Η κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι, όπως ακριβώς η ασπιρίνη, έτσι και τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών σαλικυλικών ουσιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση παρασιτοκτόνων κατά την καλλιέργεια μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σαλικυλικών. Αντίθετα, τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα των πολύτιμων ουσιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «The Lancet», εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, πολλά βότανα και μπαχαρικά είναι εξίσου πλούσια σε σαλικυλικά. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ίσως αυτό να εξηγεί γιατί τα ποσοστά καρκίνου διαφέρουν τόσο από χώρα σε χώρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Πίτερ Έλγουντ, αναφέρει: «Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό τομέα ο οποίος θα πρέπει να ερευνηθεί εις βάθος».

«Εδώ και περίπου 20 χρόνια, οι ειδικοί πίστευαν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών ήταν εκείνες που προσέφεραν προστασία. Τώρα, τα τελευταία ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως τελικά η ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών να οφείλεται στα σαλικυλικά που περιέχουν», εξηγεί ο ειδικός.

Μάλιστα, μολονότι η περιεκτικότητα ορισμένων φρούτων, όπως οι φράουλες, σε σαλικυλικές ουσίες είναι γνωστή στους επιστήμονες από τη δεκαετία του ’20, πρόσφατα μόνο άρχισε να μελετάται η θεραπευτική δράση αυτών των ουσιών, λόγου χάρη στον καρκίνο του εντέρου. Ωστόσο, ακόμη φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η δόση που απατείται ημερησίως σε φρούτα και λαχανικά για να δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα:
Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.8193.asp

Φρούτα και λαχανικά υπέρ των γυναικών
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.5789.asp

Για να γίνετε Ποπάυ, φάτε κι ένα πορτοκάλι
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.7831.asp