Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας κατάφεραν να αναστρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) με την εφαρμογή μιας νέας μορφής ανοσοθεραπείας.

Πρόκειται για ενέσεις αντισωμάτων που προσδένονται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες -τις CD4 και CD8-, οι οποίες εκφράζονται στα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς να τα καταστρέφουν.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου πειράματος, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που είχαν γενετικά τροποποιηθεί ώστε να έχουν διαβήτη τύπου 1, αρκούσαν δύο ενέσεις για να αναστραφούν επ’ αόριστον τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάλιστα, σε ορισμένα από τα ποντίκια, τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος επέστρεψαν στις φυσιολογικές τιμές τους μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της θεραπείας. Μέσα σε 5 ημέρες περίπου το 80% των πειραματόζωων είχαν παρουσιάσει αναστροφή της κλινικής τους εικόνας.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν για πρώτη φορά ότι η χρήση μιας σύντομης διάρκειας ανοσοθεραπείας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την αναστροφή των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 1 σε ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes».

Δείτε επίσης: