Στην προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά, η ψυχολογική μας κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και η υποστήριξη που δεχόμαστε από τους γύρω μας είναι απαραίτητη για να φτάσουμε στο ιδανικό μας βάρος. Μπορεί αυτό να το γνωρίζετε ήδη, ωστόσο τι θα λέγατε αν καταφέρνατε με τη βοήθεια των ειδικών να αποκωδικοποιήσετε τις διατρο­φι­κές σας συνήθειες, να ανακαλύψετε τα πιο συχνά διατρο­φι­κά σας λάθη και να ξεπεράσετε τις διατροφικές παγίδες που καθημερινά συναντάτε; Δείτε, λοιπόν, ποιος τύπος συμπεριφοράς πλησιάζει ­περισσότερο στο δικό σας, αν και δεν είναι απαραίτητο να ανήκετε μόνο σε έναν. Βέβαια, όσα ακολουθούν αποτελούν ένα σύντομο οδηγό για να καταλάβετε τι κάνετε λάθος και να πάρετε μια πρώτη ιδέα για το πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο ­ειδικός που θα επισκεφτείτε, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.




Είστε κυριαρχικοί.
Παίρνετε γρήγορες αποφάσεις, είστε ανταγωνιστικοί, θέλετε άμεσα αποτελέσματα, σας αρέσει η εξουσία και είστε σε θέση να ελέγχετε τις αντιξοότητες.
Αυτό που γενικά αλλά και διατροφικά σάς αποσυντονίζει είναι το ότι είστε διαρκώς αγχωμένοι. Συνήθως, δουλεύετε πολλές ώρες και η ανταγωνιστική σας φύση έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτεστε τη δουλειά ακόμη κι όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Το φαγητό αποτελεί για εσάς βασικό μέσο αποφόρτισης.
Κατ’ αρχάς, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και μην κουβαλάτε τα θέματα της δουλειάς στο σπίτι. Προτιμήστε την κατανάλωση σκληρών τροφών, ­δύσκολων στο μάσημα, όπως καρότα, παξιμάδι αντί ψωμί, μπριζόλα αντί μπιφτέκι, σκληρά τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι) αντί για μαλακά (φέτα, κασέρι), για να εκτονώνεστε μέσω της μάσησης.




Είστε αυθόρμητοι και κοινωνικοί.
Έχετε αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις, είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και θέλετε να γίνεστε αρεστοί στους γύρω σας.
Το γεγονός ότι βγαίνετε συχνά έχει ως αποτέ­λεσμα να τρώτε πολλές φορές εκτός σπιτιού και συνήθως επηρεάζεστε από ό,τι τρώνε οι γύρω σας. Επίσης, κατανα­λώνετε το πρώτο πράγμα που βρίσκετε μπροστά σας και μπορεί να φάτε ό,τι σας κάνει κέφι, χωρίς να προβληματιστείτε με τις θερμίδες του, ούτε και με την ώρα που το κατανα­λώνετε. Τρώτε π.χ. κρέπες με τυριά, αλλαντικά και κρέμα γάλακτος λίγο πριν πέσετε για ύπνο.
Τακτοποιήστε τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σας, έτσι ώστε να βρίσκετε εύκολα τις πιο ελαφριές και υγιεινές επιλογές και δυσκολότερα πατατά­κια, μπισκότα, κρουασάν. Μπορείτε, μάλιστα, να προετοι­μάζετε από την προηγούμενη τα γεύματά σας ή να φυλάσσετε στο ψυγείο κομμένα φρούτα και λαχανικά, για να μην ψάχνετε «πρόχειρο» φαγητό. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην τρώτε τα πάντα, αλλά να περιο­ρίζετε τις επιλογές σας σε λίγα πιάτα. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι τρώτε έξω, φροντίστε ωστόσο οι επιλογές σας να είναι όσο γίνεται πιο ισορροπημένες. Προσπαθήστε, τέλος, να μην αγοράζετε τροφές όπως τα αλμυρά σνακ, στις οποίες είστε επιρρεπείς.




Είστε παραδοσια­κοί και η ιδιο­συγκρασία σας χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Επιπλέον στοιχεία: Έχετε μεγάλη υπομονή, αλλά ταυτόχρονα είστε άτομα ανασφαλή. Σκέφτεστε πολύ, αλλά υστερείτε στην πράξη. Ωστόσο, η κατηγορία αυτή είναι συμπληρωματική και όσοι βρίσκετε χαρακτηριστικά σας σε αυτήν, ανήκετε ταυτόχρονα και σε κάποια άλλη.
Η ανασφάλεια και η έλλειψη συμπαράστασης σας «μπλοκάρουν». Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στα ­γλυκά, τα οποία τρώτε κυρίως όταν είστε στενοχωρη­μένοι. Μια εξήγηση είναι ότι, μέσω των μαλακών αυτών τροφών (παγωτά, πάστες), επιστρέφετε προσωρινά στην παιδική σας ηλικία, κατά την οποία ήμασταν πιο ανέμελοι.
Καθώς είστε άνθρωποι της σκέψης, αρχίστε να σκέφτεστε πότε έχετε πραγματικά ανάγκη να κατανα­λώσετε κάτι. Μασήστε μια τσίχλα για να αποφορτιστείτε συναισθηματικά και φροντίστε να μην έχετε διαθέσιμα γλυκά στο σπίτι. Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό, προτιμήστε γιαούρτι με μέλι, ζελέ ή κάποιο ­ελαφρύ γλυκό.




Είστε προσεκτικοί και συνεπείς.
Ιδιαίτερα σχολαστικοί, δίνετε μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες. Είστε διπλωμάτες και συγκεντρώνετε την προσοχή σας μόνο στα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Στο χώρο της εργασίας, έχετε το θάρρος να εκφράζετε την άποψή σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, ακόμη κι αν αυτό δεν σας κάνει πιο δημοφιλείς.
Γενικότερα, σας χαρακτηρίζει η έλλειψη συντονισμού, ενώ «κολλάτε» στις λεπτομέρειες και καθυστε­ρείτε να δράσετε.
Απασχοληθείτε με άλλα πράγματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή το διάβασμα. Ελέγξτε το τσιμπολόγημα, κυρίως αμυλούχων τροφίμων (π.χ. το ψωμί), και αποφύγετε την κατανάλωσή σνακ την ώρα που εργά­ζεστε. ●