησή του.
● Μη χτυπάτε πολλές φορές τα κοκτέιλ στο σέικερ, γιατί λιώνει ο πάγος και νερώνει το ποτό.
● Η καθαριότητα είναι η µισή αρχοντιά, γι’ αυτό καθαρίζετε τον εξοπλισµό σας µετά από κάθε χρήση.
● Φέρτε το ποτό στα µέτρα σας! Κάθε µπαρ, αλλά και κάθε επαγγελµατίας που σέβεται τον εαυτό του και φυσικά τους θαµώνες, πρέπει να µπορούν να προσαρµόζουν τα ποτά στις προτιµήσεις των τελευταίων. Μην ντραπείτε, λοιπόν, να ζητήσετε ένα συγκεκριµένο ποτό ή οποιαδήποτε αλλαγή στην κλασική συνταγή του κοκτέιλ σας. Αν ο µπάρµαν έχει στη διάθεσή του τα υλικά που χρειάζονται, θα πρέπει να ικανοποιήσει την επιθυµία σας.