Όσοι παίρνουν στατίνες για να περιορίσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους έχουν 9% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

«Ωστόσο, αυτό το μικρό ρίσκο δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να τις χρησιμοποιούμε ως προληπτικό φάρμακο κατά των καρδιακών επεισοδίων και των εγκεφαλικών, αφού τα οφέλη από τη χρήση τους είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες παρενέργειες». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες που διεξήγαγαν μια νέα έρευνα σχετικά με τις στατίνες, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οι στατίνες συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων και των εγκεφαλικών. Ωστόσο, παλαιότερες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Για μια πιο διεξοδική μελέτη, ο επικεφαλής της έρευνας Νάβιντ Σατάρ και οι συνάδελφοί του από το Καρδιαγγεικό Ερευνητικό Κέντρο της Γλασκόβης προχώρησαν σε ανασκόπηση (μετα-ανάλυση) 13 παλαιότερων ερευνών που είχαν διεξαχθεί από το 1994 έως το 2009 και στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 91.000 ασθενείς.

Η έρευνα έδειξε μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ των στατινών και του διαβήτη, που οι επιστήμονες απέκλεισαν να είναι συμπτωματική. Ωστόσο, η πιθανότητα να αναπτύξει διαβήτη ένας ασθενής που του χορηγούνται στατίνες είναι μικρή, αφού, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, μόνο ένας στους 255 ασθενείς που ακολουθουθεί αγωγή με στατίνες επί 5 χρόνια θα αναπτύξει τελικά διαβήτη.

Για να μας δώσουν μάλιστα ένα μέτρο σύγκρισης, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι, επί του ίδιου αριθμού ασθενών και για το ίδιο χρονικό διάστημα, η χορήγηση στατινών θα απέτρεπε 5.4 θανάτους από καρδιακά επεισόδια, καθώς και τον ίδιο αριθμό εγκεφαλικών και θρομβώσεων.

Διαβάστε ακόμα:
Διαβήτης: Σταματήστε (σ)την προδιάθεση
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.10219.asp

Χοληστερίνη: Λίγη & καλή!
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.8396.asp

Λιγότερη χοληστερίνη σε 1 µήνα!
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.8397.asp