Στα ήδη γνωστά οφέλη της σοκολάτας έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη: Μειώνει τον κίνδυνο να πάθει κανείς εγκεφαλικό.

Η σχετική έρευνα θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ) στο 62ο ετήσιο Συνέδριο. Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση που μελέτησε τα αποτελέσματα τριών παλαιότερων ερευνών. Μάλιστα, σε μία από αυτές, με δείγμα που υπερέβαινε τους 44.000 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα συστηματικά μέσα στην εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν κι άλλες έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα αυτό, καθώς ενδέχεται να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες –εκτός από την κατανάλωση της σοκολάτας- στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα πάντως με πλήθος ερευνών, ο κατάλογος με τα οφέλη της σοκολάτας διαρκώς μεγαλώνει… Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

  • Σε έρευνα του 2008 βρέθηκε ότι αν τρώει κανείς καθημερινά ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας, έχει χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με φλεγμονές στο κυκλοφορικό σύστημα.
  • Σε πιο πρόσφατες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς ευθύνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.
  • Σε μελέτη του 2009, πάλι, φάνηκε ότι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιδόσεων σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, προσοχή κλπ., όπως είναι η αριθμητική, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αν το παρακάνετε με την κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από περίπου 30 γρ. καθημερινά), θα πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα και με τη γνωστή ρήση, «το φάρμακο θα γίνει φαρμάκι». Πράγματι, εκτός από το ότι κινδυνεύετε να επιβαρυνθείτε με έξτρα κιλά, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας «κλέβει» χώρο στον οργανισμό μας από άλλα πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε ακόμα:
Σοκολάτα. Τροφή των Θεών
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.4660.asp

Έρχεται η τέλεια σοκολάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.9762.asp

H μαύρη σοκολάτα κόβει την όρεξη!
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.8144.asp