Ορισμένα μικροπροβλήματα που συχνά σας ταλαιπωρούν και εντοπίζονται στην κοιλιά και το στομάχι, όπως είναι οι πόνοι της περιόδου, το φούσκωμα από το πολύ φαγητό, πεπτικές και στομαχικές διαταραχές, ακόμη και το άγχος, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και μόνοι σας στο σπίτι, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιον επαγγελματία. Μην ξεχνάτε ότι έτσι έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης, της πίεσης που ασκείτε και φυσικά των αντιδράσεων του σώματός σας. Σας δείχνουμε τον τρόπο να κερδίσετε ανακούφιση και ευεξία με μερικές απαλές κινήσεις και ελαφριές πιέσεις στα κατάλληλα σημεία.

Για το… ανήσυχο γαστροπεπτικό
Οι κινήσεις που ακολουθούν αφορούν εσάς που υποφέρετε συχνά από δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Τι να κάνετε
1. Με τις παλάμες σας, κάντε μασάζ γύρω από τον αφαλό με κατεύθυνση όπως οι δείκτες του ρολογιού. Η συνιστώμενη συχνότητα είναι 10-15 περιφορές, 2 φορές την ημέρα, το πρωί πριν φύγετε από το σπίτι σας και το βράδυ πριν κοιμηθείτε, μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα.
Πώς βοηθά Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, η άσκηση αυτή θα σας ωφελήσει, γιατί στην περιοχή αυτή βρίσκονται πολλά ειδικά βελονιστικά σημεία, τα οποία ενεργοποιούνται με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, τη διευκόλυνση της πέψης και την εξισορρόπηση της ζωτικής ενέργειας.
2. Κάντε «ροές» στις γάμπες των ποδιών, δεξιά και αριστερά, για 2 λεπτά σε κάθε γάμπα. Χρησιμοποιήστε το δείκτη και τον αντίχειρα και ξεκινήστε από το πάνω μέρος με κατεύθυνση προς τους αστραγάλους.
Προσοχή! Αν έχετε φλεβίτιδα, αντί για τη γάμπα, πιέστε με τον αντίχειρά σας την εσωτερική πλευρά και των δύο χεριών, με φορά από τον αγκώνα προς τον καρπό (στον πήχη).
Πώς βοηθά Οι γάμπες και ο πήχης, σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, αντιστοιχούν στο πεπτικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο τις ξεμπλοκάρετε και τις αποφορτίζετε από εντάσεις και πόνους.

Για τους πόνους της περιόδου
Οι μαλάξεις που προτείνουμε αφορούν εσάς που ο πόνος σάς ρίχνει στο κρεβάτι και δυσκολεύει την καθημερινότητά σας. Εφαρμόστε τις για 5 λεπτά όταν πονάτε πολύ, αλλά και προληπτικά 2 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.

Τι να κάνετε
1. Τρίψτε τα χέρια σας για να τα ζεστάνετε και βάλτε τα πάνω στην κοιλιά σας για 20-30΄΄.
Πώς βοηθά Η ζεστασιά χαλαρώνει ολόκληρη την περιοχή, τονώνει τη λεμφική ροή, αλλά και την κυκλοφορία του αίματος, και ανακουφίζει από τον πόνο.
2. Βάλτε το δεξί χέρι οριζόντια στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή κάτω από τον αφαλό και πάνω από την ήβη, και κάντε μια κυματοειδή κίνηση από τα αριστερά προς τα δεξιά. Επαναλάβετε την κίνηση με το αριστερό χέρι, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Κάντε 10 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.
Πώς βοηθά Ενεργοποιούνται σημεία των μεσημβρινών που βρίσκονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση από την ένταση, και την ανακούφιση από τον πόνο.



Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

• Απομονωθείτε σε έναν ήρεμο χώρο και ξαπλώστε άνετα.
• Πριν ξεκινήσετε τις τεχνικές, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και προετοιμαστείτε με κατάλληλες αναπνοές για να οξυγονωθούν και να χαλαρώσουν οι μύες. Εισπνέετε φουσκώνοντας την κοιλιά και εκπνέετε ρουφώντας την.



Για τις καταχρήσεις στο… τραπέζι
Οι παρακάτω πιέσεις θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα στις γιορτές. Αφορούν εσάς που «βαρύνατε» μετά από ένα πλούσιο γεύμα και ήπιατε λίγο παραπάνω.

Τι να κάνετε
1. Ασκήστε μικρές κυκλικές πιέσεις στο πάνω μέρος του αυτιού, στον εξωτερικό χόνδρο, για 1 λεπτό.
Πώς βοηθά Η περιοχή αυτή αντιστοιχεί στο πεπτικό σύστημα και η πίεσή της υποβοηθά την έκκριση πεπτικών ενζύμων.
2. Πιέστε με όλα σας τα δάχτυλα για 1 λεπτό κάτω από την «μπάλα» του πέλματος, στην περιοχή όπου ξεκινά η καμάρα.
Πώς βοηθά Αυτή η περιοχή του πέλματος αντιστοιχεί στο στομάχι και ενεργοποιώντας την αποφορτίζετε τις εντάσεις και διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.



Βάλτε… λάδι

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο λεβάντας (αναλγητικό και κατευναστικό) ή μέντας (αντιφλεγμονώδες), τα οποία θα αραιώσετε σε έλαιο βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο. Συνιστάται, ωστόσο, να αποφεύγεται η χρήση τους σε σημεία με πληγές, αλλά και από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή.



Για να χαλαρώσετε
Οι κινήσεις που ακολουθούν αφορούν εσάς που το άγχος σάς «χτυπάει» στο στομάχι. Εφαρμόστε αυτές τις τεχνικές κάθε φορά που αντιμετωπίζετε προβλήματα άγχους και στρες.

Τι να κάνετε
1. Ακουμπήστε τις παλάμες σας στην κοιλιά, δεξιά και αριστερά από τον αφαλό. Κάντε κυκλικές χαλαρές πιέσεις, κατεβαίνοντας σιγά-σιγά προς τα κάτω (προς την ηβική σύμφυση). Καλύψτε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς και επαναλάβετε 5-10 φορές.
Πώς βοηθά Στις περιοχές αυτές υπάρχουν πολλά σημεία που αποκαθιστούν την ενεργειακή ισορροπία ολόκληρου του οργανισμού.
2. Ανοίξτε την παλάμη σας και πιέστε με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού το μαλακό κομμάτι του δέρματος που βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλα. Επαναλάβετε τις πιέσεις για περίπου 1 λεπτό σε κάθε παλάμη.
Πώς βοηθά Οι πιέσεις αυτές χαρίζουν ανακούφιση, τόνωση και ευεξία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιώργο Κλάδη, ρεφλεξολόγο, ηλεκτροβελονιστή, συνεργάτη του κέντρου «Θεραπευτική», καθηγητή των εργαστηρίων «Kyriakides Studies».