Στην κουζίνα

*Αν δεν θέλουμε να μας κάψει τα μάτια το κρεμμύδι όταν το κόβουμε -σε φέτες ή σε ψιλό καρέ-, μπορούμε να του ρίξουμε λίγο ξίδι.

*Για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα βραστά αυγά, μπορούμε, όταν τα βράζουμε, να προσθέτουμε στο νερό λίγο αλάτι και ξίδι. Επίσης, το ξίδι βοηθάει στο αν το αυγό σπάσει, να μην εισχωρήσει νερό μέσα ή να μη χυθεί το περιεχόμενό του στο νερό.

*Για να διατηρηθεί συμπαγές το ψάρι που βράζουμε -τόσο κατά τη διάρκεια του βρασμού του όσο και μετά-, στη διάρκεια του σερβιρίσματος μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές ξίδι στο νερό όπου το βράζουμε. Θα κερδίσουμε, λοιπόν, διπλά: Όταν θα σερβίρουμε το ψάρι θα είναι ωραιότερο οπτικά, αφού θα είναι ολόκληρο, και επίσης δεν θα έχουν χαθεί τα θρεπτικά του συστατικά, που όταν διαλύεται κατά το βράσιμο «φεύγουν» στο νερό.

*Τα ψάρια που δεν έχουν λέπια έχουν πολύ αίμα, σκουρόχρωμο κρέας και κατ’ επέκταση πιο έντονη και βαριά γεύση. Συχνά είναι και πιο δύσπεπτα από τα υπόλοιπα. Μια καλή λύση είναι να τα αφήνουμε πριν τα μαγειρέψουμε για 2-3 ώρες σε πάρα πολύ ξίδι με λίγο νερό και αλάτι, ώστε να γίνεται πιο ελαφριά η γεύση τους.

* Όταν πλένουμε λαχανικά, και κυρίως κουνουπίδι και μπρόκολο, καλό είναι να τα βυθίζουμε για λίγο σε νερό με ξίδι, ώστε αν υπάρχει κάποιο έντομο, να βγει έξω. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε καλά και τα καταναλώνουμε ωμά ή βραστά ανάλογα.

* Είναι εύκολο να φτιάξουμε μόνοι μας και αρωματικό ξίδι που θα νοστιμίσει τις σαλάτες και τα φαγητά μας . Αρκεί να βάλουμε σε ένα γυάλινο βάζο 1 λίτρο ξίδι, 4 κουταλιές γλυκό κρασί, 30 γρ. δεντρολίβανο, 30 γρ. φασκόμηλο, 30 γρ. μέντα, 30 γρ. ρίγανη, 2 ξυλάκια κανέλα, 2-3 γαρίφαλα. Τα αφήνουμε όλα μαζί για 25 ημέρες να απελευθερώσουν όλα τους τα αρώματα και στη συνέχεια στραγγίζουμε το μείγμα και αφαιρούμε τα μυρωδικά. Το αρωματικό μας ξίδι είναι έτοιμο.

* Αν επιθυμούμε να απολαύσουμε τη σαλάτα μας με μια δροσερή και ελαφριά βινεγκρέτ, μπορούμε να φτιάξουμε μία στο λεπτό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές ξίδι, 3 κουταλιές γιαούρτι , 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι.

* Για να μαλακώσουμε το κρέας, αλλά και να του δώσουμε καλύτερη γεύση, μπορούμε να φτιάξουμε μια μαρινάδα βράζοντας 400 γρ. κόκκινο ή άσπρο κρασί και αφού το αφήσουμε να κρυώσει, να προσθέσουμε 1 ποτηράκι ξίδι, 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1-2 καρότα κομμένα σε φέτες, 2 δαφνόφυλλα, 1 κλωνάρι δενδρολίβανο, 2 ξινόμηλα κομμένα σε κύβους, λίγους κοπανισμένους σπόρους μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε τουλάχιστον για 24 ώρες.

* Για να μην απολαμβάνουμε στεγνά τα ψητά μας κρέατα, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα, που θα φτιάξουμε ως εξής: Βράζουμε σε σιγανή φωτιά 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι νερό, 4 κουταλιές ζάχαρη, 1 ποτήρι ξίδι για περίπου 30΄, μέχρι να απορροφηθεί το 1/3 του νερού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει για άλλα 15΄ περίπου.

* Τα ψητά κρέατα ταιριάζουν πολύ και με σάλτσες μπάρμπεκιου. Μπορούμε, λοιπόν, να φτιάξουμε τη δική μας χωρίς συντηρητικά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ, 3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας, 2 κουταλιές ξίδι, 1/2 κουταλάκι τσίλι (σκόνη), 1/2 κουταλάκι πάπρικα, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 2 κουταλιές γούστερ σος. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στον κήπο

*Αν έχουμε φυτέψει στις γλάστρες ή στον κήπο μας ντοματιές και θέλουμε να τις προφυλάξουμε με φυσικό και ασφαλή τρόπο -ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι- από τη βρομούσα που τις απειλεί, μπορούμε να φτιάξουμε -και να κρεμάσουμε στα κλαδιά τους- παγίδες με μικρά πλαστικά δοχεία με ξίδι.

Για τις ψείρες

*Αν τα παιδιά μας έχουν κολλήσει ψείρες, για να απαλλαγούμε πιο εύκολα από αυτές, μπορούμε να πάρουμε από το φαρμακείο ένα ειδικό χτενάκι (με πολύ σφιχτά δόντια) και αφού λούσουμε τα μαλλιά με ένα μείγμα νερού με ξίδι, να τα χτενίσουμε προς διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να αποκολληθούν οι κόνιδες και οι ψείρες από τις τρίχες και να πέσουν.

Ως πολυκαθαριστικό

*Για να καθαρίσουμε τα επίχρυσα κοσμήματά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαμβάκι βουτηγμένο σε ένα διάλυμα που θα φτιάξουμε με 3 κουταλιές ξίδι και 1/2 λίτρο νερό. Μετά, θα τα αφήσουμε να στεγνώσουν και θα τα τρίψουμε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί. Θα καθαρίσουν και θα διατηρήσουν τη γυαλάδα τους για αρκετό καιρό.