Τα φετινά Χριστούγεννα, απολαύστε, γευτείτε, διασκεδάστε, βγείτε έξω, συναντηθείτε με φίλους και συγγενείς, ξεκουραστείτε, διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, φλερτάρετε, χαρίστε και δεχτείτε όμορφα δώρα, πιείτε, γιορτάστε και, τελικά, κάντε όλα όσα σχετίζονται με τις γιορτές αυτές. Όλα αυτά που κάνουμε στις γιορτές χαρίζουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, τη σωματική, την ψυχική και την ­πνευματική. Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε τα παρακάτω…



Έχει διαπιστωθεί πως τα οινοπνευματώδη σε μικρές δόσεις (2 ποτήρια κρασί για τους άνδρες ημερησίως και 1 για τις γυναίκες) λειτουργούν ως αναζωογονητικός παράγοντας για τον οργανισμό. Οι ειδικοί πιθανολογούν πως αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ σε αυτή την ποσότητα ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη, ρίχνει την πίεση και, επίσης, μειώνει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, το βασικό μηχανισμό σχηματισμού θρομβώσεων. Είναι, άλλωστε, ευρέως γνωστό το γαλλικό παράδοξο: Οι Γάλλοι, παρότι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά, τελικώς παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς, γεγονός που αποδίδεται στην κατανάλωση κρασιού.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εθισμό και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.


Η σοκολάτα -ειδι­κά η μαύρη- είναι μια τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή. Πρόκειται για ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργα­νισμού απο τη φθορά. Θεωρείται, επίσης, ότι ­βελτιώνει τη διάθεση, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η σοκολάτα δεν παύει να έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.


Τα τελευταία χρό­νια, είναι πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιό­τητες των ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (δηλαδή υγιεινά λίπη), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως η Ε. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Harvard, η κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς ­σακχαρώδη δια­βήτη.
Προτιμήστε τους νωπούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες, γιατί έχουν αρκετές θερμίδες.


Έρευνες έχουν δείξει πως ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Θεωρείται ότι μπορεί να βοηθά στη ρύθμιση των κατεχολαμινών, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, και ισοδυναμεί με περισσότερες ώρες ύπνου από ό,τι ο βραδινός: 30 λεπτά ξεκούρασης στη διάρκεια της ημέρας αντιστοιχούν σε περίπου 2 ώρες βραδινού ύπνου.
Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε νύχτα.


Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως το σεξ μειώνει το στρες και βοηθά στην επίτευξη του αισθήματος πληρότητας. Επίσης, φαίνεται ότι βοηθά στη γενική ευεξία του οργανισμού, γιατί απο­τελεί μια καλή μορφή… αεροβικής άσκησης και, κατά τη φάση του οργα­σμού, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, δηλαδή των ορμονών της ευχαρίστησης, που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά.
Να επιλέγετε την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.


Έρευνα από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξε ότι όσο πιο πολλές ευχετήριες κάρτες λάμβαναν οι συμμετέχοντες τόσο αυξανόταν η αυτοεκτίμησή τους, καθώς και τα θετικά συναισθήματα που ένιωθαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες, λαμβάνοντας κάρτες ένιωθαν ότι υπήρχε ένας κοινωνικός κύκλος στον οποίο ανήκαν και ο οποίος νοιαζόταν για εκείνους. Το ίδιο θα συμβεί και στους φίλους σας, αν τους στείλετε κάρτες και τους χαρίσετε δώρα. Μην ξεχνάτε ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να λάβετε αρκετά δώρα και κάρτες και εσείς οι ίδιοι και, άρα, να νιώσετε ότι είστε μέλη ενός κοινωνικού συνόλου που σας σκέφτεται.
Οι καιροί είναι «δύσκολοι», οπότε φροντίστε να μην ξεπεράσετε τον προϋπολογισμό σας.


Η μουσική επιδρά τόσο στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα μέσω των δονήσεων όσο και στο συναισθηματικό μας κόσμο, έχοντας τη δύναμη να μας χαλαρώνει και να μας «ταξιδεύει» όπως το όνειρο ή το παραμύθι. Αποσπά την προσοχή από όλα αυτά που μας απασχολούν, μας ανεβάζουν την αδρεναλίνη και μας προκαλoύν στρες. Έχει βρεθεί ότι κάποια είδη μουσικής, που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, ελαττώνουν στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της ACTH, και παράλληλα μεταβάλλουν τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς.
Δεν είναι όλες οι μουσικές κατάλληλες για χαλάρωση. Προτιμήστε μουσική με τέμπο (ρυθμό) σχετικά αργό, όσο η καρδιά μας σε ηρεμία, γύρω στα 70 μπιτ, αυτό που στη μουσική λέμε andante. Έχετε, ωστόσο, υπόψη ότι, για να μπορέσετε να χαλαρώσετε με τη βοήθεια της μουσικής, θα πρέπει να σας αρέσει.


Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν ότι οι συναντήσεις και κυρίως οι συζητήσεις με φίλους, αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια (π.χ. τα επιτραπέζια), εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη τους, βοηθούν να διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση η πνευματική μας διαύγεια. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ότι όσο πιο «κοινωνικοποιημένοι» ήταν οι άνθρωποι που συμ­μετείχαν τόσο πιο «υγιής» ήταν ο εγκέφαλός τους. Ταυτόχρονα, μην αμελείτε το σύντροφό σας: Για τους ελεύθερους, οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνετε ίσως και μια πρόταση γάμου… Άλλωστε, οι παντρεμένοι ευνοούνται από πλευράς υγείας, αφού, σύμφωνα με έρευνες, ζουν περισσότερο από τους ανύπαντρους, τους χωρισμένους και τους χήρους, πιθανώς επειδή έχουν τάξη και ισορροπία σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους.
Μη βάλετε «στην άκρη» τον εαυτό σας, πείτε «όχι» όταν νιώσετε ότι πιέζεστε και φροντίστε να κρατήσετε χρόνο για να τον περάσετε με… εσάς!


Όλο και περισσότεροι επιστήμονες μας παροτρύνουν να ξαναθυμηθούμε το γέλιο, άλλωστε μακραίνει τη ζωή και θεωρείται το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ξεκαρδιστικό γέλιο μπορεί να ισοδυναμεί και με μια ήπιας μορφής αεροβική άσκηση.
Να διατηρείτε το χιούμορ σας «λεπτό» και πάντα να γελάτε παρέα με τους άλλους και όχι εις βάρος τους.



Ερευνητές του Πανεπιστημίου Hallam του Sheffield στην Αγγλία διαπιστώνουν ότι η προσευχή βελτιώνει τη διανοητική ικανότητα, αλλά επίσης βοηθά και στην αντιμετώπιση του στρες, της αγωνίας και της θλίψης. ­Άλλωστε, η πίστη στο Θεό μπορεί να παράσχει ένα ψυχολογικό στήριγμα σε πολλούς ανθρώπους. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά και ο Irvin Yalom, επίτιμος καθηγητής Ψυχιατρικής και συγγραφέας, στο δοκίμιό του με τίτλο «Θρησκεία και Ψυχιατρική», η θρησκεία μπορεί να συγκριθεί με την ψυχοθεραπεία: «Μοιράζονται μία κοινή αποστολή: διακονούν την απόγνωση, που είναι εγγενής στην ανθρώπινη μοίρα. Μερικές φορές, μάλιστα, έχουν και κοινές μεθόδους, την προσωπική δυαδική σχέση, τη διαδικασία της εξομολόγησης, της εσωτερικής εξερεύνησης, της συγχώρεσης του άλλου και του εαυτού». Από την άλλη πλευρά, οι θρήσκοι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ακόμη «κέρδος»: η ενασχόλησή τους με τη θρησκεία τούς βοηθά, εκτός από το να ανακουφίζονται και να βρίσκουν ένα νόημα στην ύπαρξη και τη ζωή τους, να νιώθουν ότι ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διάφορες μορφές πνευματικότητας, είτε πρόκειται για την προσευχή είτε για το διαλογισμό, φαίνεται ότι βοηθούν ψυχολογικά τον άνθρωπο, τον παρακινούν να ηρεμήσει, να δεχτεί ότι δεν μπορεί να ελέγχει τα πάντα.




Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Μανόλη Καλλιέρη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν», και τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MSc, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο (απόφοιτο των Πανεπιστημίων Sheffield & Leeds Metropolitan UK).