Τα παιδιά που παίζουν περισσότερο στην ύπαιθρο και δεν βλέπουν πολλή τηλεόραση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία, όπως διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Στην συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Optometry and Vision Science», οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, κατέγραψαν τις καθημερινές συνήθειες 191 παιδιών με μέση ηλικία τα 13 έτη.

Μεταξύ άλλων, οι νεαροί εθελοντές ερωτήθηκαν για πόση ώρα κάθονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή την τηλεόραση και αν διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους.

Βάσει των ευρημάτων που προέκυψαν από την έρευνα, σε γενικές γραμμές τα παιδιά που είχαν αναπτύξει μυωπία αφιέρωναν μόλις 8,3 ώρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση για τουλάχιστον 12,5 ώρες.

«Ένας λόγος για τον οποίο ενδεχομένως συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ότι οι ώρες που περνούμε σε ανοιχτούς χώρους όπου εστιάζουμε σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση, λειτουργούν ως «φρένο» στην ανάπτυξη της μυωπίας», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης και υπεύθυνη έρευνας στο The New England College of Optometry, δρ. Τζέιν Γουιάζντα.

«Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους μπορεί ακόμη να είναι ευεργετική, καθώς το φως του ήλιου προκαλεί τη συστολή της κόρης του ματιού, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το βάθος της εστίασης των ματιών και κατά συνέπεια να αποκτούμε πιο καθαρή εικόνα των αντικειμένων», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Αδυνατίζοντας στην παιδική χαρά!
http://www.vita.gr/html/ent/866/ent.7866.asp

Πόσο Playstation να παίζει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.2237.asp

Nα στείλω το παιδί μου στην πισίνα;
http://www.vita.gr/html/ent/776/ent.6776.asp

Ναι ή όχι στις επεμβάσεις για τη μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/148/ent.6148.asp