Αυτό συνιστούν τώρα αμερικανοί ειδικοί, καθώς σύμφωνα με την τελευταία τους έρευνα, μνήμες που «φωλιάζουν» στο ασυνείδητό μας καθοδηγούν τελικώς τις συνειδητές μας επιλογές. Συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν έναν τύπο μνήμης τον οποίο ονόμασαν «άδηλη» μνήμη. Πρόκειται για ένα μέρος όπου ασυνείδητα αποθηκεύουμε μνήμες που δεν είχαμε ποτέ αντιληφθεί ότι είχαμε διαμορφώσει.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε ασθενείς με αμνησία, οι οποίοι ενώ είχαν διδαχθεί πώς να λύνουν ειδικές ασκήσεις, στην συνέχεια παρά το γεγονός ότι διέγραφαν από τη μνήμη τους ό,τι είχαν μάθει, έλυναν τις ασκήσεις γρηγορότερα.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άδηλη μνήμη ίσως να ενεργοποιείται κάθε φορά που ανακαλούμε εικόνες που έχουμε ξαναδεί.

Στο πρωτότυπο πείραμα, ο δρ. Τζόελ Βος από το Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας «Beckman» του Πανεπιστημίου του Ιλινόι και ο δρ. Κεν Πάλερ από το Πανεπιστήμιο Northwestern, έδειξαν σε 12 άτομα μια σειρά εικόνων καλειδοσκοπίων.

Για τις μισές εικόνες οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αφιερώσουν όσο χρόνο επιθυμούσαν για την παρατήρησή τους, για τις άλλες μισές, ωστόσο, οι ερευνητές με κάποιο τρόπο φρόντιζαν να αποσπάται η προσοχή τους. Αυτό ήταν που δυσκόλεψε στην πορεία τούς εθελοντές στο να θυμηθούν τη δεύτερη ομάδα εικόνων.

Μετά από 45 δευτερόλεπτα, αφού είχαν μελετήσει τις εικόνες, οι ειδικοί εξέταζαν πόσο καλά θυμούνταν οι συμμετέχοντες την εικόνα που είχαν μόλις δει, ξεχωρίζοντάς την από μια νέα αλλά μεγάλης ομοιότητας εικόνα.

Κάθε φορά που επέλεγαν μια εικόνα, ερωτούνταν πόσο σίγουροι ήταν για την επιλογή τους. Οι ερευνητές, λοιπόν, παρατήρησαν:

– Ότι στις περιπτώσεις όπου οι συμμετέχοντες δήλωναν ότι απλώς μάντευαν κατά τύχη εάν έχουν δει ή όχι μια εικόνα, τις περισσότερες φορές έδιναν τη σωστή απάντηση.

– Μια ιδιαίτερη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, χιλιοστά του δευτερολέπτου (200 millisecond) μετά την επίδειξη εικόνας από αυτές που ο συμμετέχων δεν είχε αρχικά παρατηρήσει επαρκώς – κάτι που δεν συνέβαινε εάν η εικόνα απλώς έμοιαζε με την αρχική.


Αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται στο γεγονός ότι, στον εγκέφαλό μας υπάρχουν θαμμένες «άγνωστες» μνήμες οι οποίες μας καθοδηγούν.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Σάχτερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Harvard, τα συμπεράσματα αυτά υποστηρίζονται μεταξύ άλλων και από παλιότερη έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πράγματι διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ανάλογα με τον αν κάποιος πιστεύει εσφαλμένα ή μη ότι έχει δει μια εικόνα, και μάλιστα, η δραστηριότητα αυτή εντοπίζεται στον οπτικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται την επεξεργασία των εικόνων.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ: Πώς λειτουργεί η µνήµη σας;
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.7829.asp


Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Γιατί δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις;
http://www.vita.gr/html/ent/574/ent.1574.asp