1. Η υψηλή πίεση προκαλεί πονοκέφαλο και ζαλάδες
Αν κάθε φορά που πονάει το κεφάλι σας ή ζαλίζεστε πανικοβάλλεστε, γιατί θεωρείτε ότι φταίει η πίεσή σας, κάνετε λάθος. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν υπέρταση, ακόμα και των βαριά υπερτασικών, δεν έχουν κεφαλαλγίες ή ιλίγγους. Άλλωστε, η υψηλή πίεση δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι την ανακαλύπτουν τυχαία. Ένας πόνος, όμως, που εντοπίζεται πίσω στον αυχένα και λίγο πιο ψηλά θα μπορούσε να σχετίζεται με την υπέρταση, αλλά και πάλι σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν ένας τέτοιου είδους πόνος σάς ταλαιπωρεί συχνά, τότε ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

2. Αρκεί μια γυναίκα να εξετάζει μόνη της το στήθος της για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει πρόβλημα
Είναι άκρως επικίνδυνο μια γυναίκα να βασίζεται μόνο στην ψηλάφηση του στήθους για να εντοπίσει τυχόν καρκίνο. Το σωστό είναι να ψηλαφεί το στήθος της κάθε μήνα, με τον τρόπο που της έχει δείξει ο γυναικολόγος της, αλλά να μη στηρίζεται μόνο σε αυτό. Πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από το γιατρό της. Ανάλογα με την ηλικία της, πρέπει να υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα μαστών (αν είναι κάτω των 35 ετών) και, αν είναι μεγαλύτερη, να κάνει την καθιερωμένη μαστογραφία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού της.

3. Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο
Αυτή είναι μια παλιά αντίληψη εντελώς λανθασμένη. Μέσω του πλακούντα, το έμβρυο παίρνει από τη μητέρα του όλες τις απαραίτητες ουσίες για την ομαλή ανάπτυξή του. Η έγκυος, λοιπόν, πρέπει να τρέφεται θρεπτικά, χωρίς να αυξήσει όμως τις ποσότητες του φαγητού. Η διατροφή της πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένη και καλά κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν τρώει καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών, π.χ. 2 ποτήρια γάλα και 1 γιαούρτι, 3 φρούτα, 2 πράσινες σαλάτες και τα κύρια γεύματά της, δεν θα μείνει χώρος για παχυντικά σνακ. Τα φρούτα, επίσης, οι σαλάτες και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού θα βελτιώσουν και το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που πιθανόν αντιμετωπίζει. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά, χρειάζεται μέτρο, γιατί δεν αυξάνουν μόνο το βάρος, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν όλες οι έγκυοι να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης.

4. Τα αντιβιοτικά πρέπει να τα παίρνουμε πάντα με γιαούρτι
Σπάνια έχει τύχει να παίρνει κάποιος αντιβίωση και να μην τον συμβουλέψει ένας φίλος ή γνωστός, μη ειδικός φυσικά, ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να τρώει γιαούρτι. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλα τα είδη αντιβίωσης. Έτσι, ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, δηλαδή τετρακυκλίνες ή κινολόνες, μαζί με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα), γιατί αλληλεπιδρούν με το ασβέστιο και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή τους, με αποτέλεσμα η ποσότητα που φτάνει στον οργανισμό να μην επαρκεί για να σκοτώσει τα μικρόβια. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αντιβιοτικά που δεν αναφέρονται, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρεάζει την απορρόφησή τους και μάλιστα η λήψη τους μαζί με γιαούρτι μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας του οργανισμού, που επιβαρύνεται από τα αντιβιοτικά.

5. Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος αδυνατίσματος
Σε καμία περίπτωση η μέθοδος αυτή δεν καταπολεμά την παχυσαρκία. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πάχος που συσσωρεύεται σε μεμονωμένες περιοχές του σώματος, το τοπικό δηλαδή πάχος. Τέτοιες περιοχές είναι οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, η μέση και η κοιλιά. Με άλλα λόγια, η λιποαναρρόφηση μπορεί να μικρύνει το νούμερο στα ρούχα που φοράτε, αλλά δεν συνιστάται για συνολικό αδυνάτισμα. Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με δίαιτα και συστηματική άσκηση.



Το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στους άνδρες

Το έμφραγμα την ώρα της ερωτικής πράξης «χτυπά» συνήθως μόνο στον κινηματογράφο! Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιά. Άλλωστε, όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα βρίσκονταν συνήθως σε ήρεμη κατάσταση στο σπίτι, το αυτοκίνητο ή τη δουλειά τους και τίποτα δεν τους είχε προϊδεάσει για το τι επρόκειτο να τους συμβεί. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο ένας 50χρονος άνδρας π.χ. να υποστεί έμφραγμα την ώρα που κάνει έρωτα. Η αντίληψη αυτή συνήθως πηγάζει από το γεγονός ότι κατά τη σεξουαλική πράξη απαιτείται ενέργεια, κάτι που αυξάνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί η ενέργεια που χρειάζεστε την ώρα του σεξ είναι ίδια περίπου με αυτήν που απαιτείται για να ανέβετε τα σκαλιά δύο ορόφων. Προσοχή μόνο χρειάζεται σε άτομα με αρκετά προχωρημένη στεφανιαία ανεπάρκεια και συχνές στηθαγχικές κρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ερωτικές επαφές δεν θα πρέπει να είναι παρατεταμένες και ιδιαίτερα έντονες.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Εμμανουήλ Καλλιέρη, διεθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan», Fellow of the «American» College of Cardiology», τον κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Δημήτρη Καλαμπόκη, μαιευτήρα-γυναικολόγο, τον κ. Θάνο Κοντογιάννη, πλαστικό χειρουργό, και τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.