Νεαρή Βρετανίδα παρουσίασε έντονο πρόβλημα με έκζεμα στο πρόσωπό της όταν γνώρισε τον άνδρα της ζωής της. Τώρα τον παντρεύτηκε και το έκζεμα υποχώρησε εντυπωσιακά, αλλά οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει την αιτία τού ευτυχώς σπάνιου προβλήματος που παρουσίασε το κορίτσι.

Όπως θυμάται τώρα η ίδια, όταν γνώρισε το σημερινό σύζυγό της, ένα νεαρό λογιστή, τον ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα, όπως κι εκείνος. Όμως, εκείνη άρχισε να παρουσιάζει δερματικά προβλήματα. Μέσα σε 2 εβδομάδες αντιμετώπιζε πρόβλημα εκτεταμένου εκζέματος σε όλο το πρόσωπο και δεν μπορούσε καλά-καλά να ανοίξει τα μάτια της – είχαν πρηστεί κι αυτά, όπως όλο το πρόσωπό της.

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν σε τι ήταν αλλεργική. Την υπέβαλαν σε όλους τους αλλεργιολογικούς ελέγχους που ενδείκνυνται για τον προσδιορισμό του τυχόν αλλεργιογόνου, αλλά βγήκαν αρνητικοί. Μόνο ένας παθολόγος γιατρός της ομοιοπαθητικής σχολής υποστήριζε εξαρχής ότι ήταν αλλεργική… στον έρωτα και εξακολουθεί να το πιστεύει. Το θεωρεί ως το μόνο αίτιο που ερμηνεύει το παράξενο έκζεμα.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός τής είπε ότι η έξαψη που βίωσε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας της προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις στον οργανισμό της και αυτές είχαν αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομενικά αλλεργικών αντιδράσεων.Άλλοι ειδικοί επιμένουν, βέβαια, ότι ήταν (και παραμένει) αλλεργική σε κάτι συγκεκριμένο και ότι δεν μπόρεσαν να το προσδιορίσουν.

Το στρες κατά τη γνώμη των ειδικών μπορεί όντως να πυροδοτήσει έκζεμα, αλλά πρέπει συνήθως να συντρέχει και κάποια άλλη γενεσιουργός αιτία. Η νεαρή, πάντως, θυμάται ότι ενώ το έκζεμα είχε υποχωρήσει, φούντωσε τρομερά όταν ο αγαπημένος της τής έκανε πρόταση γάμου.

Εκείνη τη νύχτα (της πρότασης) το πρόσωπό της πρήστηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραμορφωθεί. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός της πιστεύει ότι το έκζεμα στην περίπτωσή της έχει ως βασική αιτία το στρες ή πάντως την ψυχική αναστάτωση. Όταν, πάντως, παντρεύτηκαν πριν από ένα μήνα, το έκζεμα της νεαρής γυναίκας άρχισε να υποχωρεί εντυπωσιακά. «Ίσως έπαιξε ρόλο ότι με το γάμο ηρέμησα», είπε η ίδια.

Ένας από τους δερματολόγους που την παρακολουθούσε σε κλινική του Λονδίνου, ο δρ. Ed Seaton, σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» είπε σχετικά ότι «η συναισθηματική ένταση και οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας επηρεάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και άλλων ορμονών στον οργανισμό μας».

Οι άνθρωποι, σε φάσεις με αυξημένο στρες, είναι πιο επιρρεπείς και στο έκζεμα και στην ψωρίαση. Εντούτοις, πρέπει να υπάρχει μια προδιάθεση και το άτομο συνήθως εκδηλώνει έκζεμα και με άλλα περιστατικά που στρεσάρουν, ενώ η Βρετανίδα επιμένει ότι δεν είχε ποτέ άλλοτε παρόμοιο πρόβλημα στη ζωή της, αν και είχε αντιμετωπίσει πολλά στρεσογόνα γεγονότα. Πάντως, ο Seaton διαφωνεί με τη διάγνωση του παθολόγου και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ξανασυναντήσει στη βιβλιογραφία περιστατικό με άτομο που να παρουσίασε έκζεμα από έρωτα και δεν ξέρει κατά πόσον αυτό το αίτιο ερμηνεύει το πρόβλημα της συγκεκριμένης γυναίκας.