Σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων, αθλητές, προπονητές, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες και μηχανικοί. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που «κρύβονται» πίσω από τη δημιουργία αθλητικών ρούχων και παπουτσιών, που ακολουθούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και υπόσχονται μεγαλύτερη άνεση και καλύτερες επιδόσεις στους αθλουμένους. T-shirts, κολάν, σορτσάκια, μπουφάν, μαγιό και παπούτσια είναι, μεταξύ άλλων, προϊόντα κατασκευασμένα με υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα, ίνες που διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή ή υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς και τις τριβές. Ένα βραχιόλι μπορεί να μετρήσει τα χιλιόμετρα που διανύσατε και ένα μαγιό είναι σε θέση να κάνει τον κολυμβητή που το φοράει… πιο γρήγορο. Ανάλογα με το άθλημα και τις ανάγκες της προπόνησης, επιλέξτε την… τεχνολογία που σας ταιριάζει.




Τεχνικοί της NASA συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του, η οποία κράτησε 3 ολόκληρα χρόνια. Άλλωστε, το διαστημικό του όνομα Lunar προδίδει την καταγωγή του. Η εμμονή της NASA με το βάρος, που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος, ­ταυτίστηκε με την αναζήτηση των ανθρώπων της Nike για ένα εξαιρε­τικά ελαφρύ παπούτσι, που θα μπορούσε να αυξήσει τις επιδόσεις του αθλουμένου. Ειδικά κατασκευασμένο για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το νέο απόκτημα της Nike χρησιμοποιεί ένα αφρώδες υλικό, 30% ελαφρύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα παπούτσια της ίδιας κατη­γορίας, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός στο πίσω μέρος του, το οποίο μοιάζει με σούστα, συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών. Επηρεασμένο επίσης από την ­τεχνολογία «Free», επιτρέπει την όσο το δυνατόν πιο φυσική κίνηση του πέλματος, ενώ επιτυγχάνεται στο 100% όταν τρέχει κανείς ξυπόλυτος σε ομαλό έδαφος. Στην αγορά κυκλοφο­ρούν δύο μοντέλα (ανδρικό και γυναικείο), ένα ­κατάλληλο για προπόνηση και ένα ιδανικό για επιδόσεις, καθώς δια­θέτει πιο λεία επιφάνεια, ώστε να μειώνονται οι τριβές.
134,90 €.
Σε όλα τα καταστήματα της Nike.




Αν είχατε ενθουσιαστεί με τα αθλητικά παπούτσια της Νike που συνδέονται με i-Pod και καταγράφουν τις επιδό­σεις σας, καιρός να εντυπωσιαστείτε με τη νέα συσκευή που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες, χωρίς να χρειαστεί να βάλετε «το χέρι βαθιά στην τσέπη». Ένα απλό μαύρο βραχιόλι που φοράτε στον καρπό σας μετρά τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει τρέχοντας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το συνδέσετε με τον υπολογιστή σας και να το ενεργοποιήσετε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον ειδικό αισθητήρα στο εσωτερικό του παπουτσιού και αυτόματα τα δεδομένα θα μεταφερθούν στο βραχιόλι. Το Νike Plus Sport Band είναι συμβατό με όλα τα αθλητικά παπούτσια Νike Plus.
60 €.
Σε όλα τα καταστήματα της Nike.




Αν γυμνάζεστε εντατικά, πρέπει να ξέρετε ότι τα προϊόντα με τεχνολογία «SmoothFIT» είναι κατασκευασμένα από ελαστικά υφάσματα που καταργούν τις τριβές, μεγιστοποιώ­ντας έτσι την απόδοσή σας. Το σύστημα «Kinetic­FIT» στηρίζεται στην ύπαρξη ειδικών ελαστικών λωρίδων σε ­κρίσι­μα σημεία (π.χ. στη μασχάλη), ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ελευθερία κινήσεων και να ρυθμίζεται η θερ­μοκρα­σία και η υγρασία του σώματος. Οι ειδικές «X- Static» ίνες διατηρούν τη θερμοκρασία του σώμα­τος σταθε­ρή, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ ­ταυτόχρονα κρατούν τον αθλούμενο στεγνό και δεν επιτρέπουν την ανά­πτυξη δυσοσμίας. Υπάρχει ποικιλία προϊό­ντων στα οποία εφαρμόζεται καθεμία από τις παραπάνω τεχνολογίες.
30-90 €.
Κυκλοφορούν από την εταιρεία Reebok.




Οι λάτρεις αθλημάτων όπως το σκι και η ορειβασία μπορούν να «τιθασεύσουν» τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιλέγοντας τον κατάλληλο ρουχισμό. Τρία συστήματα πρωτοποριακών υφασμάτων ενσωματώνονται στα απαραίτητα για κάθε άθλημα ρούχα (παντελόνια, μπουφάν, αντιανεμικά κλπ.) και διευκολύνουν τον αθλούμενο. Η τεχνολογία «Therma-FIT», με ειδική θερμική στρώση για την παροχή μόνωσης, κρατά έξω τον κρύο αέρα και διατηρεί ζεστό το εσωτερικό, χωρίς να προσθέτει όγκο ή βάρος. Η «Clima-FIT» διαθέτει μια εξωτερική στρώση από υφάσματα που δεν απορροφούν το νερό και επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει, ενώ η «Storm-FIT» προσφέρεται για ακραίες καιρικές συνθήκες, προστατεύοντας από τον αέρα και τη βροχή, αλλά και διευκολύνοντας την υγρασία του σώματος να διαφύγει.
40-200 €.
Σε όλα τα καταστήματα της Nike.




Αθλητικά παπούτσια που ενισχύουν τη φυσική κίνηση του σώματος στο τρέξιμο. Αυτή είναι η λογική της τεχνολογίας «ForMotion», που εφαρμόζεται σε ορισμένα μοντέλα παπουτσιών της Adidas. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έχουν φορεθεί και από την Πηγή Δεβετζή. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσαρμόζεται διαρκώς στο προσωπικό στυλ τρεξίματος κάθε αθλουμένου, αλλά και στις ιδιομορφίες του εδάφους. Ουσιαστικά, δύο μετακινούμενες πλάκες ακολουθούν την κίνηση του αστραγάλου, ενώ δύο μικροσκοπικά λαστιχένια ελατήρια απορροφούν τη δύναμη, καθώς η φτέρνα προσκρούει στο έδαφος. Έτσι, διασφαλίζεται η απορρόφηση των κραδασμών, εξομαλύνεται η μετάβαση της κίνησης από το πίσω στο μπροστινό μέρος του πέλματος και αποφορτίζονται τα γόνατα. Στην αγορά, πέρα από παπούτσια για τρέξιμο, κυκλοφορούν και μοντέλα με την τεχνολογία «ForMotion», κατάλληλα για μπάσκετ.
100-150 €.
Στα καταστήματα της Adidas και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.




Η φανέλα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου είναι φτιαγμένη βάσει της τεχνολογίας «ForMotion». Ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού επιτρέπει τη διέλευση του αέρα, ενώ το διχτυωτό ύφασμα στις ζώνες έντονης εφίδρωσης (μασχάλη κλπ.) και το ελαφρύ απορροφητικό υλικό βοηθούν τον αθλούμενο να διατηρείται στεγνός για περισσότερη ώρα. Ταυτόχρονα, τα κοψίματα και οι ραφές έχουν τοποθετηθεί ανατομικά, ώστε να ταιριάζουν με τη φυσική κίνηση του σώματος. Η πρωτοποριακή τεχνολογία εφαρμόζεται σε μια μεγάλη γκάμα γυναικείων και ανδρικών ρούχων (T-shirts, κολάν, μπουφάν κλπ.), που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των αθλημάτων.
40-135 €
Στα καταστήματα της Adidas και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.




Τρεις πρωτοποριακές τεχνολογίες υπόσχονται άψογη εφαρμογή και απόλυτη άνεση, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Η «SmoothFit» καταργεί ή επικαλύπτει τις ραφές στο πάνω μέρος του παπουτσιού, με αποτέλεσμα τη μείωση των τριβών, αλλά και των ερεθισμών. Τα παπούτσια με την τεχνολογία «KineticFit» διαθέτουν ειδικές ζώνες που συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με την κίνηση. Άλλωστε, καθώς τρέχει κανείς, παρουσιάζεται 0,5-1 νούμερο διαφορά στο παπούτσι! Η «HexRide», από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να προσφέρει τη μέγιστη προστασία, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εξάγωνες κυψέλες αέρα στο κάτω μέρος του παπουτσιού προστατεύουν το πόδι από τις συνεχείς προσκρούσεις στο έδαφος, απορροφώντας τους κραδασμούς. Στην αγορά θα βρείτε μοντέλα παπουτσιών με καθεμία από τις παραπάνω τεχνολογίες, κατάλληλα για τρέξιμο, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.
75-130 €.
Κυκλοφορούν από την εταιρεία Reebok σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.




Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι αθλούνται είναι ο ιδρώτας. Η τεχνολογία «Dri-FIT», που εφαρμόζεται στα ρούχα της Nike, δίνει τη λύση μέσω μιας βασικής στρώσης από υφάσματα που απορροφούν την υγρασία. Στην πραγματικότητα, απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα, μεταφέροντάς τη στην επιφάνεια του υφάσματος, από όπου μπορεί να εξατμιστεί. Ο ιδρώτας, δηλα­δή, δεν δημιουργεί τοπικά στάμπες στο ύφασμα, αλλά απλώνεται σε όλο το ρούχο, με αποτέλεσμα να στεγνώνει γρηγορότερα και να επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει. Στην αγορά κυκλοφορεί ποικιλία γυναικείων και ανδρικών ρούχων, όχι μόνο για το γυμναστήριο αλλά και για αθλήματα, όπως το τρέξιμο, το τένις, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.
20-60 €.
Σε όλα τα καταστήματα της Nike.





Ο Μάικλ Φελπς, ο «υπεραθλητής» που γύρισε με 8 χρυσά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, το φορούσε. Για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 3 χρόνια εντατικών ερευνών, με τη συμμετοχή του ερευνητικού κέντρου Langley της NASA, του Πανεπιστημίου Otagο της Νέας Ζηλανδίας και μιας στρατιάς από αθλητές, προπονητές, επιστήμονες και μηχανικούς. Ο λόγος για το μαγιό «LZR PULSE», που μοιάζει με κοστούμι (γιατί καλύπτει ολόκληρο το σώμα), έχει μέχρι και 10% λιγότερη παθητική αντίσταση σε σχέση με αντίστοιχα μαγιό προηγούμενης τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη μυϊκή ταλάντωση του σώματος. Η έλλειψη ραφών μειώνει κατά 6% την επιφανειακή τριβή και ο αθλητής έχει 5% περισσότερη «οικονομία» στην πρόσληψη οξυγόνου από τους πόρους του δέρματος, σε σχέση με ένα απλό μαγιό.
450 €.
Κυκλοφορεί από την εταιρεία Speedo και από τον Νοέμβριο θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.