Αληθινός ή ψεύτικος, ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός ενάντια στις επώδυνες ημικρανίες, σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές.

O δρ. Κλάους Λίντε και οι συνεργάτες του από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου ανέλυσαν τα στοιχεία 33 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 6,736 ασθενείς με έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο βελονισμός – είτε πραγματοποιούνταν στα ειδικά σημεία που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακοί βελονιστές είτε όχι – ήταν το ίδιο αποτελεσματικός με τη λήψη ισχυρών παυσίπονων. Αυτοί που συμμετείχαν στις έρευνες έπασχαν από έντονους πονοκεφάλους και σοβαρές αλλά λιγότερο συχνές ημικρανίες και υποβλήθηκαν σε πραγματικό βελονισμό ή ψευδοβελονισμό για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται είτε σε άγνωστους λόγους είτε στο φαινόμενο placebo, δηλαδή στην πίστη του ασθενή ότι η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται είναι ωφέλιμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Cochrane Library», τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τα φάρμακα, με σαφώς λιγότερες παρενέργειες.

Διαβάστε ακόμα:
Πονοκέφαλος; Μη… τσιμπάτε, τσιμπηθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/080/ent.8080.asp

Βελονισμός και για πρόληψη!
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.2086.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: