Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η χώρα μας είναι η 41η που ανακοίνωσε επισήμως το πρώτο
ελαφρύ κρούσμα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) σε ένα 19χρονο σπουδαστή που ήρθε αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται σε 8.829. Το βέβαιο είναι ότι η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα στην υφήλιο – γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο Π.Ο.Υ. θα έπρεπε να ανακοινώσει την ύπαρξη πανδημίας (φάση 6 στην εξαβάθμια κλίμακα επαγρύπνησης του Π.Ο.Υ.). Από την άλλη μεριά όμως, είναι διαπιστωμένο ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς πρόβλημα, ενώ τα ελάχιστα θανατηφόρα περιστατικά εκτός Μεξικού αφορούν κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας.

Γιατί μας ανησυχεί η νέα γρίπη;
Επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος γρίπης, συνεπώς δεν υπάρχει ανοσία του πληθυσμού σε αυτό. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα κρούσματα της νέας γρίπης είναι ήπια και δεν εμπνέουν ανησυχία. Οι ειδικοί πάντως, αν και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν τα θανατηφόρα κρούσματα στο Μεξικό, επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που συνεισφέρουν στη βαρύτητα μιας λοίμωξης είναι πολλοί: η μεταδοτικότητα του ιού, το ποσοστό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και η ετοιμότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας.

Ποιους αφορά η νέα γρίπη
Ο Π.Ο.Υ. εφιστά την προσοχή σε όλους όσoι ταξιδεύουν διεθνώς: Εάν κάνουν πυρετό (πάνω από 38° C) εντός 7ημέρου από την επιστροφή τους και έχουν συμπτώματα γρίπης (βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, μυαλγία, πονοκέφαλο), συνιστάται να έρθουν σε επαφή με το γιατρό τους, αλλά και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τηλ.: 210-52.12.000, 210-52.12.054).

«Σύμμαχος» η ζέστη
Η άνοδος της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο θεωρείται «σύμμαχος» στη μάχη κατά της νέας γρίπης, δεδομένου ότι οι ιοί της γρίπης δεν επιβιώνουν στη ζέστη. Ωστόσο εκφράζεται η ανησυχία ότι τον ερχόμενο χειμώνα ο ιός της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) μπορεί να είναι σε έξαρση – ήδη εξαπλώνεται στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα επικρατεί χειμώνας.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Όπως και η εποχική: Με ανάπαυση, άφθονα υγρά και αντιπυρετικά. Όσον αφορά τα αντιικά (οσελταμιβίρη, ζαναμιβίρη), δεν συνιστάται η προληπτική λήψη τους, ενώ σε περίπτωση μόλυνσης από το νέο ιό Α(Η1Ν1) η λήψη τους καθιστά ηπιότερα τα συμπτώματα και ελαττώνει την περίοδο της μεταδοτικότητας του ιού, εφόσον πραγματοποιηθεί εντός 48ώρου από την έναρξη των συμπτωμάτων (κανονικά η περίοδος μεταδοτικότητας του ιού είναι μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 7 ημέρες μετά).

Πάρτε μέτρα
Για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, αλλά και από κάθε άλλον ιό, συνιστάται:
Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (για τουλάχιστον 15-20΄΄) ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
Να αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, που είναι οι «πύλες εισόδου»
του ιού.
Να αποφεύγετε την επαφή και τη χειραψία με ασθενείς που βήχουν και φτερνίζονται.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, και μετά να το πετάτε. Αν είστε άρρωστοι, να αποφεύγετε τις μετακινήσεις.

Υπάρχει εμβόλιο για τη νέα γρίπη;
Όχι ακόμη, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη λάβει την εντολή από τον Π.Ο.Υ. για την παρασκευή του, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Να τρώμε χοιρινό κρέας;
Άφοβα, απαντούν όλοι οι ειδικοί, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Ειδικότερα, ο καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Σπύρος Κυριάκης εξηγεί ότι τα στελέχη του ιού της γρίπης δεν κυκλοφορούν στο αίμα ή στο κρέας του χοίρου. Εντοπίζονται μόνο στους πνεύμονες. Εκτός αυτού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί τρώγοντας χοιρινό, αλλά ερχόμενος σε επαφή με ένα άρρωστο ζώο.



2 ιοί σε 1 χοίρο

Ο ιός της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) είναι το αποτέλεσμα της «ανταλλαγής» γονιδίων ανάμεσα στον ιό της αμερικανικής γρίπης των χοίρων και σε αυτόν της ευρασιατικής γρίπης των χοίρων, οι οποίοι «συναντήθηκαν» στο σώμα του ίδιου χοίρου, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Σπύρος Κυριάκης. Ο νέος ιός περιέχει γονίδια της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων και έχει την «ανεπιθύμητη» ιδιότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάντως, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι γνωστό ότι ο χοίρος θεωρείται το «βιολογικό εργαστήρι» ανασυνδυασμού των ιών που πλήττουν τους χοίρους, τα πτηνά και τον άνθρωπο.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, καθηγητή Επιδημιολογίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Karolinska της Σουηδίας, τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλο-λοιμωξιολόγο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τον κ. Σπύρο Κυριάκη, καθηγητή Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικό στα νοσήματα και την εκτροφή του χοίρου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και τον κ. Νίκο Σιταρά, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.