Είχατε ποτέ φανταστεί ότι παίζοντας ένα video game θα μπορούσατε να προσφέρετε χρήματα για την καταπολέμηση διάφορων παθή­σεων ή ότι θα μπορούσατε να μάθετε το παιδί σας να περνά το δρόμο με ασφάλεια; Κι όμως, γίνεται! Υπάρχουν video games που δεν έχουν σκοπό μόνο να μας διασκεδάσουν, αλλά μπορούν παράλληλα να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς, να ξεπεράσουμε προβλήματα υγείας που ήδη έχουμε ή να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας! Άλλα παιχνίδια υπόσχονται να ακονίσουν το μυαλό μας, να μας βοη­θήσουν να χάσουμε βάρος ή ακόμη να μας κάνουν καλύτερους οδηγούς. Αν, λοιπόν, αναρωτιόσασταν πώς θα περάσετε το χρόνο σας στις διακοπές του Πάσχα ή τι θα κάνετε δώρο στα παιδιά ή τους αγαπημένους σας, έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς.

Προστατεύστε το παιδί σας από τα Ι.Χ.
Το παιχνίδι ονομάζεται «The Code of Everand» και μέσω της εικονικής πραγματικότητας βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν όλες τις ικανότητες που απαιτούνται για να προστατευτούν από τους κινδύνους που τα απειλούν στον πραγματικό κόσμο, όπως π.χ. να μάθουν πώς να περνούν το δρόμο με ασφάλεια, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η υπόθεση του παιχνιδιού διαδραματίζεται σε μια πόλη όπου η ζωή είναι δύσκολη και τα ταξίδια επικίνδυνα. Οι άνθρωποι δεν τολμούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με επικίνδυνα πλάσματα. Οι παίκτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε όλο το παιχνίδι για να μην κινδυνεύσουν και να βοηθήσουν τους κατοίκους της ασυνήθιστης πόλης. Για να περάσουν τα ποτάμια της πόλης (spirit channels), πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά και από τις δύο πλευρές και να αποφύγουν κάθε λογής τέρατα. Στο παιχνίδι μπορούν να συμμετάσχουν πολλοί παίκτες, ενώ παίζεται μόνο αν είστε οnline. Έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Μεταφορών της Αγγλίας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 13 ετών.
Ενδεικτική τιμή Είναι δωρεάν και απαιτείται απλά μία εγγραφή για να μπορείτε να παίξετε.
Παίξτε Στο site: http://codeo feverand.co.uk/

Κρατηθείτε σε φόρμα
Το «My Health Coach» έχει σχε­διαστεί από επαγγελματίες διαιτολόγους και υπόσχεται να σας βοηθήσει να κρατηθείτε σε φόρμα με ευχάριστο τρόπο. Αφού διαμορφώσετε το προφίλ σας, ο… ψηφιακός σας προπονητής θα υπολογίσει αυτόματα το Δείκτη Μάζας Σώματός σας και θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Με τη βοήθεια του «My Health Coach», θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση την πρόοδό σας και μέσα από παιχνίδια και ερωτήσεις θα μάθετε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθείτε σε φόρμα, αφιερώνοντας μόνο 10 με 15 λεπτά την ημέρα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και βηματομετρητή, για να γνωρίζετε ακριβώς πόσα βήματα κάνετε την ημέρα. Για να χρησιμοποιήσετε το «My Health Coach», θα πρέπει να έχετε τη φορητή κονσόλα Nintendo DS.
Ενδεικτική τιμή 45 €.
Περισσότερες πληροφορίες Στο site: www.myhealthcoach game.com

Ενισχύστε τη μνήμη και το μυαλό σας
Το «MindFit» περιλαμβάνει μια συλλογή από παιχνίδια τα οποία θεωρείται ότι αναχαιτίζουν την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζεται με την ηλικία, όπως προέκυψε από έρευνα που έγινε στο Ισραήλ και στην οποία συμμετείχαν 120 εθελοντές πάνω από 50 ετών. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη βελτίωση συγκεκριμένων γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η αίσθηση του χώρου και η συγκέντρωση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να βοηθήσει και τους μαθητές στην ανάπτυξη των δε­ξιοτήτων τους.
Ενδεικτική τιμή 140 €.
Περισσότερες πληροφορίες Στο site: http://www.mind weavers.com/

Οδηγήστε με ασφάλεια
Το «DriveSharp» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς και υπόσχεται να σας βοηθήσει να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια «παίζοντας» μόνο 20 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία που το ανέπτυξε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σάς βοηθά να σκέφτεστε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα την ώρα που οδηγείτε και μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο ατυχήματος έως και 50%. Το παιχνίδι, με απλό και ευχάριστο τρόπο, οξύνει τα αντανακλαστικά σας και μπορεί να σας κάνει καλύτερους και προσεκτικότερους οδηγούς.
Ενδεικτική τιμή 100 €.
Περισσότερες πληροφορίες Στο site: http://www.positscience.com/our-products/drivesharp

Καταπολεμήστε τις παθήσεις
Το παιχνίδι «Re-Mission» θα σας δώσει τη δυνατότητα να πολεμήσετε τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε ένα εικονικό ψηφιακό σώμα. Έπειτα από έρευνα, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία και έπαιζαν το συγκεκριμένο παιχνίδι, εμφάνιζαν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία στην οποία υποβάλλονταν. Ακόμη, το παιχνίδι σάς επιτρέπει να γνωρίσετε τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος, αλλά και να μάθετε πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τις παθήσεις. Στη διεύθυνση: http://my msmyway.com/ θα βρείτε παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ενδεικτική τιμή Δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες Στα sites: • http://www.re-mission.net/site/game/index.php
• http://mymsmyway.com/Παίξτε για το κοινό καλό

• Στο site: http://donategames.org/ μπορείτε να αγοράσετε video games και μέρος των χρημάτων σας θα δοθεί για τη διεξαγωγή ιατρικών ερευνών. Μπορείτε, ακόμη, να δώσετε παλιά video games, τα οποία θα πουληθούν και τα έσοδα θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό.
• Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι, παίζοντας ένα παιχνίδι, θα κερδίζατε το Nobel; Το «Foldit» είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε δωρεάν στη διεύθυνση: http: //fold.it/portal/info/science και να βοηθήσετε τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, το AIDS και ο καρκίνος, αφού σας επιτρέπει να συμμετάσχετε σε επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμησή τους. Αρχικά, το παιχνίδι σάς μαθαίνει κάποια πράγματα για τα αμινοξέα, τις πρωτεΐνες και το ρόλο τους στον οργανισμό μας, ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα τρισδιάστατο παζλ αποτελούμενο από πρωτεΐνες και αμινοξέα. Το παιχνίδι μοιάζει πολύ με το γνωστό «Τetris». Η βάση δεδομένων που δη­μιουργείται παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: