Κοτόπουλο, ψάρια, μανιτάρια, κρεμμύδια είναι μερικά από τα υλικά της κουζίνας με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε δυναμωτικές σούπες τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνες A, Β και C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, και φλαβονοειδή, όλα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, οι σούπες δεν θωρακίζουν μόνο τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ορισμένες φορές δρουν και θεραπευτικά.

Κοτό­σουπα της γιαγιάς
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που σας προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα για το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο, που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, και ψευδάργυρο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστη­μίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.).

Φτιάξτε την…
Με ρύζι & αρωματικά

Υλικά (Για 4 άτομα)
• 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου (σε κομμάτια)
• 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
• 2 αυγά
• 1 κρεμμύδι (χοντρο­κομμένο)
• 3 κλωνάρια σέλινο
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• 5-6 κόκκους πιπέρι
• Αλάτι
Εκτέλεση Βράζετε το κοτόπουλο για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξαφρίζετε, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι, τα αυγά και το λεμόνι, και βράζετε για 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο, προσθέτετε το ρύζι και βράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Ταυτόχρονα, φτιάχνετε το αυγολέμονο. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους, ξαναχτυπάτε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το μείγμα στη σούπα, ανακατεύετε και την αφήνετε να πάρει μία βράση.

539 θερμίδες η μερίδα

Σούπα με μπρόκολο
Tο μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αντιοξειδωτική δράση έχουν και δύο ακόμα ουσίες που περιέχει το μπρόκολο: η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», όταν μασάμε το μπρόκολο, η ουσία Ι3C μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία, την DIM (διινδολυμεθάνη), που αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων στο αίμα, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους «εισβολείς». Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ame­rican Journal of Clinical Nutrition» υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν πολύ μπρόκολο παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου.
Προσοχή!
Μην παραβράσετε το μπρόκολο, γιατί θα χάσει πάνω από το 60% των θρεπτικών συστατικών του.

Φτιάξτε την…
Με καρότο

Υλικά (Για 4 άτομα)
• 3 κούπες φουντίτσες μπρόκολου
• 1 πατάτα (κομμένη σε κύβους)
• 1/2 κούπα ρύζι ➔1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
• 2 κούπες νερό
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι και το πράσο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε την πατάτα, τα καρότα, το αλάτι, το νερό και το ρύζι και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε λεμόνι και σερβίρετε.

241 θερμίδες η μερίδα

Μανιτα­ρόσουπα
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, παρόμοιες με αυτές του κρέατος. Επίσης, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, χαλκού και ψευδαργύρου, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τι λένε οι έρευνες Μελέτη του Πανεπιστημίου Τufts στη Μασαχου­σέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση μανιταριών τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, τα μανιτάρια αυξάνουν τα επίπεδα των κυτοκινών, πρωτεϊνών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Cancer», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.000 γυναικών από την Κίνα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση μίας μερίδας μανιταριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 70%.

Φτιάξτε την…
Με μαρούλι & ταχίνι

Υλικά (Για 6 άτομα)
• 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια (σε κομμάτια)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
• 2 κουταλιές άνηθο (ψιλοκομ­μένο)
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• 1 μέτριο μαρούλι (ψιλοκομμένο)
• 4 φλιτζάνια νερό
• 4 κουταλιές ταχίνι
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους. Προσθέτετε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το νερό και το αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ, προσθέτετε το λεμόνι και χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ. Προσθέτετε λίγη από τη σούπα και ξαναχτυπάτε. Όταν ασπρίσει το μείγμα, το προσθέτετε στη σούπα, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

276 θερμίδες η μερίδα

Αν σας αρέσει το σκόρδο, προσθέστε το σε όποια συνταγή θέλετε. Η αλισίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, το κα­θιστούν ένα άριστο φυσικό αντιβιοτικό

Κρεμμυ­δόσουπα
Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, και ιδιαίτερα κουερσετίνη, καθώς και βιταμίνη C. Είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τι λένε οι έρευνες Μετα-ανάλυση της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents», αναδεικνύει τη φαρμακευτική δράση του κρεμμυδιού στις φλεγμονές. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Φτιάξτε την…
Αλά γαλλικά

Υλικά (Για 6-8 άτομα)
• μεγάλα ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές ροδέλες)
• κουταλιές ελαιό­λαδο
• 2 κουταλιές αλεύρι
• 2 λίτρα γάλα (2% λιπαρά)
• Aλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλα­κώσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Βάζετε αλάτι και προσθέτετε το γάλα ζεστό. Βράζετε για 20-30 λεπτά και, αν θέλετε, περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ.

290 θερμίδες η μερίδα

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στέφανο Περτσεμλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο.