Φαίνονται άνετα, δείχνουν όμορφα στο πόδι μας και, πάνω από όλα, είναι η τελευταία λέξη της μόδας. «Αφού όλοι τα φοράνε, κάτι θα ξέρουν», σκεφτόμαστε και αγοράζουμε τα παπούτσια που τόσον καιρό θαυμάζαμε στη βιτρίνα. Κάποιες φορές, όμως, κλαίμε τα χρήματά μας, αφού οι πανάκριβες γόβες μάς χτυπάνε… αλύπητα! Δείτε τα καλύτερα και χειρότερα παπούτσια της αγοράς.


Αναλύοντας τη μόδα!


7. Γόβες στιλέτο

Είναι ό,τι χειρότερο για το πόδι. Η φόρμα τους είναι στενή, με αποτέλεσμα τα δάχτυλα να πιέζονται και να εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα ψηλά και λεπτά τακούνια αυξάνουν τις πιθανότητες για στραμπούληγμα και δεν επιτρέπουν στους μυς της κνήμης να λειτουργήσουν σωστά. Το περπάτημα στις μύτες προκαλεί ελαφρά λόρδωση και πόνο στη μέση και η μεταφορά του κέντρου βάρους στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα. Τέλος, η ανύψωση της φτέρνας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα δάχτυλα και δυσμορφίες στους αστραγάλους. Εν συντομία, οι γόβες στιλέτο μπορεί να δημιουργήσουν κάλους, να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα, πτώση μεταταρσίου, νευρινώματα (φλεγμονές στα νεύρα του ποδιού), και επιβαρύνουν τις αρθρώσεις του γονάτου και της μέσης.


6. Πλατφόρμες

Είναι λίγο καλύτερες από τις γόβες στιλέτο. Αν και πρόκειται για ψηλοτάκουνα παπούτσια, το σχέδιό τους είναι πιο άνετο και σταθερό και δεν πιέζει το πέλμα. Επίσης, το πάχος της σόλας κόβει πόντους από το τακούνι. Ωστόσο, αν και η σόλα είναι ελαφρά ανασηκωμένη και πιο λεπτή μπροστά, ώστε να διευκολύνει το λύγισμα του γονάτου κατά το βάδισμα, το πάχος της καταργεί την κινητικότητα του πέλματος, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται από τον αστράγαλο. Το γεγονός αυτό προκαλεί πόνο στους μυς του ισχίου και της μέσης και κούραση.


5. Τύπου «Keds» και «VANS»

Τα παπούτσια αυτά είναι πολύ επίπεδα και έχουν ελαστική εσωτερική και εξωτερική πλευρά. Έτσι, δεν προσφέρουν αρκετή στήριξη στο πέλμα, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις καμάρες, στους συνδέσμους και στους μυς. Το βάρος του σώματος κατανέμεται άνισα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη μέση. Επιπλέον, στα παιδιά που η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τα γόνατα αρκετές φορές κλίνουν προς τα μέσα και ένα τέτοιο παπούτσι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ενδέχεται, λοιπόν, να επιβαρυνθούν η επιγονατίδα, το ισχίο, ακόμη και η σπονδυλική στήλη.


4. Τύπου «UGG»

Οι μπότες αυτές κατασκευάζονταν αρχικά από ένα μαλακό υλικό, το οποίο τις καθιστούσε ιδιαίτερα φθαρτές στην περιοχή της φτέρνας. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου η φτέρνα έμενε απροστάτευτη, δημιουργώντας πρόβλημα στο βηματισμό. Σήμερα, πάντως, η κατασκευή τους έχει βελτιωθεί και το πρόβλημα έχει λυθεί με την ενίσχυση της φτέρνας. Ωστόσο, επειδή οι μπότες αυτές είναι κάπως ακριβές, πολλές κοπέλες επιλέγουν φτηνές απομιμήσεις, που δεν προσφέρουν στο πόδι την απαραίτητη στήριξη.

Tip Οι ευρύχωρες και μαλακές μπότες αποτελούν μια καλή επιλογή, αφού στηρίζουν και προστατεύουν το πόδι πιο αποτελεσματικά από άλλα είδη παπουτσιών.


3. Τύπου «Dr. Martens»

Τα παπούτσια αυτά δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση, επειδή είναι βαριά και κουράζουν τα πόδια. Επίσης, δεν επιτρέπουν τη φυσιολογική κίνηση του αστραγάλου και είναι αρκετά σφιχτά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αγγειακές δυσλειτουργίες. Ωστόσο, είναι σχετικά καλή επιλογή, αφού τα συγκεκριμένα μποτάκια έχουν αρκετό βάθος και πλάτος. Έτσι, υπάρχει χώρος για τα δάχτυλα και προσφέρουν στο πέλμα τη στήριξη που χρειάζεται. Επιπλέον, κρατούν σταθερό τον αστράγαλο, και το τακούνι τους είναι αρκετό για να προστατεύει τη φτέρνα.


2. Τύπου «Rhino» και «Clarks»

Πρόκειται για μια πολύ «έξυπνη» κατηγορία παπουτσιών, αφού μιμούνται τις ιδιότητες των αθλητικών. Προσφέρουν καλή στήριξη στην καμάρα και έχουν κανονικό τακούνι και αρκετό χώρο για τα δάχτυλα. Επίσης, κατασκευάζονται από υλικά που «αναπνέουν» και το λουράκι που έχουν τα συγκρατεί στο πόδι. Μπορεί να μη διαθέτουν αερόσολα ή κάποια ειδική αντικραδασμική σόλα, αποτελούν, ωστόσο, μια πολύ καλή επιλογή για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μάλιστα, μπορούμε να τα φοράμε καθημερινά, ακόμα κι αν περπατάμε πολύ.


1. Αnd the winner is…

τα αθλητικά τύπου «Fred Perry»

Θεωρούνται κατάλληλα για νέους, ενηλίκους, υπερηλίκους, ακόμα και για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο πόδι (π.χ. κότσι). Οι πάτοι είναι ανατομικοί και ελαφρά ανυψωμένοι στην καμάρα και τη φτέρνα, προσφέροντας καλή στήριξη σε όλο το πόδι και ευνοώντας την πιο σωστή βάδιση. Επιπλέον, η φόρμα τους είναι εξαιρετικά άνετη. Είναι ελαφριά και φαρδιά μπροστά, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για καθημερινή χρήση, ιδιαίτερα αν έχουμε περπάτημα ή ορθοστασία. Οι σόλες είναι μεν μαλακές, αλλά και όσο σκληρές χρειάζεται για να απορροφούν τους κραδασμούς και να προφυλάσσουν τα πόδια από τις πιέσεις κατά το βάδισμα.


Ψάχνοντας το ιδανικό παπούτσι


Φροντίστε τα παπούτσια που επιλέγετε να:

• Στηρίζουν την περιοχή της καμάρας και της φτέρνας και να απορροφούν τους κραδασμούς.

• Μη στενεύουν το πόδι και να μην τρίβονται στο δέρμα.

• Μην είναι πολύ βαριά και να μην έχουν σόλα που γλιστράει.

• Είναι ευλύγιστα και από υλικό που «αναπνέει».

• Ταιριάζουν στο σχήμα των ποδιών σας.


Φροντίστε ακόμα:

• Να αγοράζετε παπούτσια στο τέλος της ημέρας.

• Να ελέγχετε αν σας κάνουν φορώντας και τα δύο παπούτσια απαραιτήτως.

• Να κάνετε μερικά βήματα για να σιγουρευτείτε ότι είναι άνετα.




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, ποδολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο «Κυανούς Σταυρός».