Αν και εξωπραγματικό, το αστραφτερό χαμόγελο των αστέρων του Χόλιγουντ δεν παύει να είναι γοητευτικό. Μην περιμένετε το θαύμα, αλλά δεν είναι και «άπιαστο όνειρο» να αποκτήσετε λευκότερα και πιο λαμπερά δόντια. Σήμερα, διάφορες τεχνικές λεύκανσης που εφαρμόζονται στο ιατρείο ή στο σπίτι προσφέρουν πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, χωρίς το κόστος τους να είναι απαγορευτικό. Απαντάμε στις απορίες σχετικά με τα «υπέρ» και τα «κατά» κάθε μεθόδου, για να επιλέξετε εκείνη που σας ταιριάζει.

Τι αλλοιώνει το λευκό χρώμα των δοντιών μας
Οι χρωστικές ουσίες (κίτρινες, καφέ ή γκρι) είναι οι κύριοι «ένοχοι» για την αλλαγή του χρώματος των δοντιών και τη δημιουργία λεκέδων. Τα δόντια «βάφουν» από:
Τρόφιμα και ποτά Ο καφές, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, τα αλκοολούχα ποτά, τα παντζάρια, τα καρότα, τα εσπεριδοειδή και το ξίδι κιτρινίζουν τα δόντια.
Το κάπνισμα Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα προκαλεί την παραγωγή χρωστικών, με αποτέλεσμα τα δόντια να σκουραίνουν.
Χημικές ουσίες Τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνες, διάφορες ναρκωτικές ουσίες και οι επανειλημμένες φθοριώσεις των δοντιών στην παιδική ηλικία δημιουργούν στα δόντια γκρι σκούρες ή καφέ κηλίδες που αφαιρούνται δύσκολα.
Την ηλικία Με την πάροδο του χρόνου, λόγω φθοράς, τα δόντια χάνουν την αρχική τους λάμψη και το φωτεινό τους χρώμα.
Ρωγμές από τραύματα στα δόντια Διευκολύνουν τη συγκέντρωση χρωστικών και υπολειμ­μάτων των τροφών. Στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη (ουσία με αντιμικροβιακή δράση) Όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, «βάφουν» τα δόντια.



Μπορούν να κάνουν όλοι λεύκανση;

Σίγουρα όχι. Αυτοί που δεν επιτρέπεται να κάνουν είναι:
• Οι έγκυοι ή οι μητέρες που θηλάζουν.
Τα παιδιά.
Όσοι έχουν περιοδοντίτιδα, πολύ ευαίσθητα ούλα ή δόντια.



Δεν είναι ο «άσπρος σίφουνας»
Αν έχετε πολλά παλιά σφραγίσματα ή έχετε κάνει προσθετικές αποκαταστάσεις, δηλαδή έχετε βάλει στεφάνες (θήκες) ή όψεις πορσελάνης στα δόντια σας, και μάλιστα στα μπροστινά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αλλάζουν χρώμα με το λευκαντικό υλικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα έχετε αποτέλεσμα, οπότε η λεύκανση δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Αν, όμως, έχετε σφραγίσματα στα πίσω δόντια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο.



SOS

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης χωρίς να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν προωθούνται μέσω Ίντερνετ.



Λεύκανση στο ιατρείο
Πριν απο τη λεύκανση Ο οδοντίατρος θα πρέπει να σας πάρει λεπτομερές ιστορικό, να εξετάσει το στόμα σας προσεκτικά, να σας κάνει καθαρισμό, φθορίωση και τυχόν απαραίτητα σφραγίσματα.
Πώς γίνεται Ο οδοντίατρος τοποθετεί προστατευτικό τζελ στα ούλα και κατόπιν λευκαντικό υλικό (υπεροξείδιο καρβαμιδίου ή υδρογόνου, σε διαφορετική περιεκτικότητα κατά περίπτωση) σε κάθε δόντι χωριστά, το οποίο ενεργοποιείται με λάμπες αλογόνου ή με λέιζερ. Η διαδικασία διαρκεί 30-90 λεπτά.

Λεύκανση με λέιζερ
Α.
Είναι πιο αποτελεσματική στις δυσχρωμίες που οφείλονται στη λήψη φαρμάκων.
Β. Είναι πιο σύντομη διαδικασία (30 λεπτά).
Γ. Το αποτέλεσμα διαρκεί περισ­σότερο (3-4 χρόνια).
Δ. Είναι ακριβή (μέχρι 1.200 €) σε σχέση με τη λεύκανση με λάμπες αλογόνου (500-600 €).

Λεύκανση με λάμπες αλογόνου
Α. Δεν ενδείκνυται για τις έντονες δυσχρωμίες.
Β. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1-1,5 χρόνο αν τα δόντια σας ανταποκρίνονται καλά στο λευκαντικό υλικό.

Μην περιμένετε θαύματα
Με τη λεύκανση, τα δόντια σας θα γίνουν πιο φωτεινά και το χρώμα τους θα πλησιάζει κατά το δυνατόν το φυσικό χρώμα που είχατε στην παιδική σας ηλικία. Μην ονειρεύεστε, λοιπόν, ότι θα αποκτή­σε­τε το αστραφτερό χαμόγελο των αστέρων του Χόλιγουντ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βάλετε «ψεύτικα δόντια» (όψεις ή θήκες).

Λεύκανση στο σπίτι
Ο οδοντίατρος φτιάχνει «μασελάκια» (νάρθηκες λεύκανσης) στα μέτρα σας και σας τα δίνει μαζί με το λευκαντικό υλικό. Τα φοράτε καθημερινά για λίγες ώρες, επί 2-3 εβδο­μάδες. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σταδιακά και διαρκεί 8-9 μήνες. Θα σας κοστίσει από 150-400 €.

Για καλύτερα αποτελέσματα
Όποια τεχνική λεύκανσης κι αν ακολουθήσετε, πρέπει:
Για 15 ημέρες να πείτε όχι στο κάπνισμα, καθώς και στις ομάδες τροφίμων και ποτών που έχουμε ήδη αναφέρει ότι «βάφουν» τα δόντια.
Να κάνετε μια «αναμνηστική» -όπως λέγεται- λεύκανση όποτε το κρίνει απαραίτητο ο οδοντίατρός σας, δηλαδή μια λεύκανση μικρότερης διάρκειας και κόστους που συντηρεί το αποτέλεσμα.



Είναι ασφαλής διαδικασία;

1. Μπορεί να ευαισθητοποιηθούν τα δόντια ή τα ούλα το πολύ για 3 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης.
2. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία, που χρησιμοποιείται σε ορισμένες μεθόδους λεύκανσης στο ιατρείο, είναι επιβλαβής για τα μάτια. Η προσθετολόγος οδοντίατρος κ. Βάνα Τσιάπουλα, την οποία συμβουλευτήκαμε, τονίζει πως απαιτούνται περισσότερες έρευνες, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, κατά τη διαδικασία της λεύκανσης επιβάλλεται να φορούν προστατευτικά γυαλιά τόσο ο ασθενής όσο και ο οδοντίατρος.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Βάνα Τσιάπουλα, προσθετολόγο οδοντίατρο.