Η περίοδός μας αποτελεί δείκτη της υγείας μας. Οι ανυπόφοροι πόνοι, η μεγάλη ποσότητα αίματος ή ο ασταθής κύκλος ενδεχομένως να αποτελούν σημάδια ότι κάτι πάει στραβά στη ζωή μας – μπορεί, για παράδειγμα, να βιώνουμε μια στρεσογόνο κατάσταση, να μας λείπει ύπνος ή να ακολουθούμε κακές διατροφικές συνήθειες. Όσο απλό κι αν είναι το να πάρουμε ένα παυσίπονο και να απαλλαγούμε από τους έντονους πόνους, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η υπερκατανάλωση φαρμάκων μπορεί να έχει τοξικές συνέπειες στο συκώτι και τα νεφρά. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να ακούμε προσεκτικά το σώμα μας, να παρατηρούμε τις αλλαγές που συντελούνται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου και να δίνουμε βαρύτητα στις ολιστικές λύσεις, που ρυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και εξισορροπούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Αν υποφέρετε από έντονους πόνους

Τι σας συμβαίνει
Οι έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου -που απασχολούν σχεδόν τις μισές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας- οφείλονται στην προσπάθεια της μήτρας να πιέσει έξω το ενδομήτριο (ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες αποκολλάται κάθε μήνα με τη μορφή αιμορραγίας (έμμηνος ρύση), όταν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Είναι φυσικό, λοιπόν, να παρατηρείται κάποια ευαισθησία στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, οι ανυπόφοροι πόνοι -γνωστοί ως δυσμηνόρροια- θα πρέπει να ελέγχονται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας νόσου, όπως η ενδομητρίωση (πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο βγαίνει εκτός της μήτρας και προσκολλάται σε άλλα σημεία, κυρίως της πυελικής περιοχής, όπως οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες). Για να ανακουφιστείτε από τους έντονους πόνους, επιλέξτε κάποιον από τους παρακάτω απλούς τρόπους.

Οι εναλλακτικές λύσεις
Βότανα Το βιβούρνο ή cramp bark χαλαρώνει τους μυς και έχει αντισπασμωδική δράση, οπότε θεωρείται ιδανικό για γυναίκες με έντονους πόνους περιόδου. Κυκλοφορεί σε κάψουλες και συνιστάται η λήψη 350 mg, 3 φορές την ημέρα, για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.
Αιθέρια έλαια Πολύ ισχυρή δράση έχουν το χαμομήλι (το οποίο μάλιστα λέγεται και «έλαιο της μήτρας»), το γεράνι, το δεντρολίβανο, το ιεροβότανο (clary sage) και η μέντα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωριστά ή σε συνδυασμό και να κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς σας, ιδανικά 4 ημέρες πριν από την περίοδό σας ή αν έχετε ασταθή κύκλο αμέσως μόλις αρχίσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Η αναλογία είναι συνολικά 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου (πριν από την περίοδο) ή 5 σταγόνες (κατά τη διάρκεια της περιόδου, όταν νιώθετε έντονο πόνο) ανά 5 ml από οποιοδήποτε φυτικό λάδι (π.χ. αμυγδαλέλαιο). Μετά το μασάζ, σκεπάστε την περιοχή με μια ζεστή κομπρέσα ή με μια κουβέρτα.
Ρεφλεξολογία Οι κυκλικές πιέσεις στο «σημείο των ενδορφινών» του αυτιού θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους. Βρείτε το σημείο αυτό κατευθύνοντας το χέρι σας από την κορυφή του αυτιού μέχρι εκεί που συνδέεται περίπου το αυτί με το κεφάλι (και λίγο πιο πίσω), πάνω στην εξωτερική πλευρά του χόνδρου. Αφού ολοκληρώσετε με το ένα αυτί, συνεχίστε με το άλλο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ασκήσετε κυκλικές πιέσεις για περίπου 1΄ δεξιά και αριστερά του αχίλλειου τένοντα και μέχρι τη μέση της γάμπας. Η περιοχή αυτή αποτελεί στη ρεφλεξολογία την αντανακλαστική περιοχή των ζωνών των γεννητικών οργάνων, επομένως οι πιέσεις αποφορτίζουν την ένταση των γεννητικών οργάνων και βελτιώνεται η ροή της ενέργειας προς αυτά.
Γιόγκα Δοκιμάστε τη «στάση του παιδιού» την ώρα που αισθάνεστε έντονους πόνους, προκειμένου να ανακουφιστείτε. Γονατίστε στο πάτωμα και καθίστε πάνω στις γάμπες και τις φτέρνες σας. Τοποθετήστε ένα μαξιλαράκι μπροστά σας στο πάτωμα και κάμψτε τον κορμό σας μπροστά μέχρι το μέτωπό σας να ακουμπήσει στο μαξιλαράκι, αφήνοντας παράλληλα τα χέρια χαλαρά πίσω. Μπορείτε να μείνετε σε αυτή τη θέση μέχρι και για 30΄.

Αν έχετε ασταθή κύκλο

Τι σας συμβαίνει
Ένας ασταθής κύκλος ο οποίος χαρακτηρίζεται από ασυνεπή αιμορραγία, αίμα στη μέση του κύκλου, αιμορραγία για περισσότερο από μία εβδομάδα ή περίοδο κάθε 3 εβδομάδες ή και λιγότερο είναι πιθανό να οφείλεται στον τρόπο ζωής σας και πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα στρες του οργανισμού σας. Το στρες μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και να οδηγήσει σε ασταθή κύκλο. Ο καλός ύπνος, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και η σωστή διατροφή θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε το νευρικό σας σύστημα και να ανανεώσετε τα εσωτερικά σας όργανα, θέτοντας τις βάσεις για έναν φυσιολογικό, υγιή κύκλο.

Οι εναλλακτικές λύσεις
Βότανα Το τριφύλλι θεωρείται ένα βότανο, το οποίο εξισορροπεί τις ορμόνες και βοηθάει στη σταθεροποίηση του κύκλου. Μπορείτε, λοιπόν, να ακολουθήσετε μια θεραπεία με βάμμα τριφυλλιού για διάστημα περίπου 2-3 μηνών. Ρίχνετε 30 σταγόνες σε ένα ποτήρι με νερό και το πίνετε, 2-3 φορές την ημέρα.
Αιθέρια έλαια Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέστε 6 σταγόνες γεράνι, 3 ιεροβότανο, 3 χαμομήλι και 3 φασκόμηλο. Πρόκειται για αιθέρια έλαια που έχουν ανάλογη δράση με τα οιστρογόνα. Κάντε μασάζ με το μείγμα -με μεγάλες κυκλικές κινήσεις- από την κοιλιά μέχρι το υπογάστριο, από την ημέρα που θα τελειώσει η περίοδός σας και σε καθημερινή βάση. Στόχος είναι να έρθει η έμμηνος ρύση στην ώρα της την επόμενη φορά.
Πιέσεις Ξεκινήστε από το κέντρο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, όπου βρίσκεται το αντανακλαστικό σημείο της υπόφυσης. Η υπόφυση είναι ο «επόπτης» του οργανισμού και ελέγχει την ισορροπία των ορμονών και τη λειτουργία των γεννητικών αδένων. Ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1΄. Στη συνέχεια, δώστε έμφαση στην περιοχή της φτέρνας, όπου βρίσκεται η αντανακλαστική περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στην εξωτερική γωνία της φτέρνας, στο πρώτο λακκουβάκι που θα βρείτε στην πορεία σας προς τον αστράγαλο, θα συναντήσετε την ωοθήκη και στην εσωτερική γωνία, με τον ίδιο τρόπο, τη μήτρα. Δουλέψτε και αυτά τα σημεία για 1΄ με κυκλική πίεση και στο τέλος κατευθυνθείτε από το αντανακλαστικό σημείο των ωοθηκών προς το αντανακλαστικό σημείο της μήτρας, με κυκλική πίεση, προσέχοντας να κινείστε από την πάνω επιφάνεια του ποδιού.

Η δύναμη του νυχτολούλουδου
Το νυχτολούλουδο, ως συμπλήρωμα διατροφής, θεωρείται ιδανικό για τα προβλήματα του κύκλου, χάρη στην τρυπτοφάνη και το γ-λινολεϊκό οξύ που περιέχει. Για να μειώσετε τον πόνο στην περίοδο, να περιορίσετε τη ροή του αίματος και να σταθεροποιήσετε τον κύκλο σας, δοκιμάστε να παίρνετε 50 mg νυχτολούλουδο 2 φορές την ημέρα για περίπου 3 μήνες (γενικά συστήνεται η λήψη του ακόμα και για μεγαλύτερα χρονικά
διαστήματα).

Αν έχετε πολύ αίµα

Τι σας συμβαίνει
Το φαινόμενο της μητρορραγίας παρουσιάζεται όταν έχετε αίμα για μεγάλο διάστημα (πάνω από 7 ημέρες) ή όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αίματος (αναγκάζεστε να αλλάζετε σερβιέτα ή ταμπόν κάθε μία ώρα). Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για αποβολή, ινομυώματα ή ενδομητρίωση. Στην περίπτωση που είχατε πάντα μεγάλη ποσότητα αίματος από τότε που ξεκίνησε η περίοδός σας, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, εμφανιστεί ξαφνικά μητρορραγία, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο. Πριν ακολουθήσετε, άλλωστε, οποιαδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, θα πρέπει να ανακαλύψετε -με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας- την αιτία της μητρορραγίας.

Οι εναλλακτικές λύσεις
➜ Βότανα
Το black cohosh (ή σιμισιφούγκα) είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο βότανο, με ορμονική δράση, το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων και τη ροή του αίματος στην περίοδο. Επιπλέον, μειώνει τον εκνευρισμό που εμφανίζεται τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση και συμβάλλει στη μείωση του πόνου. Κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας και συστήνεται η λήψη 200 mg μία φορά την ημέρα για διάστημα 2-3 μηνών.
➜ Αιθέρια έλαια Η λυγαριά θεωρείται ένα εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο, το οποίο συστήνεται σε περιπτώσεις που η έντονη αιμορραγία οφείλεται σε ινομυώματα ή πολυκυστικές ωοθήκες. Η λήψη λυγαριάς μειώνει τον έντονο πόνο που συνήθως συνοδεύει τη μητρορραγία, ενώ παράλληλα περιορίζει την ποσότητα του αίματος. Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε 6 σταγόνες λυγαριάς και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς. Βοηθητικό θεωρείται και το σάνδαλο, αν και όχι εξίσου ισχυρό με τη λυγαριά. Εναλλακτικά, μπορείτε σε 10 ml αμυγδαλέλαιο να προσθέσετε 5 σταγόνες λυγαριάς και 2 σταγόνες σάνδαλου.
➜ Πιέσεις Πιάστε σαν «πενσούλα» με τον δείκτη και τον αντίχειρα το εξωτερικό μέρος του χόνδρου του αυτιού και ασκήστε για 20΄΄ κυκλικές πιέσεις. Το σημείο που έχει να κάνει με το υπογάστριο και είναι υποβοηθητική αντανακλαστική περιοχή των γεννητικών οργάνων βρίσκεται ακριβώς ένα δάχτυλο πάχος πίσω από την κορυφή του αυτιού, πάνω στο εξωτερικό μέρος του χόνδρου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αντίστοιχες πιέσεις για 40-60΄΄ στο αντανακλαστικό σημείο της υπόφυσης, στο κέντρο των μεγάλων δαχτύλων των ποδιών.

Προσοχή! Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα διακριτικές και προσεκτικές στις κινήσεις σας, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ροή του αίματος αν ασκήσετε τις πιέσεις για περισσότερη ώρα ή βάλετε πολλή δύναμη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό, τον δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, φυσικοπαθητικό, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, επίτιμο πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, πρόεδρο των Universal Studies of Health and Business, συνεργάτη καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Maiorescu», την κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, εισηγήτρια γιόγκα, και την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, αρωματοθεραπεύτρια.