Οι δυσκολίες στη σύλληψη και στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης αρχίζουν περίπου 10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Αν, λοιπόν, μια γυναίκα ξέρει ότι ανήκει στο 5% που θα μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία νεότερη των 46 χρόνων, γνωρίζει ότι θα αρχίσει να δυσκολεύεται να συλλάβει από τα 36 ή ίσως και από τα 30 της χρόνια. Θα ρυθμίσει, λοιπόν, διαφορετικά τη χρονική ιεράρχηση των βασικών επιλογών της και ίσως δώσει προτεραιότητα μάλλον στην απόκτηση παιδιού παρά στην αγορά σπιτιού ή στη βελτίωση των οικονομικών της ή στις σπουδές και στην καριέρα, αφήνοντας για μετά όσα μπορούν «να περιμένουν».

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να ξέρουν πότε θα μπουν στην εμμηνόπαυση και απλώς γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να ρυθμίζεται από την κληρονομικότητα – αν μπήκε στην εμμηνόπαυση νωρίς η μητέρα τους ή η γιαγιά τους, τότε είναι πιθανό να μπουν κι εκείνες νωρίς. Η ένδειξη αυτή, όμως, είναι πολύ γενική και δεν ευσταθεί πάντα. Ένα νέο τεστ υπόσχεται τώρα ότι θα βοηθά τις γυναίκες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Το τεστ θα ελέγχει 4 γονίδια που φαίνεται να συνδέονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, εστίασαν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε μια σειρά από γονίδια που ήδη ήξεραν από προηγούμενες έρευνες ότι σχετίζονται με την αναπαραγωγική ικανότητα και συγκεκριμένα με τα ωάρια που απομένουν στο γυναικείο οργανισμό ανά πάσα στιγμή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν μια γυναίκα έχει και τις 4 μορφές των συγκεκριμένων γονιδίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει πρόωρα (πριν από τα 46) στην εμμηνόπαυση. Αν φέρει μόνο τις 3 ή τις 2, τότε και πάλι έχει αυξημένες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόβλεψη είναι λιγότερο βέβαιη.