Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων στο κρέας και διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά βακτήρια ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά σε 3 ή 4 διαφορετικά αντιβιοτικά.

Το κρέας που περιείχε τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια ήταν η γαλοπούλα. Ακολουθεί το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.Η έρευνα διεξήχθη από το Translational Genomics Research Institute σε 136 δείγματα κρέατος από 26 καταστήματα στο Ιλινόις, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και την Ουάσινγκτον.

Διαπιστώθηκε ότι το 96% των δειγμάτων είχαν υψηλά επίπεδα σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) ανθεκτικού σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό και το 52% των δειγμάτων είχαν βακτήρια ανθεκτικά σε 3 ή περισσότερα είδη αντιβιοτικών.

«Τα βακτήρια πάντα θα υπάρχουν στο κρέας, αλλά η ανθεκτικότητά τους στα αντιβιοτικά σχετίζεται άμεσα με τη χρήση αντιβιοτικών στις μονάδες εκτροφής ζώων», εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνητών δρ. Lance Price.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα μικρόβια, αλλά συμβουλεύουν τους καταναλωτές να πλένουν καλά τα χέρια τους και τους πάγκους της κουζίνας για να αποφύγουν τη μόλυνση ενόσω το κρέας είναι ωμό.