Υλικά

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 πατάτες
  • 1 μεγάλο ­κρεμμύδι
  • 2 πράσα (χρησιμοποιείτε μόνο το άσπρο μέρος)
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα ­συμπυκνωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο)
  • Μαϊντα­νό ή άνηθο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε λάδι και σοτάρετε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα πράσα χοντροκομμένα. Σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35΄. Βάζετε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε έως ότου γίνει παχύρρευστη κρέμα. Στη συνέχεια, το ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτε­τε το γάλα και το τυρί και αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3΄. Κατεβάζετε από τη φωτιά, γαρνίρετε με μαϊντανό ή ­άνηθο και σερβίρετε.

Γνώμες
Το πιάτο αυτό και γενικότερα οι σούπες λαχανικών αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας. Συνιστά ένα πλήρες ισορροπημένο γεύμα, επειδή οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά που περιέχει βρίσκονται στη σωστή αναλογία. Η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, C, Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Δείτε επίσης: